Annons

Växjöhem vill stoppa hyresgäststyrt underhåll

Växjö Närmare 6 000 hushåll i Växjö riskerar att förlora sin makt över underhållet. Växjöhem har sagt upp avtalet. Ohållbart, kontrar Hyresgästföreningen.

Det damp ned som en överraskning hos Hyresgästföreningen i Växjö i dag. Lika förvånade är de medlemmar som börjat ringa till Hyresgästföreningen med frågor kring den information som Växjöhem i dag delar ut till sina hyresgäster.

Växjöhem har sagt upp avtalet om HLU, hyresgäststyrt lägenhetsunderhåll. HLU innebär att hyresgästerna själva kan besluta om periodiskt underhåll i sina lägenheter och exempelvis avstå tapetsering efter tio år och i stället få en hyresrabatt.

ANNONSGuide till hemförsäkringar

Men uppsägningen kommer inte att gå obemärkt förbi. Hyresgästföreningen tänker ta strid för att behålla den.

– Den här är inte juridiskt hållbart. HLU-avtalet är en överenskommelse som bara kan omförhandlas, det går inte att bara säga upp den. Vi fördömer detta, säger Hyresgästföreningens förhandlare Dennis Nilsson.

– Växjöhem vill ta bort hyresgästernas inflytande över den egna bostaden, det är i grund och botten vad HLU är. Och det är samtidigt väldigt olyckligt när en sådan här uppsägning sker utan någon tidigare diskussion med oss om att dessa planer finns.

Läs ocksåFördubblad p-avgift efter bostadsbolagets räntesmäll – hyresgästen Nathalie: ”Känns väldigt överdrivet”Nathalie Lundberg, halvkroppsporträtt, står med vit vinterjacka och långt hår på sin oskottade parkeringsplats som hon har sagt upp. I bakgrunden till höger en P-skylt, till vänster ett höghus med sol på, i mitten två träd och en envåningsbyggnad. Längre bak bostadshuset i tegel. Höjda parkeringsavgifter är ett av många sätt ränteläget påverkar hyresgästers vardag.

Hyresgästföreningen ska nu gå igenom den uppkomna situationen.

Annons

– Vår juridiska enhet ska kolla på detta och göra en bedömning om hur vi ska gå vidare, säger Dennis Nilsson.

I Växjöhems information till hyresgästerna redovisas att HLU upphör att gälla sista december 2013. I stället ska det ersättas med BLU, behovsprövat lägenhetsunderhåll. Det innebär bland annat att om hyresvärden bedömer att tapeterna är okej, även efter tio år, så har hyresgästen inte rätt till nytapetsering.

Läs ocksåHyresgästen Karin: ”Vansinne att riva ut vacker originalinredning som hållit i 90 år!”Byggcontainer med slängda lister och socklar i trä. Porträtt på Karin Johansson. Hon är kritisk mot konceptrenoveringarna i hennes hus på Bergsgatan i Gävle.

Hyresgäster som har innestående underhåll att plocka ut med intervalltid 2013 har fram till 15 november på sig att beställa underhåll, som kommer att utföras med start 2014. De som väljer att inte plocka ut något underhåll får som vanlig rabatt på januaris hyra, en sista gång.

Jan Pyrell (C) är ordförande i Växjöhem.

– Det finns ett par anledningar till att vi sagt upp HLU. Främst är det att vi vill ha koll på underhållet. Folk kan bo kvar i sina lägenheter i 30 år utan underhåll och så har man sett rabatten som en form av inkomstförsäkring, säger Jan Pyrell och förklarar att även fusionen ligger bakom.

Hyresbostäder, som Växjöhem ska fusioneras med, har nämligen inte HLU för sina hyresgäster och genom att säga upp avtalet anpassar sig Växjöhem så att det blir lika regler inom det nya bolaget Växjöbostäder, som sjösätts första januari 2014.

Annons

Vad tycker du om att Hyresgästföreningen anser att uppsägningen inte är juridiskt hållbar?

– Det är deras uppfattning. Vi har naturligtvis en annan uppfattning. Vi har konsulterat Sabo och vi stödjer oss på det, säger Jan Pyrell.

I morgon lördag har Hyresgästföreningens Växjöförening sedan tidigare inplanerat att stå utanför Paladium vid lunchtid. Att HLU kommer upp till diskussion då, är ingen vågad gissning.

Sabo är en intresseorganisation för landets kommunala bostadsbolag.

Läs också Nordanvinden blåser rakt in – hyresvärden gör ingenting Nya hyror på gång - Här är bolaget med högst yrkande hittills i Västra Götaland Anna, 83, stryker kläder i mörker – rädd att förfrysa i vinter

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.