Annons

Allt vanligare med fleråriga hyresuppgörelser

Nyheter I allmännyttan har hyresöverenskommelser som sträcker sig över mer än ett år ökat markant. En utveckling som välkomnas på flera håll.

2015 valde endast tre bostadsbolag inom allmännyttan att skriva tvååriga hyresavtal. Följande period ökade däremot antalet rejält. Statistik från Sabo visar att hela 19 bolag skrev flerårsavtal för perioden 2016-2017.

Ett av de allmännyttiga bostadsbolag som har flerårsavtal är Vänersborgsbostäder. Och Gunnar Johansson, vd, ser flera fördelar.

ANNONSSmarta tips för att hyra ut din bostad enklare

– Vi valde att teckna flerårsavtal för att få arbetsro under tre år. Vi kan planera våra underhållsåtgärder bättre och hyresgästerna får en trygghet i att veta hur den framtida hyran kommer att se ut, säger han.

Annons

Även Sabo välkomnar ökningen av fleråriga överenskommelser som de anser ger både stabilitet och möjlighet för bostadsföretagen att lägga än mer tid åt viktiga frågor som systematisk hyressättning, underhåll, nyproduktion och områdesutveckling.

Hyresgästföreningens förhandlingschef Erik Elmgren ser också fördelar med flerårsavtal men betonar att bedömningen måste göras lokalt.

Läs ocksåBelamrade sin lägenhet med saker i flera år – därför får hon ändå bo kvar

– Ett längre avtal kan vara positivt, dels för hyresgästen som vet vad som ska betalas under en längre tid, dels för att man kan lägga tid på systematisk hyressättning. Men det som kan vara ett problem med fleråriga avtal är svårigheten att sia om framtiden, att träffa rätt i de långa prognoserna som måste göras när det gäller den ekonomiska utvecklingen och ränteläget.

Annons

I årets förhandlingsomgång har, enligt uppgift från Sabo, hittills två bolag yrkat på tvåårigt avtal.

Fakta: Bostadsbolag med flerårsavtal 2016-2017

Kalmar länKalmarhemVästerviks Bostad

Kronobergs länÄlmhultsbostäder

Norrbottens länStiftelsen Kalixbo

Skåne länKvidingebyggen

Stockholms länFamiljebostäderNynäshamnsbostäderSollentunahemStockholmshemSvenska bostäderVäsbyhemSignalisten i SolnaHaninge bostäderTyresö bostäderArbetarebostadsfonden

Västra Götalands länVänersborgsbostäderBengtsforshusStrömstadsbyggen

Östergötlands länVallonbygden

Fakta: Systematisk hyressättning

En utveckling av bruksvärdesystemet. Modellerna för systematisk hyressättning bygger på ett poängsystem som utgår från hyresgästernas generella värderingar av olika lägenheters och bostadsområdens kvalitéer och egenskaper.

Läs också Värdarnas knep som höjer hyran – därför betalar du mer än grannen Mannen ville spara el, skaffade kamin och orsakade brand – får betala skadestånd Son ville ta över lägenhet när mamman dog – det här gäller: "Man ärver inte hyreskontrakt" Så blir din hyra i Blekinge län 2024

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.