Annons

​Reservatet visar upp flera hundra år gamla arbetarbostäder

Göteborg ​På söndag 4 september firas traditionsenligt Reservatets dag i Gathenhielmska kulturreservatet i Majorna i Göteborg. Ett tillfälle för historieintresserade att få se hur dåtidens hyresgäster bodde. 
Nästan längst in i reservatet ligger Gavanna, en rödmålad torpstuga byggd någon gång under 1760-talet . Den  är i dag hemvist för föreningen Gamla Majgrabbar, en av arrangörerna bakom Reservatets dag.
 
Men huset har varit bebott långt före Majgrabbarnas tid . Det byggdes av Amiralitetsvarvet för dess anställda och här har varvsarbetare, styrmän, timmermän, sjömän, pigor och klampare varit hyresgäster under kortare eller längre perioder.
 
Hur två familjer kunde rymmas och samsas på stugans cirka 50 kvadratmeter, fördelat på två rum, kök och ett vindsloft, är svårt att förstå utifrån dagens bostadsstandard. Särskilt med tanke på att en familj mycket väl kunde bestå av fem eller fler barn.
 
Något vatten eller avlopp fanns förstås inte indraget, dasset låg i ett uthus och enda värmekällan var från början en öppen spis i köket. I stället för trägolv var stugan försedd med stampat jordgolv.
 
Även om takhöjden fortfarande är oroväckande låg så har huset under årens lopp genomgått en försiktig renovering och i dag finns både toalett, rinnande vatten och elektricitet.  Men mycket av det gamla är fortfarande bevarat.
 
Gavanna är nu inte den enda bevarade byggnaden från den här tiden utan här finns en rad kulturhistoriskt intressanta hus. Så är också reservatet Göteborgs äldsta bevarade område med små friliggande trähus byggda från 1720-talet och framåt.
 
Men det var nära att det inte blev något kulturreservat överhuvudtaget.  På 30-talet planerade Göteborgs stad att riva hela området och i stället bygga nytt.
 
 Men det ledde till omfattande protester från göteborgarna och tack vare den då nybildade Gathenhielmska kulturföreningen och donationer från både fonder och enskilda kunde området räddas från rivning.
 
I stället inrättades reservatet, som fått sitt namn efter kaparkaptenen Lars Gathenhielm, 1936 och i dag finns inga som helst rivningsplaner för området.
 
Fortfarande bor det enskilda privathyresgäster kvar i reservatet men framförallt är de forna arbetarstugorna hemvist för en rad föreningar som både vill värna om stadsdelens historia och bidra till att reservatet fortlever.
 
För de arrangerande föreningarna är Reservatets dag en av årets höjdpunkter.
 
– Är vädret fint brukar det vara knôkat med folk, berättar Thore Hansson, sekreterare i Gamla Majgrabbar som har omkring 900 medlemmar och som firar 60-årsjubileum nästa år. Många besökare bor här i området och är intresserade av sin stadsdels historia.
 
Förutom Gamla Majgrabbar står Gamla Masthuggspojkar, Gamla Masthuggsflickor, Gamla Majtöser, Vi från Vega, Gamla Majpojkar samt hyresvärden kommunala Higabgruppen bakom arrangemanget.
 

Annons
Läs också Smarta tips för att hyra ut din bostad enklare Kerstin har bott nära 70 år på samma ställe – "jag har levt mitt liv här" Barnrikehusen stämplades direkt – men Göran stortrivdes: "Ingen såg ner på oss" Stefan bor i ett hyreshus med mycket historia i väggarna Stjärnhusen blev en förebild för hur folkhemmet skulle byggas Se hit hyresgäst - här är bilderna som berättar din historia

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.