HemHyra.se använder sig, precis som flertalet andra webbplatser, av cookies för att förbättra servicen för er besökare. Läs mer om Cookies

Annons

1,8 miljoner tillbaka till medlemmarna i norr

Jämtland Hyresgästföreningens medlemmar i Norrland har under 2016 fått hjälp av jurister i olika boendetvister. Målen de vunnit var värt totalt 1 762 993 kronor. En ökning med 40 procent jämfört med 2015.
– Det känns bra att vi kunnat hjälpa våra medlemmar att få rätt i tvister och visa att vi med vår kompetens kan göra skillnad och skapa medlemsnytta, säger Christian Strömberg, jurist Hyresgästföreningen, Jämtland.

I Hyresgästföreningens medlemskap ingår – inte bara medlemstidningen Hem & Hyra – utan även fri juridisk hjälp av föreningens jurister. När hyresgästerna inte lyckas komma överens med sin hyresvärd är de välkomna att ta kontakt med juristerna så att de istället kan föra deras talan.

Det kan handla om allt från hyressänkning på grund av skadedjur till byte av trasig eller gammal spis.

Läs ocksåSandra efterlyste rumskompis på Facebook: "Roligare komma hem när det lyser och någon har lagat mat"

Ibland räcker det med ett telefonsamtal till värden, men ibland drivs ärenden vidare till hyresnämnden och kanske ännu längre än så om det blir nödvändigt.

Annons

Alla ärenden handlar naturligtvis inte om kronor och ören, men i de fall de gjort det så har Hyresgästföreningen räknat ut hur mycket i pengar deras hjälp har gett de medlemmar som de företrätt. Ett sånt ärende kan till exempel handla om en felaktig hyreshöjning där hyresgäster har fått tillbaka tusentals kronor retroaktivt efter ett domslut i hyresnämnden.

Summan av fjolårets insatser gav närmare 1,8 miljoner vid tvister där utfallet blivit till medlemmens fördel. Sammanlagt handlar det om cirka 200 olika ärenden.

Läs ocksåGert vet inte hur han ska sluta samla: "Det har gått över styr"Gert Vennersten har svårt att göra sig av med saker, till och med tomma brödpåsar. "Men nu har det gått över styr. Jag skulle verkligen behöva hjälp att reda upp det här", säger han.

– Det känns bra att vi kunnat hjälpa våra medlemmar att få rätt i boendetvister och visa att vi med vår kompetens kan göra skillnad och skapa medlemsnytta, säger Christian Strömberg, jurist Hyresgästföreningen, Jämtland.

Annons

2015 var summan drygt 1,2 miljoner, vilket innebär en ökning under fjolåret med 40 procent.

Fakta: Fördelat på länen i Norrland

Jämtland/Härjedalen: 281 692 kr

Västernorrland: 593 237 kr

Västerbotten: 592 521 kr

Norrbotten: 295 543 kr.

Läs också Så stökigt får du ha det hemma utan att bli vräkt Saneringsfirman: Så kan det se ut när vi kommer hem till hoarders Anders hade för mycket saker hemma – blev vräkt: "Visste inte hur allvarligt det var"

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.