Annons

Allmännyttor i Mellansverige säljer bostäder för att bygga nytt

Gävleborg Tusentals hyresgäster har fått nya värdar när allmännyttan i Gävleborgs, Västmanlands och Uppsala län har sålt lägenheter. Vanligaste orsaken är att bolagen vill bekosta nybyggen.
En enkät skickades ut i slutet av oktober 2019 till alla kommunala bostadsbolag i Gävleborgs, Västmanlands och Uppsala län samt Norrtälje kommun. Samtliga bolag svarade på enkäten. Av de 84 lägenheter Arboga­bostäder sålde gick 6 till Kommunfastigheter i Arboga. Enköpings hyresbostäder, EHB, har skrivit på avtal om att sälja 207 radhuslägenheter. Tillträdet är planerat till december.

Över hälften av de kommunala bolagen i Västmanlands, Uppsala och Gävleborgs län samt Norrtälje kommun som har sålt lägenhetshus de tre senaste åren uppger att de har velat få loss pengar till att bygga nya lägenheter. Det visar Hem & Hyras enkätundersökning. Nästan lika många bolag har sålt bostäder för att få pengar till att renovera det befintliga beståndet.

Gavlegårdarna är den allmännytta i regionen som har sålt absolut flest lägen­heter de senaste tre åren – 800 stycken under 2018. I år följde Sandvikenhus efter och sålde 385 lägenheter. Köparen var i båda fallen Heimstaden.

ANNONSGuide till hemförsäkringar

385 lägenheter var nästan 9 procent av ert bestånd då, varför sålde ni så många lägenheter?
– Finansiellt behövde vi helt enkelt frigöra kapital för att bygga nytt. Dess­utom bedömde vi att det var ett gynnsamt läge på marknaden, säger Stefan Lundqvist, vd för Sandvikenhus.

Ställde ni några krav på köparen?
– Vi vill att man har uttalat att man kan tillföra hyreslägenheter i Sandvikens kommun. Målet är att det ska bli fler hyresrätter och då tycker vi att det här är ett win-win-koncept, säger han.

Näst flest lägenheter efter Gavlegårdarna sålde Mimer i Västerås, nämligen 749 stycken, på Bäckby och Skallberget. Allihop såldes i ett svep till D Carnegie (numera Hembla) och hyresgästerna fick information om jätteaffären strax före julen 2017. En av dem som protesterade mot försäljningarna var hyresgästen Åsa Emanuelsson. Här kan du läsa om hur hon tycker att det har blivit sen D Carnegie/Hembla tog över som hyresvärd.

Läs ocksåHyresgästerna går samman för att rädda sina uteplatser: ”Vi vill bara ha trygghet”

Sett till andel av beståndet är det däremot varken Gavlegårdarna eller Mimer som sticker ut, utan det betydligt mindre bolaget Arboga­bostäder. 2017 sålde bolaget nästan en fjärdedel av alla sina lägenheter, 78 stycken.

Annons

– Det var ett styrelsebeslut och jag var inte vd då, men det handlade om att få loss pengar till nyinvesteringar, säger Patrik Ahlberg, vd för Arbogabostäder.

Har ni återinvesterat pengarna?
– Nej, inte än.

Läs ocksåTrollhättepar bakom bolag som vill köpa 174 kommunala lägenheter - Hyresgäst: "Förväntar mig samma höga nivå"Lendita Lindman, ordförande i den lokala Hyresgästföreningen, är kritisk till att kommunala Eidar säljer hennes hem i kvarteret Fridhem i centrala Trollhättan.

Finns några planer på nybyggen?
– Vi har inga konkreta planer, men det är ett önskemål från både mig och styrelsen. Det vi tittar på är om vi ska bygga nytt eller bygga om befintliga byggnader till lägenheter, säger Patrik Ahlberg.

Uppsalahem, som är den största allmännyttan i regionen, har inte gjort någon affär som är i närheten av Gavlegårdarnas eller Mimers. De senaste tre åren har Uppsalahem bara sålt 32 lägenheter, i Almunge. Men en förändring kan vara på gång. I våras ändrades ägar­direktivet så att Uppsalahem får möjlighet att själva besluta om försäljning av ”mindre bestånd”. Enligt bolaget finns ännu inga konkreta försäljningsplaner.

Det senaste exemplet på försäljningar i Uppsala län är Enköpings hyresbostäder (EHB) som i somras skrev på ett avtal om att sälja 207 radhuslägenheter i Hummelsta och Bergvreten. Beslutet togs redan 2017, men försäljningen överklagades och drog ut på tiden. Nu är tillträdet planerat till december 2019. Orsaken till försäljningen är framför allt att EHB vill få loss pengar för att kunna bygga nya bostäder utan att ta alltför stora lån.

Annons

– Vi har ett krav på oss från ägarna att bygga 100 nya lägenheter om året, säger Carina Weir, vd på EHB.

På Hyresgästföreningen ställer man sig generellt sett skeptisk till att kommunala bolag säljer lägenheter.

– Allmännyttan har en annan syn på hyresgästen och lägenhetsskötseln. Det är få privata bolag som har ett periodiserat underhåll där hyresgästen får rätt till ny spis, ny frys och nya tapeter med ett visst antal års mellanrum, säger Torbjörn Rönnkvist, regionordförande i Hyresgästföreningen i region Aros-Gävle.

Är det inte bra att bolagen säljer för att bygga nytt eller renovera?
– Det är en oerhört låg ränta på lån nu och det borde inte på något sätt vara ett problem att bygga nytt utan att sälja. När man läser resultatrapporterna från privata bolag ser man att det är en alldeles lysande affär att äga lägenheter, säger han.

Fakta: Därför vill bolagen sälja

Här är de vanligaste argumenten från de kommunala bolagen som har sålt lägenhetshus:
• Få loss pengar till nybyggen och/eller renovering.
• Öka soliditeten = hur stor del av tillgångarna som är finansierade med eget kapital, inte med lån.
• Bli av med hus som inte passar in i det övriga beståndet.
• Minska marknadsandelen/få in fler hyresvärdar på marknaden.

Läs också Här är värdarnas metoder för att upptäcka svartuthyrning - röda kalsonger bevis när Arman skulle vräkas Gavlegårdarnas hyror klara efter medling Fördubblad p-avgift efter bostadsbolagets räntesmäll – hyresgästen Nathalie: ”Känns väldigt överdrivet”

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.