Annons

Äldre kvinna vräks för kattkiss

Norrmalm Kommunalarbetareförbundet vräker nu en äldre kvinna för att katterna kissat på golvet. Trots att hon bott i lägenheten i 40 år och aldrig fått någon renovering.
Katternas kiss är orsaken till att en kvinna tvingas flytta - efter 40 år i samma lägenhet.

Historien om den äldre ensamstående kvinnan och hennes två katter i en trea i centrala Stockholm började för ungefär två år sedan och har nu varit uppe i hyresnämnden en andra gång.

I korthet påstår hyresvärden att kvinnans katter kissat på parketten i så hög utsträckning att golvet måste bytas ut och rummet saneras ända ner till trossbotten. Utöver det har man hittat pälsängrar i hennes kläder så att hela bohaget om drygt 40 kubikmeter måste gå genom en upphettningsprocess innan den magasinerades inför renoveringen. I allt har det inneburit en total extrakostnad om 106 000 kronor för hyresvärden. Om detta har ett flertal vittnen både intygat och avvisat vilket gör att ärendet inte är solklart.

ANNONSTips för att njuta fullt ut av din båtsemester

Under det andra sammanträdet berättar visserligen personer om mycket stark lukt av kattkiss, så stark att flyttpersonal tvingats avbryta arbetet på grund av allergiska reaktioner. Men en handläggare från stadsdelsförvaltningen som skickades dit efter en orosanmälan vid samma tid vittnar om motsatsen. Hon berättade att hon fått en anmälan om att det rådde misär i en lägenhet med stark lukt och ohyra.

– Man förbereder sig på det värsta. Men jag kände ingen kattlukt. Det var oreda i lägenheten men vad det berodde på – flytt eller annat… Det var en nersliten lägenhet. Ganska typiskt för sådana jag sett på Norrmalm, berättade hon.

Det fick Kommunalarbetareförbundets ombud Jan Bergman att nästan gå i taket.

Annons
Läs ocksåHyresgäst tar strid för få behålla sin extra lägenhet: "Behöver den till aktiehandel"Vätterhem i Jönköping vill vräka mannen med hänvisning till att han är skriven på en annan adress. Men mannen menar att han behöver en extra lägenhet för att bland annat bedriva aktiehandel.

– Du säger att du har ett gott luktsinne. Vi har hört tre personer som säger att det stank katturin, reservationslöst. Är du verkligen säker på att du inte kände något?

– Det är jag faktiskt. Vi fick ju informationen så jag förberedde mig på det.

– Fullständigt häpnadsväckande, sade Jan Bergman.

Läs ocksåKämpar för att få bo kvar i hus som ska rivas – och med avlopp som dömts ut

Hyresnämnden skriver i sitt beslut att ”skadorna går utöver vad en hyresvärd ska behöva tåla” och att hon nu förlorar lägenhetskontraktet. Men nämnden var inte enig. En ledamot var skiljaktig och noterar att kvinnan hyrt väldigt länge och att underhållet varit dåligt under många år. Det är också kvinnans huvudsakliga försvar – hon har bott där i 40 år och ingen renovering har gjorts under hela tiden. Fläckarna på golvet kan lika väl ha funnits sedan tidigare, enligt hennes juridiska ombud Mikael Areskog, från hyresgästföreningen. Att påstå att kvinnan ensam orsakat slitaget på golvet är enligt honom oförskämt.

– Hon har under dessa år alltid betalat hyran i tid och inte varit störande. Vi pratar dessutom inte om vägglöss eller kackerlackor här, utan om pälsängrar och silverfisk. De senare torde finnas i var och varannan svensks hem, om än i olika stor omfattning. Sammantaget tycker jag att beslutet var oskäligt, säger Mikael Areskog.

Annons

Under det andra sammanträdet gav Kommunalarbetareförbundets ombud Jan Bergman ett erbjudande om att kvinnan kanske ändå kunde få bo kvar i den evakueringslägenhet hon hyrt under tiden den större lägenheten renoverats. Under förutsättning att hon tillät en omedelbar besiktning direkt efter sammanträdet.

Besiktningen genomfördes med diakon som stödperson, förvaltare, kvinnan och båda ombuden. Resultatet landade i samma motsatsuppfattning som ärendet i övrigt. Förvaltaren tyckte sig se kattkiss, kvinnan förnekar det. Experter kallas in från båda parter – med olika bedömning. Och erbjudandet drogs tillbaka.

Enligt hyresnämndens beslut ska kvinnan flytta ut 31 januari 2017. Vad som händer med hennes 40 kubikmeter magasinerade ägodelar är oklart. Ärendet kommer överklagas till hovrätten.

Läs också Grannar har gått samman: vill vräka mamman till kriminell son Osäkert hur mycket som får vara kvar av Evas och Carolines grönskande uteplatser – kräver möte med Rikshem Hyresgäst får tillbaka 100 000 kronor – värden hade tagit ut dubbel hyra i ett och ett halvt år

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.