Annons

Alla ska informeras inför ombildning

Nyheter Alla hyresgäster ska informeras när en ombildning till bostadsrätter är på gång. Det föreslår Hyreslagsutredningen.– Ett bra förslag, säger Hyresgästföreningens jurist Susanna Skogsberg, som tillsammans med representanter för fastighetsägarna ingår i utredningens referensgrupp.​

​– Vanligen vill bostadsrättsföreningen ha med alla hyresgäster, men det har hänt att hyresgäster lämnas utanför ombildningen, vilket naturligtvis är fel. Följden blir ju att den ovetande hyresgästen inte får en chans att köpa bostaden, samtidigt som grannarna köper sina lägenheter. Därför är det bra att hyresgästernas rätt till information och medlemskap skrivs in i lagen.

Annons
Utredningen har också utrett förbudet mot så kallad dubbelupplåtelse, och kommer fram till att det förbudet bör vara kvar.
– Den som hyr av en bostadsrättshavare har sämre besittningsskydd och sämre bytesrätt än den som hyr direkt av bostadsrättsföreningen. Därför är det bra att endast den hyresgäst som verkligen bor i lägenheten har rätt att köpa bostadsrätten när hyreshuset omvandlas.
– Om exempelvis kommunerna skulle få rätt att köpa bostadsrätter och sedan i sin tur hyra ut till hyresgäster skulle dessa få en svag ställning. Kommunen/hyresvärden skulle bli en mellanhand utan inflytande över fastigheten, medan bostadsrättsföreningen skulle ha all makt över själva fastigheten och gemensamma utrymmen.
– Det är bra att den här frågan blivit ordentligt genomlyst, säger Skogsberg.

Annons
Läs också Guide till hemförsäkringar Efter ombildningsbluffen: Toppmäklare blir utan legitimation Efter gigantisk ombildningshärva – toppmäklare tar strid Definitivt stopp för ombildningar i Göteborg Borgerlig allians vill ombilda kommunala hyresrätter i Nynäshamn Ombildningskritikern Anders köpte sin hyresrätt: "Helst hade jag fortsatt att hyra"

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.