Annons

Aktionsgrupp vill göra frågan om renovering politisk

Örebro I eftermiddag överlämnas nästan 500 namnunderskrifter till Örebrobostäders ordförande Camilla Andersson (S). Det är hyresgäster som vill att frågan om renoveringar i miljonprogrammen lyfts till politisk nivå. "Det är en framtidsfråga som inte bara gäller dem som råkar bo där just nu och några tjänstemän", menar Mette Holck som är med i aktiongruppen "Bostad för alla".
Mette Holck är med i en auktionsgrupp som vill göra renoveringarna till en politisk fråga.

Själv har Mette Holck nyligen flyttat till bostadsrätt på andra sidan vägen av Varberga där hon tidigare bodde. Anledningen är att hon är vad hon kallar ”reno-flykting”: En person som tvingas flytta gång på gång vid renovering.

– Jag har redan flyttat en gång på grund av renovering i Varberga. Jag är 70 år och orkar inte flytta ut under renovering, bo i evakueringslägenhet i ett år och sedan flytta tillbaka till en hyra som är så hög att jag bara har råd att bo. Därför har jag köpt en liten bostadsrätt på andra sidan vägen från Varberga där min månadskostnad blev lägre.

– Men det är inte alla som har den möjligheten utan det finns personer som flyttat flera gånger och som kommer att få flytta igen allt eftersom renoveringarna kommer efter och ska göras i äldre lägenheter och får höjda hyror, säger hon.

Aktionsgruppen ”Bostad för alla” som i eftermiddag ska lämna över namnlistorna tycker inte att det räcker med Öbo:s rabattsystem som ger lägre hyra för återflyttande hyresgäster. Frågan är större än så.

– Det är en stor politisk fråga – det handlar ju om vad vi vill ha för en stad framåt. På en gård i Varberga var det bara 10 procent som återflyttade efter renoveringen. De andra var nya hyresgäster som får den höga hyran. Det betyder att inte vem som helst kan bo i nyrenoverat – eller att hyrorna till och med är så höga att ingen flyttar dit utan att det blir dem som står längst från bostadsmarknaden och får hyran betald av försörjningsstöd är de enda som kan bo där, då ökar segregationen. Sådana här frågor är för stora för att endast några tjänstemän ska fattar beslut om det – det måste vara en politisk fråga.

Aktionsgruppen vill att de fem gårdar som är kvar att renovera i Varberga ska bli ett pilotprojekt för att testa om det går att undvika att renovera andra områden i Örebro lika hårt.
– Vi vill att man gör nödvändig renovering men räddar lägenheterna från utblåsning. För det är det som höjer hyran och det är det som tvingar oss att evakueras. En skonsammare renovering innebär att folk kan bo kvar under renoveringen, får sänkt hyra under renoveringstiden och att hyreshöjningen inte behöver bli så hög som nu, säger Mette Holck.

Vad tror du om möjligheten att få politikerna att se att det är deras fråga?
– Jaaa du… Jag tycker att det borde få dem att inse att det är en framtidsfråga. Att den måste lyftas från Öbo-nivå och från oss som råkat bo i de här lägenheterna och bli en allmänpolitisk fråga. Hur ska folk bo i framtiden? Vem ska har råd att bo? Vi har pekat på att inkomstnivån i Varberga är så låg att det säger sig självt att de inte klarar de nya hyrorna. Vi kommer stå utanför fullmäktige med plakat imorgon (onsdag) och säga att bostäder och hyror är deras ansvar och inget de kan skyffla över på tjänstemän, säger Mette Holck.

Hem & Hyra har inte fått tag i Öbo:s ordförande Camilla Andersson.


Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.