Annons

Se hit hyresgäst – här är bilderna som berättar din historia

Kristianstad Lägenheter står tomma och något måste göras. Året är 1984 och hyresvärden börjar sälja fritidskläder med sin egen logga. Försäljningssuccén uteblir men annonsen får några årtionden senare evigt liv. Bostadsbolaget har skapat en historisk bildbank där alla uppmuntras bidra.
Foto: ABK
ABK:s personal och deras barn fick ställa upp när fritidskläder skulle marknadsföras. På bilden: Gullan Forsman, Bertil Svensson, Ann-Britt Nilsson, Pernilla Schalin, Fredrik Griwell och Per Wendel.

Hyresgästerna i Kristianstad har fått sin egen bildbank. Så här gick det till.
I början av 1980-talet har det kommunala bostadsbolaget ABK tuffa tider. Cirka 240 lägenheter står tomma, framför allt i miljonprogramsområdet Gamlegården. Dåvarande vd beslutar att gå på offensiven med en stor kampanj.
Som en del i den tar bostadsbolaget fram en kollektion med fritidskläder med deras egen nyframtagna logga. Personal och deras barn får ställa upp som modeller. I annonsen erbjuds hyresgästerna att köpa frottétröjor, V-ringade plyschtröjor och poplinjackor.
Klädförsäljningen blev ingen större succé men det blev däremot kampanjen i sin helhet. De tomma lägenheterna hyrdes ut.

Bodde i slummen. Ingar Ekhs dotterson har berättat för ABK om sin mormor.

50 år tidigare hade hyresgästerna helt andra problem än att fundera över om de skulle köpa plyschtröjor eller inte. Ingar Ekh som hade sju barn skurade trottoarer och bodde i Kristianstads slumkvarter sedan 1930-talet.

Vid något tillfälle är det någon som tar en bild av henne med en katt i famnen. Hon är påbyltad med kläder och trängs med slitna husgeråd.
Först 1950 fick hon hjälp av stadens hälsovårdsinspektör att flytta till en lite bättre enrummare. Därefter fick hon en modern lägenhet hos den kommunala värden.

I mitten av 1950-talet en öppnade en “anmälningscentral” vilken i princip fungerade som kommunal bostadsförmedling. Trycket var hårt från början.

ABK bildades för 70 år sedan och under alla år har det tagits tusentals fotografier. Bolagets personal, hyresgäster och besökare har fotograferat människor, arbetare, hus och områden.

Hos ABK har fotografierna legat lite här och där – i byrålådor, lagrade i datorer och inklistrade i album förvarade i kontorskällare.
Ingen har haft mage att gallra och kasta men inte många har heller tittat på dem. Dessutom finns en massa bilder med hyresgästers tidigare historia i det lokala pressarkiv Polyfotoarkivet.

Annons
ANNONSSmarta tips för att hyra ut din bostad enklare
Kristianstads sista fattighus brändes ner av brandkåren 1955.
Sophantering på 1970-talet. Albin Andersson från ABK tömmer tunnorna i källaren.

Men så fyllde hyresvärden 60 år och de gamla bilderna hamnade i blickfånget. Några plockades ut och blev en utställning i samarbete med det lokala arkivet. Ännu intressantare blev fotografierna när 70-årsjubileumet närmade sig. Med det jobbade ABK:s Jonas Rosenberg.
Han minns att han fick sin första kamera i sjuårsåldern, en liten, silvrig och svart kompaktkamera, och att intresset för fotografier sedan dess bara har rullat på.

Jonas Rosenberg

Under idéspåningen inför 70 års-jubileet kom en bildbank upp och det tog Jonas Rosenberg fäste på.
– Vi testade att lägga upp några bilder på sociala medier och ja, det fanns ett intresse och många ville berätta. Jag fick klartecken, säger han.
Arbetet kunde börja. I maj hade man kommit så långt att bildbanken Alla tiders blev offentlig och lanserades. Bilder har gallrats och valts ut. Fokus har legat på bilder som har en historia att berätta.

Här finns nu annonsen med fritidskläder och porträttet på Ingar Ekh tillsammans med bilder och filmer från översvämningar, byggen, midsommarfester, konstrundvandringar och gamla tidningsartiklar. Ibland mest vardag, ibland mer dramatiskt.

Läs ocksåVärden övergav hyresgäster i sopkaos och smuts – nu dyker Oscar Properties upp igenEn dammsugare och ett överfullt soprum.
I samband med en kampanj piffades en lägenhet upp. 1980-talet.

Lanseringen ska bara vara början. Tanken är att bildbanken ska leva. Alla välkomnas att bidra med bilder, filmer och inte minst själva historierna bakom bilderna. Även nyare fotografer eller filmer tas gärna emot.
– Bilder från idag är historia i morgon.

Annons

Sajten har en funktion för att ladda upp material. Den som inte har de tekniska förutsättningarna kan ringa eller mejla så kan ABK hjälpa till och kanske hämta eller scanna.
Det har hittills inte varit någon rusning till sajten.
– Vi hoppas naturligtvis att intresset blir stort men redan nu har vi nått ett syfte. Vi har samlat ihop och bevarat.

Gert Kaffa 1958 vid sin väggmålning i trapphuset på Hönedalsvägen 2 i Kristianstad.
Köksinteriör 1976.
Översvämning Österäng 2007.

 

Fakta: Bildbanken

För bostadsbolaget är bildbanken ett sätt att bevara historia om sig själv, hyresgästerna, husen och områdena. Att göra den öppen för alla ökar hela tiden kunskapen och fler berättelser blir kända. Förhoppningen är att den i framtiden ger alla kvarter sin historia och unika känsla. Bildbanken ligger på hemsidan allatiders.abk.se. Bilderna är katalogiserade efter bland annat årtionden och områden. Vem som helst välkomnas att bidra med material. ABK gör urvalet och samlar in historier som skrivs ner. Generositet råder med vilka bilder som publiceras.

Läs också Här är hyresgästerna övergivna – nu ska kommunen tvinga värden agera: ”Fullständigt oacceptabelt” Charlotte sa åt sin granne att sopsortera – blev slagen med en kvast Huset förfaller när värden är nära konkurs – hyresgäster lever i rädsla och smuts: ”Ingen bryr sig” Familjen var utan vatten i köket i 25 dagar – värden påstår att hyresgästerna har en gömd tvättmaskin

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.