Annons

72 000 stockholmare får hyreshöjning med 2,35 procent

Stockholm Hyresförhandlingar mellan Hyresgästföreningen och Stockholms kommunala bostadsbolag är klar. Hyran höjs med 2,35 procent från första januari. De med högst hyror får en höjning med 1,85 procent.
Foto: Gry Ellebjerg

Förra året slutade hyresförhandlingarna med stockholmsbolagen med en tvist som Hyresmarknadskommittén fick avgöra. Följden blev retroaktiva hyreshöjningar. Så är inte fallet för 2019 där parterna nu kommit överens om en höjning, som hinner komma med på januarihyran

Stockholmshem, Familjebostäder och Svenska Bostäder med cirka 72 000 hyresgäster hade yrkat på en höjning med 3,5 procent från första januari 2019. Men efter förhandlingar höjs hyran med 2,35 procent från första januari 2019.

ANNONSGuide till hemförsäkringar

Käthe Eklund, förhandlingsledare, Hyresgästföreningen region Stockholm, säger att det är högre höjning än tidigare år men att det finns en förklaring.
– Tidigare har räntorna gått ner och kompenserat för bolagens ökade kostnader. Men nu sjunker de inte mer samtidigt som kostnaderna ökar för taxor som vatten och avlopp och tomträttsavgälder, säger hon.

Hon och Yngve Sundblad i förhandlingsdelegationen tycker det är bra att förhandlingarna blev klara i tid så att hyresgästerna slipper retroaktiva höjningar som förra året.
– Det har varit tuffa förhandlingar och vi hade så klart önskat att vi kommit lägre, säger hon.

Annons

Claes Sjöberg, ordförande i Hyresgästföreningens förhandlingsdelegation för Stockholmshem, skulle också gärna sett lägre nivåer. Inte minst eftersom stora hyreshöjningar påverkar tillväxten negativt.

Läs ocksåNy överenskommelse – så mycket höjer Svenska Bostäder hyran för 28 000 lägenheter

– Men bolagen håller hög kvalitet, det är bra hyresvärdar. Om vi vill att de ska fortsätta leverera på samma nivå behöver vi ta hänsyn till både kvaliteten och de lokala prisökningarna, inte minst de ökade underhålls- och byggkostnaderna, säger han.

Pelle Björklund säger i ett pressmeddelande att han är nöjd med att ha nått en överenskommelse och att hyresgästerna slipper retroaktiva höjningar.

Annons

– Vårt yrkande var dock högre än det som nu överenskommits och vi anser att 2,35 procent inte täcker den generella kostnadsökningen i vår omvärld. För mig är det ett tydligt tecken på att förhandlingssystemet bör ses över så att vi kan säkra hyresrättens roll även för framtida stockholmare, säger Pelle Björklund, vd på Svenska Bostäder.

Läs ocksåVille förhandla hyran själv – blev skyldig 146 000 kronorDomarklubba och pengar

Jonas Schneider, vd på Familjebostäder, är sammantaget nöjd med överenskommelsen och att bolagen är klara i tid.

Läs också Gran föll från åttonde våningen och träffade bil – ”trodde det var en bomb” Succé för ny metod mot knark och vapen i trapphusen – Riham: "Jag känner mer säkerhet" Stockholms kommunala bostadsjättar kräver 7,8 procent i hyreshöjning: "På tok för högt"

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.