HemHyra.se använder sig, precis som flertalet andra webbplatser, av cookies för att förbättra servicen för er besökare. Läs mer om Cookies

Rånarna stal 83-åriga Inkeris trygghet – då ställde grannarna upp

Bengtsfors Våldsbrott mot äldre är ovanligt, men Inkeri Backman i Bengtsfors drabbades utanför sin egen lägenhetsdörr. Tonårspojkarna stal hennes plånbok, men framför allt hennes trygghet och nattsömn. Inkeri Backman har aldrig känt sig otrygg i Bengtsfors. Så slog rånarna till och krossade hennes vardag.
Inkeri Backman blev rånad utanför sitt hem i centrala Bengtsfors. Bytet blev småpengar, men för Inkeri ändrades livet. Hon har fortfarande smärtor i ryggen och känslan av otrygghet finns kvar.
Foto: Sanna Stark/Dalslänningen
Inkeri Backman blev rånad utanför sitt hem i centrala Bengtsfors. Bytet blev småpengar, men för Inkeri ändrades livet. Hon har fortfarande smärtor i ryggen och känslan av otrygghet finns kvar.

Drygt två månader efter att hon blev nerslagen i sin egen trapp­uppgång smärtar ryggen fortfarande. Hon har svårt att sova och det är ­jobbigt att gå på de dagliga promenaderna. Men Inkeri säger att hon inte låter sig ­hindras, det vore att ge killarna segern.

Våldsbrott mot äldre är mycket ovanligt. Det visar den statistik som Hem & Hyra tagit fram. Men fortfarande händer det och då slår det mycket hårt mot den som blir utsatt. Brottsofferjouren vittnar om att de som utsätts bär med sig upplevelserna mycket länge, kanske resten av livet. Men det finns stöd att få för den som drabbats. Inkeri Backman har fått mycket stöd av sin familj och sina grannar i hyreshuset i Bengtsfors.

Läs ocksåHyrde ut till prostituerade 79 gånger – nu hamnar hyresgästen i fängelseprostitution i lägenhet

Det var den andra oktober på kvällen som 83-åriga Inkeri Backman gick på promenad. Hon såg killarna med huvor och munskydd, det var egentligen inget konstigt med det. Men när Inkeri tryckt portkoden och öppnat porten slog de till. Inkeri for på ryggen i golvet, killarna ryckte till sig handväskan med bankkort och lite kontanter och försvann.

– Jag lyckades ta mig till en granne som larmade, berättar Inkeri. Det var en riktig skräckupplevelse.

Trodde inte det kunde hända här

Inkeri trodde inte detta kunde hända henne i trygga Bengtsfors.

– Man har ju hört om hur folk blir ­lurade. Nu varnas det ju överallt om hur man försöker lura oss gamla på pengar. Att jag skulle bli rånad och nerslagen av ett par pojkar. Nej, det trodde jag inte.

Inkeri hyllar grannarna i hyreshuset

Inkeri hyllar sina grannar, som ställt upp både med promenadsällskap och att de knackar på ibland och bara undrar hur det är.

Grannarna var snabba med att dra med henne ut på promenader, för att skräckupplevelsen inte skulle hindra henne från att komma ut.

Läs ocksåMän förfalskade intyg för att få bo kvar i studentlyorna – så olika agerade polisenExteriörbild på Öbos huvudkontor. Infällt i bilden syns två svarta silhuetter med texten "Går fri" respektive "dömd" under.

En misstänkt tonårspojke är gripen och förhörd, men nekar till rånet. Nu väntar rättegång och allt dras upp igen. Det blir jobbigt, menar Inkeri, men säger att det är nödvändigt. Hon är både arg och ledsen över att tryggheten ryckts ifrån henne.

Läs också Jason, 7, attackerades av rottweiler och amstaff – hyresgäster mest utsatta för hundangrepp Boråspolisen Nadim Ghazale: "Vi kan inte låta en etnifierad underklass samlas i de utsatta områdena" Rånad och slagen i sin lägenhet - men Emil vägrar vara rädd

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.