HemHyra.se använder sig, precis som flertalet andra webbplatser, av cookies för att förbättra servicen för er besökare. Läs mer om Cookies

Mimers försäljning i Västerås blev inte så illa som hon trodde

Västerås När Åsa Emanuelsson i Västerås fick reda på att hon skulle få en ny, privat hyresvärd blev hon förbannad. Men det blev inte som hon trodde.
Foto: Monika Steczkó
Ständigt byggbuller, dåligt skött yttre underhåll och chockhöjda hyror. Det är något av kritiken mot konceptrenoveringar som bland annat företaget Hembla ägnar sig åt. Men hyresgästen Åsa Emanuelsson har inte märkt av de problemen. Däremot kan hon få svårt att byta lägenhet eftersom hon inte har råd med en nyrenoverad lägenhet.

På båda sidor av Skallbergsvägen ligger trevåningshus byggda på 1940-talet. Men på ena sidan av vägen syns kommunala bostadsbolaget Mimers blåvita logga på husgavlarna. De snarlika fastigheterna på andra sidan ingår däremot i det paket som Mimer i fjol sålde till D Carnegie, numera Hembla.

Åsa Emanuelsson har bott här i en rymlig etta i fem år. Hon trivs och har nära till jobbet på livsmedelsbutiken i centrum. Så när hon härom året fick läsa i lokaltidningen VLT att Mimer planerade att sälja hennes hem och över 700 andra lägenheter till privata hyresjätten D Carnegie, blev hon upprörd.

Läs ocksåTvå lägenheter såldes för en krona – nu säljs de igen för en halv miljon

– Då var man ju riktigt förbannad, inte minst för att vi fick veta det via media och inte från Mimer. Carnegie hade ju så dåligt rykte. Man hörde en massa om att de chockhöjer hyrorna och missköter fastigheterna. Jag var arbetslös då och jag undrade vad som skulle hända, skulle jag bli utslängd?

Tillsammans med andra hyresgäster protesterade Åsa mot planerna. Men protesterna hjälpte inte och ägarbytet gick igenom. Hittills har dock Åsas farhågor om den nya hyresvärden inte besannats. Tvärtom har det gått snabbt och enkelt att komma i kontakt med bolaget och att få hjälp när hon behövt.

Liksom flera andra privata hyresbolag ägnar sig Hembla åt ”konceptrenovering”, att rusta upp lägenheterna i takt med att hyresgäster flyttar ut, och höja hyran i samband med det. Åsa tycker inte att det är optimalt.

Läs ocksåHyresgästen Ulla: Mer strul än trygghet med elektroniska låsUlla Öderyd Åberg till vänster med långt ljusbrunt hår, ljusgrå mössa och halsduk, mörk vinterjacka, blåjeans som är upprullade nertill och svarta kängor, lutar armen mot dörrhandtaget till porten. Till höger Inga-Britt Berg i ljusgrå kortare frisyr, glasögon, svart halsduk, ljusgrå yllekappa, blåjeans som är upprullade nertill och mörka sportskor. I förgrunden till vänster om dem syns baklyset, pakethållaren och sadeln på en cykel. Porten har ett elektroniskt lås och Ulla har haft problem att komma in med sin tagg.

– Jag skulle helst vilja ha en tvåa om det blir någon ledig. Men en nyrenoverad lägenhet har jag inte råd med. Jag vill inte ha någon lyx, standarden på den här lägenheten som jag har i dag duger för mig.

Läs också Angelica får inte vara medlem - utesluts efter konflikt om hyror Ockupation satte stopp för husrivning i Backe – men än är striden inte över Sandra blev uppsagd av misstag – ”fick en klump i magen”

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.