Äldre kvinnor bor stort – barnfamiljer bor trångt
Det är full fart i tvårummaren hos familjen Rahmeh. Tvåårige Islam är nyvaken och sitter i mamma Walaas knä i soffan, medan sexårige Ziad är uppspelt och sprallig. Ziad ska på fotbollsträning med sina kompisar. Och han skulle gärna vilja visa sina talanger innan pappa Mohammed och han åker iväg. Men där går gränsen för mamma Walaa. Det finns inte plats för bollspel i den lilla lägenheten. Varje utrymme är utnyttjat för att alla ska få plats. I vardagsrummet står tv:n och sofforna och ett hörn är vikt för skrivbord. I sovrummet intill finns inte plats för mer än en dubbelsäng och madrass på golvet för barnen. Köket är ganska trångt och ger inte heller plats för stoj.
Läs också: Kvinnoförbud i hyresrätter
Det finns en svensk norm för hur mycket boplats vi behöver. Normen handlar inte om antal kvadratmeter utan är mer inriktad på att man ska ha en egen sovplats. Ett sovrum per person och ett gemensamt vardagsrum. Uppfylls inte normen räknas man som trångbodd. Men trenden går mot allt mindre hyreslägenheter. Öppen planlösning är ett sätt att komprimera bostäderna och få ut mer boende per kvadratmeter. Det är så de nya hyreshusen byggs.
Hem & Hyras granskning visar att i Essunga, Färgelanda, Gullspång och Grästorp har stora familjer minst plats i regionen. En familj med tre barn eller fler har 12 kvadratmeter per person, vilket ligger betydligt under snittet för samtliga hyresgäster, 40 kvadratmeter per person. Familjerna i Hjo, Lilla Edet, Mariestad och Skövde i snitt har fem kvadratmeter mer per person.
Störst plats per person i hyreslägenheter har äldre, ensamma kvinnor. Speciellt i Skara, där kvinnorna i snitt har 73 kvadratmeter. Det betyder oftast en två-, eller trerumslägenhet.
I Trollhättan visar statistiken att hyresgästerna bor på något mindre yta i snitt än i regionen i sin helhet. Men även här bor äldre kvinnor lite större.
Anna Wänblom är chef för uthyrning och social hållbarhet vid bostadsbolaget Eidar. Hon förklarar de äldre kvinnornas situation med att många hyresgäster bott kvar i sina lägenheter sedan de byggdes på 50- och 60-talet. Och kvinnorna, som i snitt blir äldre, bor kvar när deras män går bort. De trångbodda barnfamiljernas situation skulle delvis kunna förenklas om fler äldre kvinnor valde att flytta till mindre bostäder. Men såna saker är svåra att påverka.
– Vi arbetar inte aktivt med frågan utan initiativ till flytt tas alltid av hyresgästen själv. Många kvinnor verkar dock tilltalas av trygghetsboende där man har sin egen lägenhet men tillgång till en gemensamhetslokal i bottenplan där man kan umgås med sina grannar, säger Anna Wänblom.
– I nyproduktion är vårt mål alltid att bygga yteffektiva lägenheter i vår strävan att hålla nere hyreskostnaden. Det påverkar hur husen och lägenheterna utformas, säger hon.
Familjen Rahmeh i Munkedal drömmer om en större lägenhet, inte minst Ziad, som skulle vilja slippa dela sovrum med pappa Mohammad, mamma Walaa och lillebror Isalm. Det finns ingen plats att gå undan när man som sexåring blir irriterad på lillebror eller mamma och pappa, eller vill ha en stund för sig själv.
– Jag skulle vilja ha ett eget rum, där jag kan ha mina saker. Ett eget skrivbord och kanske en tv, säger han med drömmande blick.
– Det skulle vara fint att kunna stänga sin dörr.
– Det är klart att det skulle vara skönt att ha lite större plats, säger mamma Walaa. Helst skulle jag vilja bo på bottenvåningen så att barnen kunde gå ut själva. Det skulle kännas så skönt, både för dem och mig, om de kunde vara ute och leka själva.
Mohammad Rahmeh önskar att lägenheter fördelades mer efter behov, att familjer kanske skulle få förtur till lite större lägenheter. Men en större lägenhet blir för dyr just nu. Mohammad söker jobb och de har bara Walaas inkomst att leva på. Ett alternativ är att flytta till en annan ort, men det vill de inte. Det är i Munkedal de känner sig hemma, sedan de kom från Syrien för fem år sedan. Innan de fick lägenheten i Munkedal bodde de i ett hus på landet. Mörkret och mössen på vinden gjorde det svårt att trivas för de tidigare storstadsborna. Där hade de något mer plats, men när de vägde för och nackdelar vann den lilla tvårummaren i Munkedal.
– Vi trivs väldigt bra här på Brudås och jag kan ta bussen till jobbet, säger Walaa. Barnen trivs också bra här och det är ett fint område.
Om det finns mindre än ett rum för varje boende eller två samboende, utöver kök, badrum och vardagsrum. I en lägenhet med tre sovrum, vardagsrum, badrum och kök kan det alltså bo två sammanboende vuxna (i ett sovrum) och två barn (i varsitt sovrum) utan att hushållet kallas trångbott.