Aktivitetshall i Växjö kan bryta mot hyreslagen
Allaktivitetshallen är en het fråga bland studenter och hyresgäster i staden. Få är kritiska till själva hallen, en fullskalig idrottshall för sport och kultur, som kommer att lyfta miljonprogramområdet. Det är snarare driften som väcker känslor. På tisdagen kom avgörandet. Hallen klubbades igenom med full politisk enighet.
Annons
Hälften av driftskostnaderna står kommunen för. Den andra halvan ska Växjöhem och Hyresbostäder i Växjö betala. Det betyder att hyresgästerna får en årlig utgift på 2,5 miljoner kronor, vilket ska delas på hela beståndet, inte enbart de som bor på Araby.
Argumenten för att hyresgästerna ska betala är främst att hallen tillför något positivt till området samt att hyresgästerna kommer att få extra tillgång till hallen, var de än bor i staden.
– Kommunpolitikerna gör fel i att låta hyresgästerna betala driften via hyran. Den ska betalas av de som använder hallen och resten får läggas på skattsedeln, säger Inge Karlsson, förhandlare Hyresgästföreningen Sydost och den som förhandlar hyrorna med de två bostadsbolagen.
– Vi har 796 lägenheter för äldreboende, jag undrar hur ofta de som bor där kommer att använda hallen? Det är inte rättvist. Samtidigt så går vi mot att hyresgästerna ska få mer och mer att säga till om när det gäller att bestämma över vad man vill ha. Detta går helt emot det.
Hyresgästföreningen har tidigare pekat på likställighetsprincipen, att kommuner och landsting inte får särbehandla vissa kommunmedlemmar annat än på sakliga grunder. Enligt Hyresgästföreningen behandlas medborgarna olika med tanke på att hyresgästerna får betala hallen två gånger, dels via skattsedeln och därtill via hyresavin, något som boende i villor och bostadsrätter slipper.
Även studentkåren har i lokal media starkt kritiserat beslutet med argumentet att de tvingas betala för driften med sina studielån och att läget redan är nog kärvt.
Men det finns även juridisk aspekt på beslutet.
– Om bolaget ser detta som en standardhöjning av allmänna utrymmen finns det en princip i hyreslagen om att det ska finnas enkel majoritet hos hyresgästerna. Det betyder att 6 000 av hyresgästerna måste säga ja till den extra kostnaden som detta innebär, förklarar Inge Karlsson.
Hyresgästföreningen ser just nu över möjligheterna att överklaga kommunfullmäktiges beslut till länsrätten.
– Vi har tänkt oss att få detta prövat. Vi har inte fått något gehör för de ståndpunkter som vi har lagt fram till kommunen. Vår nästa chans är att överklaga och se vad som händer då, när detta ställs gentemot gällande lagstiftning, säger Inge Karlsson.
De två bostadsbolagen har tillsammans 11 573 lägenheter. Om driftskostnaden slås ut per lägenhet blir det en årlig kostnad på 216 kronor. Det motsvarar en hyreshöjning på 18 kronor i månaden.
Annons
MISSA INGET FRÅN HEM & HYRA. Tryck här för att följa oss på Facebook.