Annons

Allt fler hyresgäster kameraövervakas i Västerås

Västmanland På Bäckby i Västerås krävde hyresgästerna övervakningskameror för att få stopp på bilbränder. Det lyckades – men nu har problemet flyttat till andra platser. På fem år har antalet övervakningskameror hos bostadsbolaget Mimer tredubblats.
Staplarna i grafiken visar antal installerade kameror. 22 av 26 kommunala bostadsbolag i region Aros-Gävle har svarat på Hem & Hyras enkät. Inget av de mindre bostadsbolagen i regionen uppger att de har bevakningskameror. De vanligaste ställena att ha kameror på är garage följt av entréer, trappuppgångar, soprum och bilparkeringar.

Synen av bevakningskameror som sitter uppmonterade på husfasader blir allt vanligare i våra bostadsområden. En enkätundersökning som Hem & Hyra har gjort visar att de största kommunala bostadsbolagen i region Aros-Gävle har avsevärt många fler övervakningskameror i dag jämfört med för fem år sedan, se grafik.

Syftet med en del av Mimers kameror är att förhindra bilbränder. Stadsdelen Bäckby, som klassas som utsatt område av polisen, var för några år sedan svårt drabbat. Efter önskemål från hyresgäster beslöt sig bostadsbolaget för att ansöka till länsstyrelsen om att få kameraövervaka bilparkeringarna. En åtgärd som haft effekt.

ANNONSGuide till hemförsäkringar

– På två år har vi inte haft en enda bilbrand på våra parkeringar på Bäckby, säger Christian Holm, säkerhetschef.

Däremot har bolaget märkt att problemet har flyttat till andra delar av området.

– Det har varit bra för Mimers hyresgäster, men inte för hela Bäckby. Bränderna skapar fortfarande oro i området, säger Christian Holm som poängterar att han inte ser kameror som en ultimat lösning.

Annons
Läs ocksåNär som helst kan marken ge vika – deras hem står mitt i riskzonen ”Hade varit fruktansvärt”

– Det bästa är att jobba brottsförebyggande genom att informera och samverka mellan olika aktörer som polis, kommun och boende i området.

Även Uppsalahem använder kameror för att minska social oro och förhindra brott.

– Kameror är ofta efterfrågade av hyresgäster, men vi använder det bara om vi försökt vidta andra åtgärder först, säger Lina Berglund, bolagsjurist på Uppsalahem.

Läs ocksåMannen ville spara el, skaffade kamin och orsakade brand – får betala skadeståndBilden är ett montage av två foton och en silhuettbild. Bilden visar hur kaminen har brunnit.

Samtidigt granskas Uppsalahem av Datainspektionen och riskerar miljonböter efter att ha monterat en kamera i en trappuppgång för att få stopp på en grannkonflikt.

Annons

Bollnäs Bostäder enda övervakningskamera sitter i ett miljöhus där det länge varit problem med felsorterade sopor. Vd:n Lars Åsberg tycker att kameran har haft begränsad effekt.

– Jag tror mer på informationsinsatser. En tredjedel av våra hyresgäster flyttar på ett år så det är ett ständigt flöde, säger han.

Fakta: Kameraövervakning – vad säger lagen?
  • Hyresvärdar får kamerabevaka källare, trappuppgångar och andra utrymmen dit allmänheten inte har tillträde utan tillstånd från Datainspektionen, om behovet att bevaka väger tyngre än intrånget för den enskilde.
  • Enligt kamerabevakningslagen från 2018 krävs inte tillstånd från Datainspektionen för att installera övervakningskameror på plats dit allmänheten inte har tillträde.

 

Läs också Fettklump på 40 ton hittades i avloppsrör – här är proppen som dykare fick hugga bort Kameror kan spåra fettklumpar - därför kan du tvingas betala om du slarvar med matoljan Här höjer värdarna hyrorna utan att förhandla - Wladimir vägrar betala: "Jag blev arg"

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.