Annons

Åldringsbrotten har blivit digitala: ”Bankkontot tömt innan de förstår”

Västra Götaland Många äldre är rädda för att bli rånade. Men risken för nätbedrägeri är hela 65 gånger högre än att bli utsatt för ett rån eller våldsbrott. Det visar statistik som Hem & Hyra har tagit fram.
Kommunpolis Dan Carlsson i Lysekil uppmanar alla som drabbas av bedrägerier eller försök till bedrägerier, att polisanmäla. "Det är viktigt för oss som utreder brotten att få veta hur bedragarna bär sig åt. Och det är inget att skämmas över att man blivit utsatt. Tvärt om", säger han.
Foto: Kajsa Wedberg
Kommunpolis Dan Carlsson i Lysekil uppmanar alla som drabbas av bedrägerier eller försök till bedrägerier, att polisanmäla. "Det är viktigt för oss som utreder brotten att få veta hur bedragarna bär sig åt. Och det är inget att skämmas över att man blivit utsatt. Tvärt om", säger han.

Ett telefonsamtal från någon som trovärdigt manar till att öppna bank-id och vips är kontot länsat. De senaste åren har bedrägeribrotten ökat lavinartat, men ändå är det rädslan för att bli överfallen och rånad som påverkar flest. Många äldre vågar inte gå ut när det skymmer och drar sig för att promenera ensamma. Men Hem & Hyras undersökning visar att det är få som utsätts för den typen av brott.

För den som drabbas av ett personrån sitter spåren i för resten av livet. Det rycker undan tryggheten för de utsatta på ett sätt som är svårt att reparera. En som drabbats av att bli rånad utanför sin bostad är Inkeri Backman i Bengtsfors. Hon berättar om det i en artikel i Hem & Hyra hur hennes trygghet stals av några tonårspojkar. För några ynka kronor slogs hon till marken, fick en smärtsam ryggskada och ärr i själen.

Läs ocksåKvinna anfölls i sitt hem och knivhögg förövaren – nu vräks hon från sin hyresrättBlod i trapphuset och bild från lägenheten efter bråket.

Lyckligtvis är Inkeris öde ovanligt. Det handlar om enstaka brott varje år. Men varje rån är ett för mycket, säger Polisen, som ser mycket allvarligt på alla typer av brott mot äldre.

Det är ytterst ovanligt att äldre drabbas av rån i sina bostäder. Men digitala bedrägerier ökar lavinartat och då är det främst de äldre som utsätts. Det visar polisens statistik.
Det är ytterst ovanligt att äldre drabbas av rån i sina bostäder. Men digitala bedrägerier ökar lavinartat och då är det främst de äldre som utsätts. Det visar polisens statistik.

Brottsofferjouren visar i en undersökning att de som är mest rädda för att bli utsatta för brott är de äldre. Själva rädslan och oron är i sig ett stort problem och påverkar mångas vardag. Många är rädda för att gå ut, för att åka kollektivt eller söka sig till samlingsplatser som de är ovana vid. Samtidigt visar statistiken att riskerna är små att utsättas för brott utanför hemmet. Största andelen brott, mot såväl äldre som andra grupper sker i hemmet.

Och de brott som ökat markant de senaste åren är de digitala brotten, nätbedrägerier, och då framför allt mot äldre. De äldres tillit till myndigheter och myndighetspersoner i kombination med ovanan att hantera digitala verktyg, som datorer och telefoner, har gjort gruppen till enklare offer för raffinerade tjuvar och bedragare.

Läs ocksåKnark för miljoner i frysen – då blev pensionären uppsagdUppsagd efter att ha dömts till fängelse
Bedrägeribrotten ökar kraftigt

Hem & Hyra har tittat på statistik på brott mot äldre i hela Västra Götaland och det är bedrägeribrotten som visar kraftig ökning, medan rån mot äldre och stölder i hemmen ligger på en fortsatt låg nivå.

Annons

Brott mot äldre, från 65 år och uppåt, eller personer med funktionsvarianter, har egna brottskoder. Inte minst för att markera att polisen tar dessa brott på största allvar.

Dan Carlsson, kommunpolis i Lysekil, berättar att brott mot äldre är ovanligt i Lysekil. Det som sticker ut under 2021 är just bedrägeribrotten. Dessa brott har blivit allt mer sofistikerade. Bankkonton töms innan den utsatte förstår vad som hänt. En uppringare säger sig vara från en bank, som upptäckt att någon försökt ta sig in på ditt konto. För att kontrollera att allt är i sin ordning ber uppringaren personen att öppna sitt bank-id.

Läs ocksåSå mycket får värden snoka för att upptäcka svartuthyrning – och här går gränsenTvådelad bild: Till höger porträttfoto på advokat Peter Hellman, i mörkblå kavaj, vit skjorta, mörkblå slips med orange ränder. Till vänster: en illustration med ett förstoringsglas och bakom det ikoner för olika sociala medier som Instagram och Facebook. Hur mycket får hyresvärden snoka på sina hyresgäster för att upptäcka otillåten andrahandsuthyrning?
Ska jag som polis varna för något så är det just för bedrägerierna. Det är de brotten som drabbar flest just nu, oavsett ålder, men där de äldre kanske är mest utsatta. De har inte tekniken med sig på samma sätt som de yngre.
”Ska jag som polis varna för något så är det just för bedrägerierna. Det är de brotten som drabbar flest just nu, oavsett ålder, men där de äldre kanske är mest utsatta. De har inte tekniken med sig på samma sätt som de yngre”, säger Dan Carlsson, kommunpolis i Lysekil.

– Då kan de länsa kontot på några sekunder, säger Dan Carlsson.

Lysekil har under en tid framstått som en särskilt utsatt ort med hög våldsbrottslighet. Men Dan Carlsson säger att det är en lugn stad.

– Det finns enstaka busar som ställer till det. Så är det tyvärr på alla orter, säger han. Som Lysekilsbo menar jag att man kan känna sig trygg här.

– Ska jag som polis varna för något så är det just för bedrägerierna. Det är de brotten som drabbar flest just nu, oavsett ålder, men där de äldre kanske är mest utsatta. De har inte tekniken med sig på samma sätt som de yngre.

Annons

– Vi fick in sju anmälningar på en vecka här i Lysekil.  Mitt råd är att aldrig öppna sitt bank-id när någon ringer. Be att få ringa upp istället. Då kan man känna sig på den säkra sidan, säger Dan Carlsson

I slutet av förra året dök också en annan form av bedrägerier upp genom falska sms.  Klickar man på en länk laddas en app ner som ger tillgång till ägarens konton.

Brottsofferjouren erbjuder stöd

Brottsofferjouren menar att många känner skam över att ha blivit lurade på nätet. De känner sig dumma över att ha blivit bedragna och lurade ekonomiskt och det kan leda till att de drabbade isolerar sig ännu mer. Brottsofferjouren har tillsammans med polisens nationella bedrägericenter, PRO och SPF Seniorerna tagit fram ett utbildningspaket ”Försök inte lura mig” som kan användas för att göra äldre mer medvetna om hur bedragarna gåt tillväga. Materialet finns att hämta på Brottsofferjourens hemsida www.brottsofferjouren.se/bedrageribrott-mot-aldre.

Brottsofferjouren har också kontaktgrupper för utsatta, där brottsoffer kan få hjälp med stöttning från det man blivit utsatt, genom polisförhör och genom den rättsliga processen.

Fakta: Brottsofferjouren kan ge stöd och hjälp

Brottsofferjouren erbjuder:

  • Medmänskligt stöd av någon som lyssnar och förstår.
  • Information om polisanmälan, rättsprocess och ersättningsfrågor.
  • Stöd vid eventuell rättegång.
  • Hjälp i kontakt med myndigheter och försäkringsbolag.

Det kan handla om allt ifrån att ha någon att prata med om det som hänt, till att någon följer med en till polisstationen och gör en anmälan, hjälper till att fylla i en blankett eller är med och stöttar en under rättegången. Jouren ger stöd till vittnen och anhöriga. Stödet ges till stor del utifrån den stödsökandes behov och önskemål. Behövs ytterligare stöd av till exempel psykiatri eller socialtjänst kan Brottsofferjouren lotsa rätt.

Man kommer enklast i kontakt med Brottsofferjouren genom att ringa 116 006.

Läs också Tonåring byggde termosbomber åt kriminella hemma i lägenheten – nu vräks hela familjen "Stötande om skolbråk leder till vräkning" – så upprör lagförslaget om vräkning

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.