HemHyra.se använder sig, precis som flertalet andra webbplatser, av cookies för att förbättra servicen för er besökare. Läs mer om Cookies

Annons

Starkt stöd för omvald Ronny Bengtsson i Storgöteborg

Västra Götaland Motkandidater saknades och stödet var enhälligt, när Ronny Bengtsson valdes om till regionordförande i Hyresgästföreningen Västra Sverige i helgen.
Foto: Gustaf Görfelt
Ronny Bengtsson valdes om till ordförande för Hyresgästföreningen Västra Sverige i lördags.

Ute sken solen. I mötessalen på Dahlheimers hus i Majorna, Göteborg, var stämningen också mestadels solig.

Hyresgästföreningen region Västra Sverige hade årsmöte. Delegater från Varberg i söder till Orust i norr samlades för att välja ordförande och regionstyrelse.

Läs ocksåTio år efter striden: Pennygången tvingade Hyresgästföreningen att tänka nyttKonflikten om hyrorna på Pennygången ledde till att Hyresgästföreningen utvecklade nya metoder, säger Kim Weinehammar och Pedram Kouchakpour.

Till skillnad mot för några år sedan fanns det inte flera olika ordförandekandidater med olika ideologisk profil. Ronny Bengtsson, som vann en jordskredsseger på årsmötet 2021, var ensam på listan.

”Sammanhållande kraft”

– Ronny Bengtsson är både väldigt kompetent och en sammanhållande kraft för vår region, sa Dan Magnusson när han presenterade valberedningens förslag.

Just den sammanhållande faktorn är uppenbart viktig efter flera tidigare turbulenta år i regionen.

Läs ocksåHan går i täten för 67 000 västsvenska hyresgäster: "Vi måste kunna ha högt i tak"Regionordförande Ronny Bengtsson utanför hemmaföreningen Västra Göteborgs lokal vid Mariaplan i Majorna. Inför valet träffar han ledande politiker från samtliga 13 kommuner i regionen för att prata bostadspolitik. "Jättebra", säger han om bemötandet under turnén så här långt. "De tycker att det är ett bra initiativ från oss."

Meningsskiljaktigheter saknades inte helt på årsmötet, men de rörde främst organisatoriska frågor, som hur många ledamöter som bör sitta i regionstyrelsen.

Valberedningen ville krympa styrelsen men fick bakläxa av mötet. Styrelsen ska fortsatt bestå av en ordförande och tio ledamöter, även om flera personer argumenterade för att utöka till 13 personer på sikt, lika många som antalet föreningar i regionen.

Annons
Västra Sveriges Regionstyrelse 2023-2024. Från vänster: Pedram Kouchakpour (regionchef, regionens högste tjänsteman), Lisbeth Pipping (Västra Göteborg), Stefan Lagholm (Frölunda), Marie Nordin (Mölndal), Lisbeth Norberg (Östra Göteborg), Camilla Lindfors (Hisingen), Pamela Möller-Ajani (Norra Göteborg), Helene Calner, (Frölunda), ordförande Ronny Bengtsson (Västra Göteborg), Jan-Eric Theander (Södra Bohuslän), Annelie Bertilsson (Varberg), Gonzalo Cifuentes Valdés (Frölunda).

Andra vice ordförande Lisbeth Pipping föredrog verksamhetsberättelsen och konstaterade att 2022 präglats av hårda tider.

– Vi har haft inflation, ombildningshot och en otroligt tuff start på hyresförhandlingarna. Men allt fler blir medlemmar och tappet under pandemin har vänt. I dag har vi 71 641 anslutna hushåll, sa hon och möttes av applåder.

Efterlyste självkritik

Catherine Holt från föreningen Norra Göteborg ville dock se ett inslag av självkritik i årsberättelsen.

– Det är viktigt att vi kan erkänna och be om ursäkt när vi tagit felaktiga beslut, sa hon.

Läs ocksåStorgöteborg mobiliserar inför valet – medlemsökning i fokus för Västra Sverige
Catherine Holt.

Catherine Holt hänvisade till Familjebostäders stambyte på Rymdtorget i Bergsjön, där Hyresgästföreningen gjort bedömningen att det inte behövdes något samråd.

– Det slutade med att hyran höjdes med tusen kronor. Jag tycker inte att vi ska förhandla bort samråd över huvud taget. Det är hyresgästernas samråd, inte Hyresgästföreningens, sa Catherine Holt.

Krock med eid

Det påpekades också att regionen hade lagt sitt årsmöte samma helg som muslimer firar eid al-fitr, slutet på ramadan. Mindre lyckat om man vill att alla intresserade ska ha möjlighet att komma.

Annons

– Det är bara att beklaga, vi hade inte kollat upp det när datumet sattes förra året. Men nu kommer vi att göra en lista över olika högtider till nästa år. Vi hade ju inte suttit här om det var påskafton, sade Lisbeth Pipping.

Plus blir minus

När det gällde ekonomin så visar bokslutet på drygt 600 000 kronor i förlust för 2022, men regionchef Pedram Kouchakpour förklarade att det beror på bokföringsteknik.

– Egentligen har vi gått 4 miljoner plus. Men vi har frigjort verksamhetsmedel som samlats på hög tidigare och använt dem, i stället för att ta in nya pengar från bostadsbolagen. Då bokförs det som en minuspost, sade Pedram Kouchakpour.

Önskar mer aktivitet

Stefan Lagholm från Frölundaföreningen uppmanade de olika hyresgästföreningarna att använda mera av sina budgeterade resurser.

– Föreningarna måste steppa upp ganska ordentligt. Vi måste ut i LH (de lokala hyresgästföreningarna), ut i områdena och vi måste synas på gator och torg. Gör vi inte det så finns vi inte, sa Stefan Lagholm.

Läs också Kritiken mot konsulterna i allmännyttan: ”Förkastligt” Kritik mot jätteuppgörelsen – hyresgäster fick inte vara med

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.