HemHyra.se använder sig, precis som flertalet andra webbplatser, av cookies för att förbättra servicen för er besökare. Läs mer om Cookies

Åfas vd: ”Inte orimligt att höja hyran med 5 procent”

Ånge Ånge Fastighets- och Industri AB, Åfa, anser att en hyreshöjning på 5 procent inte är ett orimligt krav. "Vi behöver komma upp till en justare nivå. Åfa har idag bland de lägsta hyrorna i landet", säger vd Joakim Persson.
Foto: Åfa/Pressbild
Kommunala bostadsbolaget i Ånge dras med allt lägre hyresintäkter och får inte ekonomin att gå runt.

Joakim Persson anser att hyrorna släpat efter sedan lång tid tillbaka.

– Åfa har haft väldigt låga hyreshöjningar och vi har halkat efter, säger Persson som tillträdde tjänsten som vd december 2014. Glappet blir större för varje år.

Läs ocksåHård kritik mot höga hyreskrav i omsorgsboenden - "Vansinne"

Kvadratmeterhyran på 800 kronor per kvadrat och år är bland de lägsta i landet.

– Vi kommer alltid ligga lågt och kan naturligtvis inte jämföra oss med större kommuner, men som det ser ut idag går vi inte runt.

De flesta fastigheterna är äldre och byggda 1955-1975.

Läs ocksåMaktskifte stoppar ombildningar i GöteborgHyresgästföreningen har i flera år protesterat högljutt mot planerna på att ombilda tusentals kommunala hyresrätter till bostadsrätter. Tarja Jokinen i Hjällbo är en av de hyresgäster vars hus varit till salu.

– Vi står nu därför inför en hel del stambyten som vi egentligen inte har pengar till. 2019 och 2020 byter vi stammar i 72 lägenheter på Hemskogsvägen i Ånge. Det måste göras.

Både bostadsbolaget Åfa och kommunen Ånge står inför tuffa utmaningar.

Invånarna blir allt färre i inlandskommunen, antalet tomma lägenheter stiger och påverkar ekonomin genom förlorade hyresintäkter.

Läs ocksåSå påverkas du som hyresgäst av budgeten i GöteborgÖkad byggtakt och bättre skydd för renovräkning ingår i Göteborgs nya budget, utformad av Socialdemokraterna, Vänsterpartiet och Miljöpartiet.

Idag finns det 32 lediga lägenheter på hemsidan. Och Migrationsverket fortsätter att säga upp kontrakt i takt med att asylsökande blir färre.

– Åfa kommer att ha cirka 100 lägenheter för mycket inom ett par år. Vi har inte legat i fas i kommunen gällande tillgång och efterfrågan sedan 2008.

Bostadsbolaget har idag cirka 779 lägenheter.

Men nu minskar antalet. Åfa har ett avtal med statliga Boverket där de kan få rivningsbidrag med 70 000 kronor per lägenhet. Flera lägenheter revs för några år sedan, men avtalet innefattar ytterligare 16 lägenheter.

Under 2019-2020 kommer Åfa därför riva bostadshuset Fridhemsgatan 1-5 i Ljungaverk, vilket omfattar just 16 lägenheter. Men det kan bli aktuellt med fler.

– Ja, troligen behöver vi riva i Alby också, säger Persson.

Med tanke på Åfa:s situation anser han inte att en hyreshöjning med 5 procent från och med 1 april är för mycket begärt.

– Men först ska vi förhandla med Hyresgästföreningen och troligen kommer vi i slutändan inte få det ändå.

Idag kostar en tvåa på 62 kvadrat ungefär 4 200 kronor i månadshyra. En ökning med 5 procent skulle höja hyran med 210 kronor.

Hyresgästföreningens förhandlare har inte hunnit ta ställning till yrkandet. Förhandlingarna påbörjas på onsdag denna vecka.

 

Fakta: ÅFA:s senaste hyreshöjningar

0,85 % 1 april 2018

0,88 % 1 maj 2017

0,58% 1 april 2016

1,45% 1 mars 2015

1,66% 1 juni 2014

Fakta: Lägenhetshyror

* Högst är hyror i storstäder
* Riksgenomsnitt för månadshyran i en lägenhet på 70 kvm är 6 440 kronor
* Högst är hyresläget i storstadsregionerna. Men genomsnittshyran i en kommun påverkas också av hur gamla hyreshusen är. Kommuner
som inte byggt så mycket nytt på senare år har låga genomsnittshyror.
* Medelhyran i Bjurholm, lägst i Sverige, är bara hälften av den i Täby. För en 70 kvm stor lägenhet i Bjurholm är månadshyran i
snitt 4 340 kronor, att jämföra med 8 610 kronor i Täby. Snitthyran i Ånge kommun är 4 830 kronor i månaden.
* Ånge Fastigheter har tillsammans med 25 andra kommuner de lägsta månadshyrorna i landet.

Källa: Hyresgästföreningens statistik ”Hur vi bor” (2018)

Läs också Hyreskraven väcker ont blod - men försvaras av värdarna Klagade för mycket - nu ska hela rasket rivas

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.