Annons

Äldre tvingas betala borttappade larm

Lindesberg Lindesbergs kommun kräver att äldre som tappar bort eller råkar ha sönder sina trygghetslarm betalar för dem. 1 440 kronor kostar det för den som varit slarvig.

Den gamling som i sin förvirring eller tankspriddhet råkar tappa bort eller ha sönder sitt trygghetslarm kommer hädanefter vara återbetalningsskyldig i Lindesbergs kommun.

I brevet från kommunen till alla som har trygghetslarm, står det att den som förstör eller tappar bort larmet ska betala
1 440 kronor och att den som har sönder eller tappar bort sin larmknapp ska betala 740 kronor.

ANNONSFörsäkringsguiden.se: Din jämförelsetjänst för försäkringar

En av dem som fått informationen är Sven Johansson som hyr sin bostad på Grönbodahemmet i Storå i Lindesbergs kommun.

När Svens sondotter Marie fick se brevet blev hon upprörd.

– Jag blev arg och ledsen när jag såg brevet som min farfar fått från Lindesbergs kommun. Så när jag kom hem satt jag mig och skrev ”mitt” brev från farfar.

Läs ocksåÄldre man tog strypgrepp på grannens pojkvän – vräks

Direkt hon kom hem från sin farfar i söndags fotograferade hon fakturan, skrev ett långt brev från sin farfar till kommunen och lade ut allt på sin Facebook-sida.

Sedan i söndags har bilden blivit delad nästan 5 500 gånger.

Annons

– Jag kunde aldrig någonsin tro att det skulle bli sån spridning och uppmärksammat. Men det känns väldigt skönt att de allra flesta känner och reagerar precis som jag, säger hon.

Läs ocksåMisshandlades grovt av grannen – nära att själv bli vräkt

I brevet, som hon skriver för sin farfars räkning, står det bland annat:

”Jag har ett ett trygghetslarm. Och det har jag för att jag är dement. Jag bor ju på ett hem för dementa. Jag och mina kompisar vi är snurriga, vi är glömska, vi ramlar, vi slår oss blåa, vi ”rymmer” och vi har ibland (eller oftast!) inte en aning om var vi befinner oss och varför.”

Marie undrar om det här är ett sätt att göra besparingar i Lindesbergs kommun:

– Någonstans måste det väl finnas en gräns på vad och hur man ska göra besparingar? Är detta ett vettigt sätt att spara in pengar? På dementa människor?

Sedan bilden på brevet till hennes farfar började spridas på nätet har kommunen kontaktat henne och sagt att de gått ut med fel information.

Annons

– De berättade att de visst glömde att skriva att informationen bara berör den som bor hemma och har trygghetslarm, det berör alltså inte de som bor på särskilt boende.  Eller så kom denna information till i går efter turbulensen på Facebook, säger Marie.

Oavsett tycker hon att det är synd om de äldre som fortfarande måste betala:

– Farfar har fått en ursäkt och min farfar kommer inte att behöva betala den dagen han har sönder eller slarvar bort larmet. Känns himla skönt. Men dessvärre får ju de andra göra det som bor hemma. Det är mycket pengar att behöva betala och det spelar ju ingen roll om man bor på boende eller hemma. Men ”slarva inte med larmet” är vad som tydligen gäller 2012, säger Marie.

Läs även vad kommunen svarar: ”Fel information till fel personer”

Läs också Hotade klippa av grannens fingrar – mister lägenheten Macheteman bar kniv i domstolen – terrorn fick grannar att flytta Expert om våldet i hyresområden: ”Vi påverkas när oskyldiga drabbas”

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.