Annons
Susanna Skarrie, Chefredaktör/ansvarig utgivare/vd

Tänk om jag träffat gurun före flytten

Och den här då, vilken hög? Slänga, skänka, sälja eller följa med?

Tröttheten hos blivande sambon (och maken) är begriplig. Vi är inne i tredje röjningsveckan, knät är nyopererat och varje liten pinal ska bäras tre trappor ner utan hiss. Innan dess ska allt sorterats i rätt hög.

Vi håller på att flytta ihop. Och inser att det skulle behövts en rejäl utrensning på varje ställe innan två lägenheter blir en. Det får liksom bara plats EN soffa och ETT köksbord. Hur gärna man än vill. Chesterfieldsoffan säljs på Blocket och får åka i container till Thailand (där någon ska sälja den vidare till behövande västerlänningar). Köksbordet och stolarna hamnade i en ung tjejs första egna lägenhet.

Jag önskar att städgurun Marie Kondo kommit in i mitt liv före flytten. Det hade underlättat. Hennes metod för att rensa i röran tar visserligen lite tid – och mycket hjärta – men å andra sidan behöver man aldrig göra om det. Det låter som en dröm.

Jag kan inte ens tänka tanken att jag blir av med lägenheten. Jag har svårt att se någon framtid. Johan är dömd för att ha misshandlat grannen i ett bråk i tvättstugan. Förutom fängelse är hans straff i dagsläget att han också blir av med sin lägenhet, sin enda trygghet. Snart fattar hyresnämnden sitt beslut. Johan svarar öppet och ärligt på vår reporters frågor, också de svåra. Det är lätt att förstå både hans och hans grannars dilemma.

Johan skallade sin granne och måste flytta, medan män som misshandlar sina kvinnor ofta får bo kvar. Varför? Vi reder ut vad som gäller.

Det är lätt att vara efterklok, det kan både jag och Johan konstatera (men förstås på helt olika nivåer). Kent gjorde däremot som man ska. När han vaknade mitt i natten av en rejäl smäll och såg vattnet spruta ut ur hans enorma akvarium  fick han panik. Hela lägenheten var vattenfylld på några minuter. Medan Kent sprang runt och räddade fiskar och öste vatten hann han ändå skänka en tacksam tanke till hemförsäkringen. Så bra att han tänkt efter före och tecknat en sådan, annars hade olyckan kunna kosta honom en förmögenhet.

Akvarium eller inte – glöm inte teckna hemförsäkring! Och har du redan gjort det – jämför din hemförsäkring med grannens. Det kan finnas många hundralappar att tjäna. Hela listan på sidan 45 i tidningen.

Fler krönikor av Susanna Skarrie
Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.