Annons

Aida bidrar med perspektiv

Halland Nära var fjärde västsvensk har utländsk bakgrund. För första gången företräds Hyresgästföreningen region västra Sverige av nästan samma mix vid årets förbundsstämma.

Nästa vecka möts förtroendevalda ombud från hela landet för att besluta om Hyresgästföreningens framtid. Region västra Sverige skickar 20 personer. De representerar en del av landet där nästan var fjärde invånare, 24 procent, har utländsk bakgrund.

Det har regionen nästan lyckats avspegla i sin delegation. Fyra av ombuden, 20 procent, är födda utomlands: i Slovakien, Bosnien, Chile och Kenya. På senaste stämman för två år sedan var motsvarande siffra knappt 16 procent.

ANNONSTips för att njuta fullt ut av din båtsemester

Aida Hadzic, 30, är ett av de västsvenska ombuden. Hon kom till Sverige från krigets Bosnien som sexåring. I dag är hon program-
ansvarig på universitetet och medlem i Hyresgästföreningens nätverk Hemjakten. För henne är det viktigt att vara en förebild.

– För mig handlar det om att visa att din bakgrund inte spelar någon roll. Du kan säga vad du tycker och engagera dig! Det gäller alla unga, men särskilt de från hem med lång arbetslöshet där ingen har berättat om bostadskön. Att det gått bra för mig innebär inte att jag glömt hur det var.

Enligt Aida Hadzic finns det en poäng i att ombud delar erfarenhet med dem man företräder.

Annons
Läs ocksåUnika draget: Hyresgäster strandar storförhandling – för att tvinga fram förhandling

– Man kan missa insikten om att religion, kultur och tradition kan skilja sig åt, till exempel. Man tänker ”det här är ju Europa”, men så behöver det inte alls vara, säger hon.

Det är ingen slump att andelen ombud med rötter utomlands har ökat. Det säger Sven Carlsson som har lett den regionala valberedningens arbete inför stämman.

– Det hade varit önskvärt med ytterligare några med utländsk bakgrund. Samtidigt är det många kriterier att ta hänsyn till.

Läs ocksåBeslut på årsmötet: extra stöd till hyresgäster inför renoveringarProtester mot hyreshöjande renoveringar i Bergsjön tidigare i år. Nu har Hyresgästföreningen i Västra Sverige bestämt att utse ombyggnadsansvariga i alla sina 13 föreningsområden.

Det gäller exempelvis kön, ålder, geografi och balansen mellan förnyelse och rutin. Men i år är regionens representation sannolikt rekordbra sett ur ett mångfaldsperspektiv.

Annons

– Valberedningens främsta uppgift är att spegla medlemskollektivet så långt som möjligt. Jag tror inte att vi har varit så här nära tidigare, säger Sven Carlsson.

Årets stämmodelegation rymmer elva kvinnor och nio män från elva av regionens tretton föreningar. Snittåldern är 51 år.

Läs mer:

  • Del av en representativ mix – bättre mångfald även i region BohusÄlvsborg-Skaraborg i år.
  • Så här såg den västsvenska representationen ut vid förra förbundsstämman 2014.

Fakta: Hyresgästföreningen region västra Sverige

Är en av Hyresgästföreningens nio regioner i landet.
Har drygt 75 000 medlemmar.
Omfattar 13 västsvenska kommuner: Ale, Göteborg, Härryda, Kungsbacka, Kungälv, Lerum, Mölndal, Orust, Partille, Stenungsund, Tjörn, Varberg och Öckerö.

Fakta: Årets förbundsstämma

Hyresgästföreningen samlas till förbundsstämma vartannat år.
Stämman slår fast riktningen för de kommande åren och är föreningens högsta beslutande organ.
Årets förbundsstämma hålls i Trollhättan nu till helgen, 17–19 juni.

Läs också Minusbudget på tio miljoner klubbad i Storgöteborg Starkt stöd för omvald Ronny Bengtsson i Storgöteborg Tio år efter striden: Pennygången tvingade Hyresgästföreningen att tänka nytt

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.