Annons

Allt fler hyresgäster tar strid för sin sak

Jämtland Hyresnämnden i Sundsvall märker av en tydlig ökning av hyrestvister och åtgärdsförelägganden. På ett år har antalet ärenden ökat med 50 procent.
Foto: Åsa Eriksson
Strandade hyresförhandlingar med privata hyresvärdar står för en del av ökningen, menar hyresråd Carl Rydeman.

Hyres- och arrendenämnden i Sundsvall behandlar ärenden för Västernorrland, Jämtland och Gävleborgs län. För två år sedan var antalet inkomna ärenden 767 stycken. I fjol åkte siffran upp till 1 051.

Hälften av dem är ”ren formalia” som stökas undan fort från skrivbordet. Resterande del räknas som tvisteärenden och tar betydligt mer tid och kraft i anspråk för alla inblandade.

Läs ocksåHyresgäst blev uppsagd två gånger – får halv miljon och fyra eldstäder i förlikning

Ibland räcker det med en medling. Men när det inte lyckas kan tvisten ta lång tid att reda ut.

I Sundsvall ökade antalet tvisteärenden (som vanligen handlar om så kallade ”brister i boendet”) från 452 till 690 mellan 2014 och 2015.

Annons

Jan Nyström, jurist på Hyresgästföreningen Norrland, hjälper hyresgäster att driva ärenden i hyresnämnden. Hans erfarenhet är att man får räkna med flera månader innan ärenden tas upp av nämnden.

Läs ocksåSlarvade konstant med hyran – barnkonventionen räddar mannen från att vräkasTvådelad bild: Ena halvan visar ingången till hyresnämndens lokaler i Västmanlands tingsrätt. På den andra bilden, som är en genrebild, ser man en liten pojke bakifrån. Han tittar ut genom ett stort fönster.

– Når man inte når en överenskommelse på en gång så kan det ta över ett år i kvarnen innan ärendet malts färdigt. Under tiden är risken stor att problemen i bostaden tröttar ut hyresgästen så att den istället väljer att flytta, säger Nyström.

Men trots tyngre arbetsbörda och längre handläggning så lyckas ändå nämnden i Sundsvall uppfylla de krav som regeringen ställer – nämligen att 75 procent av alla inkomna ärenden ska hinna tas upp av nämnden inom 4 månader.

Annons

I Sundsvalls hyresnämnd är handläggningstiden i dagsläget 3,1 månader i snitt och håller därmed måttet utifrån vad regeringen kräver.

Läs också175 hushåll i centrum för mångårig hyresstrid: "En klassisk delseger"

– Vi jobbar väldigt mycket med att lösa konflikter genom medling. Lägger man kraft på det spar man mycket tid om man lyckas. Ofta är parterna beredda att lyssna, men ibland får nämnden fatta ett gällande beslut, säger Carl Rydeman, hyresråd i hyresnämnden i Sundsvall.

Läs också Kämpar för att få bo kvar i hus som ska rivas – och med avlopp som dömts ut Grannar har gått samman: vill vräka mamman till kriminell son

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.