HemHyra.se använder sig, precis som flertalet andra webbplatser, av cookies för att förbättra servicen för er besökare. Läs mer om Cookies

Älmhultsbostäder vill bygga med rådgivning från ungdomar

Älmhult Älmhultsbostäder är på gång att skapa en referensgrupp med ungdomar för att ta hjälp av vid renoveringar, nybyggnation och förändringar i utemiljön.
Foto: Annika Wallsson
Delaktiga. Ihsanullah Azix och Farid Zahir tycker att det är bra att ungdomar i Älmhult blir tillfrågade om framtidens boende.

Det var under ett par kvällar som det samlades ungdomar på Folkets hus i Älmhult i syfte att inte bara reflektera över hur de bor, utan även hur de vill bo i framtiden. Hur ska ett bostadsområde och en lägenhet se ut för att uppfylla de önskemål framtidens hyresgäster har, var ett par av frågeställningarna.

– I fjol pratade vi med ett antal pensionärsföreningar om hur vi kan skapa boende för den äldre generationen. Då fick jag en idé om att varför pratar vi inte även med unga, det kanske är ännu viktigare, berättar Tore Vestergård, Älmhultsbostäders vd.

Läs ocksåHyresrätt dyrt för ensamboende, billigast för barnfamiljer

Bolaget fick kontakt med Sveriges ungdomsråd och med deras hjälp ordnades bostadskvällarna.

– Första kvällen kom ett 40-tal, andra kvällen kom 15–20 unga. Bara det är rätt imponerande, att de offrar tid en kväll för att prata om boendet. Det här måste vi ta hand om. De som kom var både svenskar och nyanlända, även det känns bra, säger Tore Vestergård.

Åsikterna och förslagen ska sammanställas och tanken är att under våren åter bjuda in ungdomar till någon aktivitet.

Läs ocksåNyanlända ska lättare få förstahandskontrakt

– Jag tror att ungdomar vill bli engagerade om vi visar att vi lyssnar på dem. En tanke är att ha ungdomar som en referensgrupp som vi kan träffa på våren och hösten och prata om boendet och lyssna av med, om vi till exempel ska göra om utemiljön eller renovera, säger Tore Vestergård och fortsätter:

– Även de kan få ett utbyte från oss, vi kan informera om varför man ska stå i kö och varför det är viktigt att betala hyran i tid.

Tore Vestergård reflekterar efter träffarna.

Läs ocksåHyreshöjningar i södra Norrland

– Det var inte så där radikalt med nytänkande som man kanske hade trott. De flesta förutsatte att det finns diskmaskin och tvättmaskin i lägenheterna. Det var viktigt att ha bra grannar, viktigt med lugn och ro och att närmiljön var fin. Egentligen precis samma argument som de äldre har, även om generationerna kanske ser olika på vad en bra granne är.

Manach Alkuheli var en av dem som deltog på träffarna. Hon är positiv.

– Det är bra att vi får vara med och påverka. Jag vill ha inglasade balkonger, det är inte roligt annars när det snöar och regnar. Och varför ska golvet på balkongen vara i betong? Det är inte alls kul. Och på gården finns det nästan ingenting för barn att leka med. Där borde det göras något, säger hon och får medhåll av sina kompisar.

Fakta: Sveriges ungdomsråd

Sveriges ungdomsråds grundidé är att ungdomar ska, precis som vuxna, ha möjlighet att påverka sin egen vardag. Detta blir lättare genom att man organiserar sig. Ett ungdomsråd är en organisation av och för ungdomar i en viss kommun eller en viss stadsdel. Ungdomsrådets verksamhet sker i den egna kommunen eller den egna stadsdelen och syftar till att göra livet bättre för sig själv och andra ungdomar där de bor.

Källa: Sveriges ungdomsråd

Läs också Råslättsborna ovanligt trygga och nöjda Ännu färre nya bostäder nästa år enligt Boverket

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.