Annons
Susanna Skarrie, Chefredaktör/ansvarig utgivare/vd

Vem har sagt att livet är rättvist?

Det är bara att gå runt stationen så ser du var du ska bo. Leta efter ett brunt trähus, dörren är inte låst.” Det var augusti och veckan därpå skulle jag börja plugga i Umeå. Jag hade hittat en annons i lokaltidningen där två systrar ville dela hyran med någon. Lägenheten var rymlig och vi åt knäckebröd med hemkokt blåbärssylt alla tider på dygnet. Jag tänker på det när jag sitter på dotterns balkong. Hon har flyttat ihop med sin kusin i ett rivningskontrakt på 30 kvadratmeter. Vi äter falafel och njuter av första sommardagen.

Lova i Göteborg delar lägenhet med Emma och Rebecka. Att bo med kompisar har många fördelar, tycker hon, men det där med ordning och reda har de lite olika syn på. ”Rebeckas pappa dammsuger varje dag, min en gång i månaden.” Då får man lite olika syn på hemtrevligt respektive stökigt.

Att dela rättvist är ingen lätt historia, det vet alla som har syskon. Jag och mina bröder mätte glasspaketet med linjal, så kallad millimeterrättvisa.

Hälften var, så är svenska par överens om att rättvisa stavas när hyran ska betalas, visar vår undersökning. Men hur rättvist är det egentligen? Experterna är inte överens.

Livet är inte rättvist. För Lotten tog det nära fyrtio år – och 22 år av hemlöshet – innan hon fick sin första lägenhet. När hon blev nykter fick hon ta om livet från början, en egen bostad blev första steget. Nu bor hon och dottern Emma i en ljus trea i Malmö. Hemkänslan kommer mer och mer.

Min mamma har en favorithistoria hon gärna berättar, om en gammal dam som samlade på allt. Hon hade en liten ask för ”snören, för korta att använda till något”. Det skulle kunna vara jag. Livet som skräpsamlare är spännande. Många fina grejer har jag hittat i grovsoprum genom åren (det började långt innan vintage blev hippt).

Men grovsoprum är snart historia. Sex av tio hyresgäster har ingenstans att slänga uttjänta möbler. Mia Jonasson har hela vindsförrådet fullt av gamla möbler sedan hennes värd stängt soprummet. Det finns hjälp att få, vi har listan på var du kan bli av med skräpet . Ändå tycker var fjärde hyresgäst att det är skräpigt i soprummet. Så handen på hjärtat, hur gör du med ditt skräp?

Glad sommar, vi ses igen i augusti!

Fler krönikor av Susanna Skarrie
Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.