Annons

Allt svårare att byta bostad

Jönköping Flera hyresvärdar har blivit mer restriktiva till lägenhetsbyten. Bostadsbristen ligger bakom. Men Växjöbostäder gick nyligen tillbaka till en generösare bedömning.
Foto: Annika Wallsson

Två hyresgäster i Växjö ville byta lägenhet med varandra. Den ena behövde mindre bostad på grund av separation, den andre hade fått en större familj och ville även komma närmare sin arbetsplats. Men hyresvärden sa nej.

Innan det hela togs upp av hyresnämnden ändrade sig emellertid värden och bytet godkändes. I ett annat fall, även det i Växjö, ville en familj byta sin lägenhet mot ett hus som beboddes av en förälder till paret. Även här sa värden nej och ansåg att det inte fanns tillräckliga skäl. Värden fick rätt av hyresnämnden. Bytet nekades.

ANNONSGuide till hemförsäkringar

Lägenhetsbyten i Jönköpings hyresnämnd 2012–2016

Hem & Hyra har med hjälp av hyresnämnden tagit fram statistik över hur vanligt det är att byten hamnar för avgörande i Hyresnämnden i Jönköping där Kronoberg, Jönköping och Kalmar län ingår. Sett under de fem senaste åren har det skett en markant ökning 2016.

– Förr var det sällan problem med lägenhetsbyten men på senare tid har jag fått till mig ett antal ärenden där hyresgäster blivit nekade att byta, säger Victor Herrera, ärendehandläggare hos Hyresgästföreningen.

Annons
Läs ocksåDe bor med ruttnande fönster – vite på tiotusentals kronor tvingar värden att fixaDe spröjsade fönstren var fuktiga av kondens när hyresnämndens ledamöter åkte ut för att själva bedöma hur skadade de var.

Vidingehem är ett av de bolag i Växjö som nekat byte. Enligt Paula Eskilsson, marknadschef, var det tidigare, då bostadsbristen inte var lika påtaglig som i dag, något enklare att byta bostad. Men i rådande bostadsbrist har bolaget blivit mer restriktiv i sin bedömning.

– Det är klart att har man beaktansvärda skäl så ska det inte vara ett hinder. För oss är det viktigt att vi gör sakliga bedömningar. Men samtidigt har vi en lång bostadskö, som det kostar att stå i, och behöver respektera allas behov av bostad. När vi hade många tomma lägenheter kunde vi ta hänsyn till allas behov utan att det drabbade någon part, även de som stod i kö fick lägenhet, säger Paula Eskilsson.

Utan konkurrens toppar Växjöbostäder listan över prövningar hos hyresnämnden 2016.

Läs ocksåBarbro lämnade sitt älskade Gotland efter rekordhöga kravet: "Hyran blev droppen"

Har ni ändrat er policy?
– Jo, det stämmer. Det som låg bakom var att det var många byten och därför kom det inte ut lika många lägenheter till bostadskön. Men nu har vi tänkt om. Sedan en kort tid tillbaka så har vi ett lite generösare ställningstagande. Vi provar igen och ser hur det går när vi sänkt kraven lite igen, berättar Ulrika Aschan, platschef för Växjöbostäders kundcenter.

Annons

Hyresrådet Carl Olof Nilsson Öhrnell ser en tydlig trend men inget självklart skäl till ökningen.
– Det kan man bara spekulera i. Det kan vara att man har större medvetenhet om möjligheten att göra byten eller om hyresmarknaden har förändrats så pass mycket. Det är möjligt att det är fler hyresvärdar som är negativa till byten. Många hyresvärdar kanske har ett internt ordnat kösystem och då är ju en vanlig invändning från hyresvärdarna, speciellt de som inte är inlästa på vad hyreslagen säger, att de inte vill låta folk byta på det här sättet, utan de vill att det ska gå genom deras kösystem. Det är en inställning som vi möter ganska ofta men jag kan inte säga om det skett någon förändring, säger Carl Olof Nilsson Öhrnell.

Vilka är de vanligaste skälen till att vilja byta bostad?
– Det vanligaste som vi har på vårt bord är att man på grund av ändrad familjeform vill ha en större eller mindre lägenhet. Att vilja byta för att få en bostad som ligger närmare ens arbetsplats kanske är mer aktuellt när det gäller ärendena i storstäderna.

Hur gör ni bedömningar?
– Det vi prövar är möjligheten att få överlåta sin hyresrätt. Bytet som sådant har vi inte någon uppfattning om utan det är överlåtelsen, säger Carl Olof Nilsson Öhrnell.

Fakta: Lägenhetsbyte

• Du får byta din lägenhet mot en annan bostad om hyresvärden går med på det eller hyresnämnden lämnar sitt tillstånd. Byter du utan att ha samtycke riskerar du att förlora din lägenhet.

• För ett byte krävs bland annat beaktansvärda skäl, till exempel behov av en större lägenhet, en lägenhet med lägre hyra eller en lägenhet som ligger närmare arbetet. Bytet ska ske utan påtaglig olägenhet för hyresvärden och den som byter till sig lägenheten ska vara skötsam och kunna betala hyran.

Källa: Hyresnämnden

Läs också Riskerar förlora sitt hyreskontrakt – hyrde ut åtta nätter via Airbnb Störningsjouren hittade kvinna inlåst i förråd – värden vill vräka en man i huset Mannen ville spara el, skaffade kamin och orsakade brand – får betala skadestånd

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.