HemHyra.se använder sig, precis som flertalet andra webbplatser, av cookies för att förbättra servicen för er besökare. Läs mer om Cookies

Annons

18 000 lägenheter i Göteborg kan få höjd hyra

Göteborg Nästa år vill kommunala Familjebostäder höja hyran för sina hyresgäster med upp till fem procent.

Hyresförhandlingarna inför 2015 har dragit igång. Förra veckan stod det klart att Göteborgs största kommunala bostadsbolag Poseidon vill höja hyran med i snitt 2,1 procent.

Nu följer Familjebostäder efter. Nästa år vill bolaget höja hyran för sina runt 18 000 lägenheter med upp till fem procent.

Läs ocksåFamiljebostäder om rutiner mot korruption: ”Vi har hög moral”

– Bolaget har yrkat på hyreshöjningar i spannet 1-5 procent. Som helhet vill man öka sina totala hyresintäkter med 2,1 procent, säger Linda Zackariasson, förhandlare på Hyresgästföreningen.

2,1 procent är alltså samma snitt som Poseidon kräver.

För en lägenhet med en månadshyra på 5 000 kronor i månaden skulle det betyda en höjning med knappt 105 kronor.

Läs ocksåBeskedet: Nya hyrorna klara för 75 000 hushåll i Göteborg – ”En historiskt hög höjning”Var fjärde göteborgare bor i någon av Framtidens 75 000 lägenheter.

Den högsta höjningen som Familjebostäder yrkat på – 5 procent – skulle å andra sidan innebära ökade månadskostnader på 250 kronor för samma lägenhet.

Annons

Först väntar dock förhandlingar med Hyresgästföreningen. Inställningen därifrån är att bolagen, precis som förra året, bör vara återhållsamma i sina krav.

– Vi har tittat på Familjebostäders ekonomi, och de har råd att vara återhållsamma. Riksbanken sänkte reporäntan till noll, och vi ser att affärsbankerna följer efter. Ett så stort bolag som Familjebostäder skriver om sina lån kontinuerligt, så nu har man ett gyllene läge att minska sina räntekostnader, säger Linda Zackariasson.

Läs ocksåNy hyresprotest i Göteborg – Krystyna, 74: ”Hur ska jag klara mig?”Ett 40-tal personer protesterade i går utanför kommunfullmäktiges möte vid Gustaf Adolfs torg mot standardhöjande renoveringar som chockhöjer hyrorna i Bergsjön.

Precis som tidigare år arbetar hyresvärdarna och Hyresgästföreningen i Göteborg med något som heter ”kvalitetshyra” (se faktaruta). Därför kan olika lägenheter också få olika hyreshöjningar.

Förra året yrkade Familjebostäder på hyreshöjningar på i snitt 2,7 procent. Efter förhandling landade höjningen på (i snitt) 1,5 procent.

Annons

LÄS MER:

Hem & Hyra listar löpande hyreskraven från andra bostadsbolag i länet.

Redan färdiga uppgörelser för 2015 hittar du här.

Fakta: Kvalitetshyra

Sedan flera år tillbaka tillämpar Hyresgästföreningen, allmännyttan och de stora privatvärdarna i Göteborg ett system som kallas kvalitetshyra. Det innebär att parterna förhandlar om hyran utifrån den kvalitet som erbjuds i boendet. Till kvalitetsfaktorerna räknas fastighetens standard, skötsel och läge.

Som mest kan det i Göteborg skilja runt 30 procent i hyra om man jämför två likvärdiga lägenheter, en i centrum och en i stans ytterområde.

I flera andra kommuner i västra Sverige har man de senaste åren påbörjat ett liknande arbete, både ihop med de kommunala bostadsbolagen och med privatvärdarna.

Läs också Nya omfattande hyreskravet för 75 000 lägenheter i Göteborg – var fjärde göteborgare berörs Två nya hyresuppgörelser klara i Västsverige – så höga blir de

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.