Annons

Anklagade grannen för olaglig tvätt – nu måste 77-åringen flytta

Linköping Hon anklagade grannarna för att bedriva en olaglig tvätteriverksamhet i lägenheten och framförde gång på gång klagomål till sin hyresvärd. Nu tvingas den 77-åriga kvinnan att flytta.
Foto: Jenny Knutsson
Linköpingsbon anklagade grannarna för att bedriva olaglig tvättinrättning hemma. Bilden är tagen i ett annat sammanhang.

Hyresgästen har bott i trean i Linköping i drygt 30 år. Sedan 2014 har hon vid upprepade tillfällen kontaktat sin hyresvärd, kommunala Stångåstaden, med klagomål om störningar från lägenheten ovanför. Kvinnan har bland annat klagat på brummande ljud och vibrationer. Hon har också upplevt en obehaglig, skarp lukt som fått henne att må dåligt och som hon tror kommer från kemikalier som strötts ut på golvet i grannlägenheten. Hon menar att hennes grannar bedriver en olaglig tvättinrättning i bostaden.

Förutom att klaga hos värden har kvinnan vid ett par tillfällen ansökt om att hyresnämnden ska ålägga Stångåstaden att se till att störningarna upphör. Vid båda tillfällena har nämnden avslagit ansökan då kvinnan inte lyckats bevisa sina påståenden.

ANNONSGuide till hemförsäkringar

Hon ska också ha satt upp lappar med samma anklagelser i trappuppgången, vilket den utpekade grannfamiljen upplevt som kränkande.

Till sist fick hyresvärden nog och sa upp hyreskontraktet. Uppsägningen motiveras med att kvinnan gjort återkommande ogrundade anmälningar om störningar och att hon själv stört sina grannar, bland annat genom att skrika åt dem.

När hyresnämnden tog upp ärendet påpekade Stångåstadens ombud, advokat Tord Cederberg, att det bott tre olika familjer i den aktuella lägenheten under de år som anmälningarna kommit in till värden. Ett tag stod bostaden dessutom tom.

Annons
Läs ocksåDe bor med ruttnande fönster – vite på tiotusentals kronor tvingar värden att fixaDe spröjsade fönstren var fuktiga av kondens när hyresnämndens ledamöter åkte ut för att själva bedöma hur skadade de var.

— Oavsett vem som bott ovanpå eller om den varit vakant så har klagomålen pågått, förklarade Tord Cederberg.

Stångåstaden försäkrar att man åtminstone i början tog klagomålen på allvar. Kvinnans uppgifter om att det skulle bedrivas en tvättinrättning med svart arbetskraft i stort sett dygnet runt undersöktes men hyresvärden kunde inte hitta någonting som tydde på detta. Bland annat kontrollerades förbrukningen av hushållsel, som bedömdes vara helt normal.

Hyresgästens ombud, Ena Hodzic som är jurist på Hyresgästföreningen, betonade att Stångåstaden bara undersökt uppgifterna om eventuell tvätteriverksamhet.

Läs ocksåBarbro lämnade sitt älskade Gotland efter rekordhöga kravet: "Hyran blev droppen"

— Man har alltså inte utrett några andra alternativ till de här störningarna, påpekade hon.

Annons

Hon konstaterade också att hyresgästen har bott länge i sin lägenhet och alltid betalat hyran i tid. Hyresgästen förnekar att hon ska ha utsatt sina grannar för kränkningar eller trakasserier. Däremot upplever hon hela situationen som jobbig.

Resultatet av hyresnämndens sammanträde blev en förlikning. Mot löfte om att hon får behålla sina köpoäng hos hyresvärden och därmed har goda möjligheter att få en annan bostad går kvinnan med på att flytta frivilligt inom fyra månader.

Läs också Riskerar förlora sitt hyreskontrakt – hyrde ut åtta nätter via Airbnb Mannen ville spara el, skaffade kamin och orsakade brand – får betala skadestånd Viveca, 78, bor hos värden som höjer hyran mest i landet: "Måste bli ett stopp någon gång"

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.