Annons

Älmhult säljer en femtedel av allmännyttan

Kronoberg Älmhultsbostäder kan komma att sälja en femtedel av sitt bestånd till det privata bolaget K-fastigheter i Hässleholm. Om affären går i lås, blir det en av landets största utförsäljningarna av allmännyttan, skriver Smålandsposten.

Älmhults S-ledning har långt gående planer på att sälja cirka 250 av Älmhultsbostäders lägenheter till det Hässleholmsbaserade bolaget K-fastigheter. K-fastigheter å sin sida förbinder sig vid affären till att bygga lika många lägenheter som man köper. Affären skulle alltså innebära att Älmhult får sammanlagt 500 nya lägenheter ägda av K-fastigheter. Affären har diskuteras sedan förra mandatperioden och har mötts av motstånd inom det egna partiet.

– Som socialdemokrat är det här en ideologiskt känslig fråga. Men bostadsbristen i Älmhult gör att vi ändå har fått en majoritet som är för att sälja delar av allmännyttan, säger Eva Ballovarre (S) som tillträder som nytt kommunalråd den första april.

ANNONSGuide till hemförsäkringar

Huruvida bostäderna efter försäljning ska förbli hyresrätter eller ej, är fortfarande oklart. Likaså vad gäller de 250 nya bostäder som K-fastigheter förbinder sig att bygga.

– Vi har inte fått några andra indikationer. Jag förutsätter att det blir hyresrätter då K-fastigheter främst sysslar med hyresrätter, säger Eva Ballovarre.

Annons

När försäljningen ska genomföras är också oklart i dagsläget. Men Eva Ballovarre säger att det bör bli någon gång under året. Intäkterna från försäljningen kommer återinvestering i Älmhultsbostäder.

Läs ocksåDe bor med ruttnande fönster – vite på tiotusentals kronor tvingar värden att fixaDe spröjsade fönstren var fuktiga av kondens när hyresnämndens ledamöter åkte ut för att själva bedöma hur skadade de var.

– Vinsten ska helt och hållet användas för att bygga nya lägenheter. Där är vi väldigt tydliga, säger Eva Ballovarre till Hem och Hyra.

Nästa vecka får kommunstyrelsens arbetsutskott upp ärendet på sitt bord. Då väntas arbetsutskottet även ge direktiv till Älmhultsbostäder att ta fram vilka lägenheter som anses lämpliga att sälja.

Annons

Jacob Karlsson, vd på fatigheter, har inte gått att nå.

Läs ocksåBarbro lämnade sitt älskade Gotland efter rekordhöga kravet: "Hyran blev droppen"
Läs också Riskerar förlora sitt hyreskontrakt – hyrde ut åtta nätter via Airbnb Mannen ville spara el, skaffade kamin och orsakade brand – får betala skadestånd Viveca, 78, bor hos värden som höjer hyran mest i landet: "Måste bli ett stopp någon gång"

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.