Annons

Alkoholservering i nya lokalerna en het potatis

Göteborg Ska kaféet i Hyresgästföreningens nya högkvarter i Göteborg få servera alkohol? Många anställda är negativa, men beslutet ligger hos regionstyrelsen.
Kafédelen i foajén öppnar nästa vecka. Redan pågår en het diskussion om eventuell alkoholservering.

För en dryg vecka sedan flyttade Hyresgästföreningen i västra Sverige. Det nya regionkontoret ligger på Första Långgatan i Göteborg, strax intill det gamla, men i nybyggda lokaler.

Första våningen är öppen för allmänheten. Här ska det ordnas seminarier, debatter och konferenser. Även utomstående aktörer kan hyra in sig. I foajén byggs även en del som ska vara kafé och restaurang. Den kommer att drivas av Bräcke Diakoni.

Läs ocksåTog fastighetsförvaltarens nycklar – stal sedan vin från grannarEn kvinna bröt sig in i ett pars lägenhet och stal vin.

Frågan är om restaurangen ska få servera vin och öl till sina besökare. Bräcke Diakoni vill gärna ha serveringstillstånd.

– Det har aldrig varit aktuellt att vi ska servera alkohol till lunchen. Men ibland kanske man vill ha en bättre middag eller en aktivitet på kvällstid där det ska bjudas på ett glas bubbel. Då blir det komplicerat om vi ska ansöka om tillfälligt serveringstillstånd varje gång, säger Erik Zaar, marknadschef på Bräcke Diakoni.

Bland Hyresgästföreningens anställda är dock många negativa till alkoholförsäljning i lokalerna. De två största fackförbunden, Handels och Saco, har efter medlemsmöten uttalat att de inte vill att det serveras alkohol i huset alls.

Läs ocksåAnhörig fotade vanvårdad lägenhet – nu blir hyresgästen av med kontraktetEn tvådelad bild som visar två belamrade och smutsiga rum. Ett badrum med en skitig toalettstol och golvet täckt av svarta avfallspåsar. Ett rum med en mycket smutsig säng utan sängkläder, omgiven av diverse skräp och flera kartonger rödvin av märket "Wanted Zin".

Regionstyrelsen ska besluta om saken imorgon, torsdag.

Annons

En riskanalys ur arbetsmiljösynpunkt har gjorts. Det är sedan tidigare förbjudet att dricka alkohol på arbetstid, men blir det servering i foajén kommer förbudet att gälla även för anställda som vistas där på sin fritid, enligt personalchef Johanna Wall. Det enda undantaget kommer i så fall att vara för slutna personalfester vid enstaka tillfällen.

Det är också tydligt att Hyresgästföreningen aldrig kommer att bjuda på alkohol. Men frågan är trots det vad det skulle betyda för föreningens anseende om det serveras alkohol i lokalen.

Läs ocksåOväntad vändning - bilder på vanvårdad bostad fick ny förklaringEn tvådelad bild som visar två belamrade och smutsiga rum. Ett badrum med en skitig toalettstol och golvet täckt av svarta avfallspåsar. Ett rum med en mycket smutsig säng utan sängkläder, omgiven av diverse skräp och flera kartonger rödvin av märket "Wanted Zin".

– Saken är inte okomplicerad. Titta på Kommunal. Får man negativa rubriker kan det vara väldigt svårt att sudda bort det, säger regionchef Anna Lönn Lundbäck.

Samtidigt menar hon att ett serveringstillstånd kan vara nödvändigt för att lokalerna ska få den funktion de är tänkta att ha.

– En av våra målsättningar med en ny arena är att vi vill nå fler och skapa nya samarbeten. Konkurrensen är hård och vi behöver ha ett brett erbjudande så att många externa och interna konferenser förläggs hit. I det sammanhanget kommer frågan om alkohol in. Men detta ska nu regionstyrelsen ta ställning till och vi avvaktar det beslutet, säger Anna Lönn Lundbäck.

Annons

Handelsklubbens ordförande Rahim Maatoug säger att det dessutom råder förvirring kring vad Hyresgästföreningens alkoholpolicies egentligen säger.

– Jag har sett två olika policydokument som säger olika saker. Från fackets sida har vi sagt att vi måste kolla om det ens är möjligt med servering innan vi diskuterar vidare. Men vi vill visa var vi står. Vi kommer att driva att vi helst inte ser någon alkohol alls i lokalerna.

LÄS MER:

Här satsar man miljoner på nytt regionkontor

Fakta: Nya regionkontoret

Ligger på Första Långgatan 17B i Göteborg.

Utöver arbetsplatser för regionens personal och mötesrum för förtroendevalda ryms en stor, offentlig del med kafé och matservering, scen med åhörarläktare, öppna arbetsplatser för exempelvis studenter och gratis wifi.

Den offentliga delen har fått namnet Arena: Första Lång.

Utanför planeras en uteservering. Även kvällstid ska huset fyllas av aktivitet och arrangemang. Hyresgästföreningen hoppas på minst 800 spontanbesök i månaden.

Fakta: Kaféverksamhet

Stiftelsen Bräcke diakoni har fått ansvar för kafé- och restaurangverksamheten genom ”Ett steg till”, som erbjuder praktik och arbete åt personer som står långt ifrån arbetsmarknaden.

Bräcke diakoni har valts ut utifrån en kravlista om till exempel ekologisk och vegetarisk profil, öppettider och långsiktighet.

Stiftelsen ska även stå för egna programpunkter.

Läs också Värden vill vräka för vanvård - ifrågasatta bilder blir bevisning Församling kräver giftermål för att hyresgäster ska få bo ihop - "ingen har klagat"

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.