HemHyra.se använder sig, precis som flertalet andra webbplatser, av cookies för att förbättra servicen för er besökare. Läs mer om Cookies

6 000 lägenheter i Uppsala får öppet nät

Uppsala Rikshems hyresgäster i Uppsala får nu ökad valfrihet när det gäller bredband, tv och telefoni. Under hösten kopplas samtliga lägenheter upp mot ett öppet nät.
Foto: Rikshem
Hyresgästerna på Kvarngärdet var först ut om att bli uppkopplade.

Först ut att få tillgång till det öppna datanätet var hyresgästerna på Kvarngärdet. Där har Rikshem genomfört ett nyligen avslutat pilotprojekt som gått ut på att ta digitaliseringen till en ny nivå.

Försöket på Kvarngärdet blev så lyckat att bostadsföretaget nu går vidare och kopplar upp samtliga 6 000 lägenheter och samhällsfastigheter i Uppsala. Installationerna görs under september och oktober.

Läs ocksåMehdi och hans dotter satt fast i hissen i 45 minuter – "kan hända igen"

– Dagens hyresgäster har andra förväntningar vad gäller digitaliseringsfrågan än gårdagens. Med det här känner vi att vi kan leverera ett mervärde för nuvarande och framtida hyresgäster, säger Kristian Rolfsen Sandsborg, förvaltningsgruppchef på Rikshem i Uppsala.

Något som hyresgästerna får betala via hyran?

– Vi är överens med Hyresgästföreningen om att det genererar ett ökat bruksvärde. Just nu pågår en diskussion om hur det ska påverka hyrorna. Men det handlar om en relativt liten justering.

Läs ocksåUnderkända hissar körs trots förbud: "Folk kan skadas och till och med dö"

Att hyresgästerna i Uppsala får tillgång till ett nytt öppet datanät innebär att de fritt kan välja var de vill köpa tjänster för bredband, tv och telefoni i stället för att vara låsta vid en viss leverantör.

– Det är en av de stora fördelarna för hyresgästerna. De får ökad valfrihet, konstaterar Kristian Rolfsen Sandsborg.

Utan extra kostnad får de som bor hos Rikshem också fri tillgång till kollektiv digital-tv och 1 mb bredband. En datamängd som räcker för att surfa på enklare hemsidor, felanmäla på Rikshems ”mina sidor” och sköta sin e-post men inte till att streama filmer eller spela spel.

Läs ocksåNorrlands värdar får sämst betyg – men det finns undantag

Samtidigt som hyresgästerna kopplas upp på det öppna nätet installeras särskilda sensorer för mätning av fukt och temperaturer i alla lägenheter.

– Det är för att vi ska få ett jämnare och bättre inomhusklimat, säger Kristian Rolfsen Sandsborg.

Via ”mina sidor” kommer hyresgästerna snart att kunna, oavsett var de befinner sig, gå in och kontrollera klimatet i den egna lägenheten. Något som även innebär att lägenheter som av någon anledning inte håller rätt temperatur snabbt kan identifieras och felen åtgärdas.

Efter Uppsala planerar Rikshem att gå vidare med satsningen på ett öppet nät och sensorer som mäter inomhusklimatet i sina bostäder i övriga Sverige.

Läs också Skuldsatta Carin hyrde ut 124 gånger via Airbnb – nu mister hon sitt hem Bjarne såg på när hans hem förstördes av elden - polisen misstänker mordbrand

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.