Annons
Susanna Skarrie, Chefredaktör/ansvarig utgivare/vd

Svårt att klara hyran? Här får du hjälp!

Susanna Skarrie

När Hem & Hyra vann ett mycket prestigefyllt pris häromåret (Årets digitala tidskrift) fick jag frågan vad det är som ligger bakom vår framgång. Helt spontant svarade jag att det är för att vi är så tråkiga!
Hade jag hunnit tänka lite längre kanske jag bytt ut ordet till uthålliga eller envisa. För tråkiga är vi inte, det hoppas jag att ni läsare håller med om. Men vi gräver envist på, och vi gör det ibland på områden som inte har högsta glamourfaktor. Vi kan kalla det vardagsjournalistik av bästa slag.

Bara som ett exempel: det grävjobb som vi får absolut mest frågor om – säkert ett sms eller telefonsamtal per vecka – är ett jobb från 2010 om vilka stipendier och fonder som man kan söka bidrag från för att klara hyran.
Uppgifterna är svåra att få fram och vi förstår av alla samtal att jobbet fyller ett tomrum. Därför har reportern Conny Pettersson satt tänderna i landets länsstyrelser igen. Listan över vilka stipendier som finns för att söka ekonomisk hjälp finns i tidningen.
Egentligen är det skamligt att det fortfarande behövs stipendiefonder för att klara hyran. De flesta stiftelserna bildades för hundra år sedan, när ordet välfärd knappast var uppfunnet. Men behovet är uppenbarligen stort. Drygt två miljoner svenskar har så små inkomster att de klassas som behövande.

Susanne Landgren är en av dem. I över trettio år har bidrag från stiftelser och fonder satt guldkant på hennes tillvaro som sjukpensionär. Hon startade en Facebook-grupp för att komma i kontakt med andra i samma situation och märkte genast att behovet var stort. På kort tid fick FB-gruppen 4000 följare. Susanne är en generös person och hon delar med sig av sina bästa tips om vad du ska tänka på när du söker stipendier.

Ett annat exempel på vardagsjournalistik à la Hem & Hyra är Eva Jacobssons reportage om stöket i tvättstugan. Tvättstugan, denna ständiga källa till konflikter mellan grannar. Var tredje hyresgäst tycker att den gemensamma tvättstugan städas för dåligt. Kanske kan det till och med vara farligt att använda tvättstugan? Vi ger svar i tidningen.

Till sist avslöjar vi myten om de svenska männen som ensamvargarna. Följ med till Ljusnarsberg där flest män i landet bor ensamma!

Fler krönikor av Susanna Skarrie
Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.