HemHyra.se använder sig, precis som flertalet andra webbplatser, av cookies för att förbättra servicen för er besökare. Läs mer om Cookies

25 miljoner plockas ur Helsingborgshem – årligen

Helsingborg Helsingborgs stad har beslutat att årligen plocka 25 miljoner kronor ur Helsingborgshem. Hyresgästföreningen kallar beslutet ett olyckligt trendbrott. Beloppet är större än förra årets alla hyreshöjningar.
Hyresgästföreningens förhandlare Peter Olsén undrar om politikerna i Helsingborg verkligen vet vad de beslutar om.

Peter Olsén förhandlare vid Hyresgästföreningen kommer snart att sätta sig ansikte mot ansikte mot Helsingborgshems företrädare för att förhandla om 2020 års hyror.
– Det blir mycket märkligt när jag vet att det vi förhandlar om kommer att rinna rakt igenom bolaget och direkt till kommunens kassa. Det kommer inga hyresgäster eller bostadsområden till godo. För mig att detta kommunal klåfingerhet och jag förstår inte hur det går till. Vet politiker verkligen vad de beslutar om, säger han.

I början av sommaren klubbade Helsingborgs politiker i kommunfullmäktige igenom nya ägardirektiv för Helsingborgshem. Bostadsbolaget ska framöver årligen göra en värdeöverföring på 25 miljoner kronor för att bekosta en del av verksamheten för särskilda boenden, som LSS-boende för vuxna som behöver särskilda insatser.

Läs ocksåEkonomisk kris och hot om höga hyror – då söker sig fler till Hyresgästföreningen

Enligt stadens ekonomidirektör Ulf Krabisch hänger beslutet ihop med att Sveriges kommuner går mot kärvare tider och att lagstiftaren möjliggör uttaget. Flera kommuner, som till exempel Malmö, har gjort liknande uttag i flera år och nu var det också dags för Helsingborg.

Att det blir just 25 miljoner bygger på hur det ser ut på andra håll och vad som är rimligt för bolaget. Enligt Ulf Krabischs beräkningar är 25 miljoner kronor 0,16 procent av Helsingborgshems värde.
– Ur det perspektivet är det ett mycket begränsat uttag, säger han.

Årets genomsnittliga hyreshöjning för Helsingborgshems cirka 12 000 lägenheter landade på 1,65 procent. Enligt Hyresgästföreningen betydde det drygt 15 miljoner kronor.

Läs ocksåTuffare tider: Allt färre klarar hyran i ÖstersundEn 50-årig man står med armarna i kors i sitt kök i funkisstil som snart ska bytas ut.

För Hyresgästföreningen betyder det att allt bolaget får i kommande hyresförhandlingar äts upp och de menar också att hyresgästerna får betala för saker som alla kommuninvånare borde vara med och betala. Hur ser du på det?

– Jag tänker att hyrorna sätts marknadsmässigt och lever sitt eget liv. Hyresgästerna är inte ägare av Helsingborgshem, det är alla invånare i staden.

Hyresgästföreningen brukar lyfta fram Helsingborg som ett bra exempel.
– Hittills har Helsingborgs stad varit en klok ägare som gett Helsingborgshem utrymme och bara gjort större värdeöverföringar från bolaget i samband med fastighetsförsäljningar. Det vi ser nu med en överföring i mångmiljonersklassen är ett trendbrott som riskerar att försvaga bolaget som en av stadens viktigaste samhällsaktörer, säger Petra Lundh, tf regionchef vid Hyresgästföreningen norra Skåne.

Läs ocksåDe första stora uppgörelserna i landet är klara – så hög blir hyreshöjningenBunt med pengar och drönarbild på Malmö.

För henne är det olyckligt och orättvist att hyresgästernas hyror ska bekosta kommunal verksamhet. Helsingborg är också en stad med bostadsbrist och segregationen. Det finns ett stort behov för det kommunala bostadsbolaget att arbeta vidare med sociala samhällsprojekt.

Fakta: Så kan vinster plockas ut

2011 infördes en ny lag för kommunala bostadsbolag som reglerar vinstuttag. Ägarna, det vill säga kommunerna, kan ta ut hela vinsten om:
1. Den går till ”kommunens bostadsförsörjningsansvar som främjar integration och social sammanhållning”.
2. Den går till ”bostadsbehov för personer för vilka kommunen har särskilt ansvar”.
Lagstiftaren har medvetet inte gett detaljer om eventuella insatser med motiveringen att det vet kommunerna bäst själva.
* Från en fastighetsförsäljning kan hälften av reavinsten tas ut utan motivering. (Kräver fullmäktigebeslut).
Källa: Lag om allmännyttiga kommunala bostadsbolag, Hyresgästföreningen.

Läs också Avbrutna förhandlingar och chockbud - "Boden utmärker sig bland Norrlandskommunerna" Iskalla lägenheter – nu bävar hyresgästerna för värdens julledighet

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.