Annons

12 000 lägenheter i norra Skåne får en procent i hyreshöjning

Skåne Årets hyresförhandling mellan Hyresgästföreningen och privata hyresvärdar i 20 skånska kommuner är klar. Nästa år landar hyreshöjningen på en procent. Inte alla är nöjda.
Foto: Gry Ellebjerg/Charlotte Strömwall/Petra Martinsson
Evalena Agertoft, chefsförhandlare på Hyresgästföreningen norra Skåne. Carl-Lennart Lagerström, affärschef på Fastighetsägarna Syd.

För den som har en hyra på 6 500 kronor blir höjningen 65 kronor i månaden. Det är Fastighetsägarna Syd som har förhandlat för de privata bostadsbolagen. Trots att de nu har tagit i hand på uppgörelsen är branschorganisationen inte nöjd. De menar att den inte speglar de kostnadsökningar som enligt deras beräkningar blir 1,9 procent under nästa år. Men att gå till konflikt, som förra året då de strandade förhandlingarna, var inte aktuellt i år.
‒ Det är ingen lösning, det behövs en annan lagstiftning, säger Carl-Lennart Lagerström, affärschef på Fastighetsägarna Syd.
Han vill att de årliga hyresuppgörelserna ska kunna prövas.
‒ Om vi inte är överens finns det idag ingen annan väg att gå i det kollektiva systemet. Enskilda lägenheter kan prövas i hyresnämnden men inte de årliga hyresuppgörelserna. Risken är att det långsiktiga ägandet äventyras. Ekonomin går inte ihop driftsmässigt, säger Carl-Lennart Lagerström.

Hyresgästföreningen anser inte att man kan prata om en generell kostnadsökning på 1,9 procent.
‒ Vissa kostnader har ökat, andra har minskat. Inte minst har räntekostnaderna sjunkit påtagligt under senare år. Det gör att man inte kan prata om en generell kostnadsökning på 1,9 procent. Totalt sett finns det en god lönsamhet i branschen, så mycket vet vi, säger Evalena Agertoft, chefsförhandlare vid Hyresgästföreningen region norra Skåne.

ANNONSFörsäkringsguiden.se: Din jämförelsetjänst för försäkringar

Hyresgästföreningen menar tvärt om också att uppgörelsen är ett bevis på att systemet fungerar.
‒ Förhandlingarna har präglats av en gemensam vilja att hitta en utveckling av hyresnivån som vi bedömt vara skälig och rimlig mot bakgrund av den allmänna ekonomiska utvecklingen. Vi ser denna överenskommelse som ytterligare ett bevis på att det svenska förhandlingssystemet fungerar väldigt väl, säger Evalena Agertoft.

Annons

Uppgörelsen berör cirka 12 000 lägenheter i Bjuv, Bromölla, Båstad, Eslöv, Helsingborg, Hässleholm, Höganäs, Hörby, Höör, Klippan, Kristianstad, Kävlinge, Landskrona, Osby, Perstorp, Svalöv, Åstorp, Ängelholm, Östra Göinge och Örkelljunga.

Konflikten om årets hyror var inte över förrän i mars. Mer om det här.

Annons
Läs ocksåSpelmissbruk ingen ursäkt – familj vräks
Läs också Dyra renoveringar plågar allt fler – en av fem hyresgäster tvingas flytta: ”Allt billigt bortrenoverat" Storkonflikt om årets hyreshöjning – Willhem lämnade förhandlingsbordet men höjde hyrorna ändå Värdar hotar tusentals hyresgäster med domstol: "Skulle bli extremt kostsamt" Trodde lägenheten var uppsagd – tvingas betala 53 000 kronor

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.