Annons

Älmhult säljer en femtedel av allmännyttan

Kronoberg Älmhultsbostäder kan komma att sälja en femtedel av sitt bestånd till det privata bolaget K-fastigheter i Hässleholm. Om affären går i lås, blir det en av landets största utförsäljningarna av allmännyttan, skriver Smålandsposten.

Älmhults S-ledning har långt gående planer på att sälja cirka 250 av Älmhultsbostäders lägenheter till det Hässleholmsbaserade bolaget K-fastigheter. K-fastigheter å sin sida förbinder sig vid affären till att bygga lika många lägenheter som man köper. Affären skulle alltså innebära att Älmhult får sammanlagt 500 nya lägenheter ägda av K-fastigheter. Affären har diskuteras sedan förra mandatperioden och har mötts av motstånd inom det egna partiet.

– Som socialdemokrat är det här en ideologiskt känslig fråga. Men bostadsbristen i Älmhult gör att vi ändå har fått en majoritet som är för att sälja delar av allmännyttan, säger Eva Ballovarre (S) som tillträder som nytt kommunalråd den första april.

ANNONSTips för att njuta fullt ut av din båtsemester

Huruvida bostäderna efter försäljning ska förbli hyresrätter eller ej, är fortfarande oklart. Likaså vad gäller de 250 nya bostäder som K-fastigheter förbinder sig att bygga.

– Vi har inte fått några andra indikationer. Jag förutsätter att det blir hyresrätter då K-fastigheter främst sysslar med hyresrätter, säger Eva Ballovarre.

Annons

När försäljningen ska genomföras är också oklart i dagsläget. Men Eva Ballovarre säger att det bör bli någon gång under året. Intäkterna från försäljningen kommer återinvestering i Älmhultsbostäder.

Läs ocksåHyresvärdarna förlorar allt mer på tomma lägenheter – "Det här har vi varnat för länge"

– Vinsten ska helt och hållet användas för att bygga nya lägenheter. Där är vi väldigt tydliga, säger Eva Ballovarre till Hem och Hyra.

Nästa vecka får kommunstyrelsens arbetsutskott upp ärendet på sitt bord. Då väntas arbetsutskottet även ge direktiv till Älmhultsbostäder att ta fram vilka lägenheter som anses lämpliga att sälja.

Annons

Jacob Karlsson, vd på fatigheter, har inte gått att nå.

Läs ocksåHyresgäst tar strid för få behålla sin extra lägenhet: "Behöver den till aktiehandel"Vätterhem i Jönköping vill vräka mannen med hänvisning till att han är skriven på en annan adress. Men mannen menar att han behöver en extra lägenhet för att bland annat bedriva aktiehandel.
Läs också Drog egna rörledningar – orsakade vattenskador för hundratusentals kronor Värden har låst in familjens ägodelar – efter tre månader är läget akut: "Vi har ingenting och barnen fryser" Miljonbidrag ska ge guldkant till äldre – men boende undrar hur pengarna används: "Jag känner mig lurad"

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.