Annons

Anlade bränder och stal ström – sägs upp

Göteborg Mannen trodde sig var förföljd av sina grannar. Han satte upp hotfulla lappar, tejpade upp budskap på dörrarna och anlade flera bränder. Dessutom stal han ström. Nu sägs han upp.

Mannen, som är i 35-årsåldern, har bott i en lägenhet i Göteborg som han hyrt av Bostadsbolaget.

Under 2016 började mannen uppträda alltmer förvirrat. Han uppehöll sig ofta i trapphuset, där han pratade med personer som inte var närvarande. Enligt Bostadsbolaget har han skickat ett stort antal email om att han ansett sig förföljd av grannar och andra. Bolaget anser att det  är tydligt att han lider av vanföreställningar.

ANNONSGuide till hemförsäkringar

Speciellt har mannen trott sig vara förföljd av ett par som bodde på samma våningsplan. Han har ringt på flera gånger hos sina grannar och trott att de tilltalat honom eller sagt till honom att sänka ljudet. Han ska också ha kastat saker mot grannarnas dörr, ritat kryss på dörren och skrikit i trappuppgången. Även den andre grannen på samma våningsplan var rädd för mannen och vågade inte gå ut när han befann sig i trapphuset och var upprörd.

I juni satte mannen upp lappar med texten ”terrorist alert” och ”deadly alert” på grannarnas dörr.

I juli trappades trakasserierna upp när mannen tände eld på tidningspapper i trapphuset. Samma dag omhändertogs han för tvångsvård, men när han kom tillbaka hem efter en vecka gick han omedelbart till ny attack mot sina grannars lägenhet. Tidigt på morgonen skrev han ”skyldig hora” på deras dörr och petade in brinnande tidningspapper genom brevinkastet.

Annons
Läs ocksåFörhoppningarna gick upp i rök: sluteldat för hyresgäster med öppen spisEn man i svarta kläder sträcker sig fram och lägger in ved i en öppen spis. I bakgrunden sitter en man i en soffa.

Grannen kom just ut från duschen när han såg den brinnande pappersklumpen ramla ner på dörrmattan. Han fick på sig kalsongerna, öppnade dörren och sparkade ut pappret i trapphuset och släckte med vatten. Sedan ringde han räddningstjänsten och polisen. Grannen lämnade lägenheten samma dag och har inte vågat bo där efteråt.

Även dagen efter ska mannen ha anlagt brand i trapphuset.

Han ska även vid två tillfällen i september ha avlett ström från ett elskåp i trapphuset.

Läs ocksåTrakasserad av nazisympatisör - mamman och barnen fick fly sitt hem: "Utbildad att mörda"Bild visar en trappuppgång plus en helsvart silhuett av en man.

Bostadsbolaget ville säga upp mannen och tog saken till hyresnämnden. Hyresnämnden ansåg att mannen utsatt sina grannar för allvarliga störningar och att hyreskontraktet skulle sluta gälla.

Mannen överklagade då till Svea hovrätt. Han nekar till alla anklagelser utom att ha avlett ström och säger att han mår dåligt efter att ha varit med om en brand på 1990-talet. Han har sedan dess medicinerat på olika sätt.

Annons

Hovrätten går på hyresnämndens linje och avslår överklagan.

Mannens beteende har varit ett angrepp mot grannarnas trygghet i deras bostad och en allvarlig störning i boendet. Mannens kontrakt ska därför sägas upp. Hovrättens beslut går inte att överklaga.

Läs också Krossade ett fönster och orsakade brand i lägenheten: "Jag måste ha gått i sömnen" 14-åring föll från balkongen - värden dömd för tredje gången: "Ska överklaga" Hyresgäst slipper betala värdens rättegångskostnader – "ovanligt ärende"

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.