Annons

Anna surrar med grannarna

Kungsbacka Många västsvenska hyresgäster har tiotusentals bin som närmsta grannar. Anna Jakobsson Olsson sköter tolv bikupor åt halländska hyresvärdar, och vet hur man får umgänget att funka som bäst.
Foto: Minna Ulin
Anna Jakobsson Olsson tittar till bikuporna som ligger granne med Ekstas hyreshus på Humlevägen i Fjärås.

Hör du till dem som är rädda för alla randiga, flygande insekter som surrar? Då kan det vara läge att tänka om – framför allt när det gäller bin.

Dessa strävsamma små djur bidrar nämligen i högsta grad till blomstrande omgivningar i våra hyreskvarter, och till att vi har mat att ställa på bordet i våra lägenheter.

ANNONSGuide till hemförsäkringar

Flera halländska hyresvärdar har aktivt valt att låta bin flytta in i sina bostadsområden, för att värna den biologiska mångfalden. Det gäller exempelvis Kungsbackavärden Eksta, som har fyra bikupor i Fjärås och Åsa, och Varbergs Bostad som har dubbelt så många (se faktaruta nedan).

En av Ekstas bikupor på Humlevägen i Fjärås.

Gemensamt för dem alla är biodlaren Anna Jakobsson Olsson från Vallda. Det är hon som hyr ut bikuporna och ser till att bina mår bra.

– Numera förstår många vilken nytta bina gör. Många vildbin har försvunnit, och växterna också. Men hjälper du till med tambin får växterna kraft igen, och då kommer de vilda pollinerarna tillbaka, förklarar hon.

Läs ocksåHyresgästerna går samman för att rädda sina uteplatser: ”Vi vill bara ha trygghet”

Hur nära hyreshusen kan en bikupa stå?

– De här bikuporna står jämte bostadshus och gångbanor, det är alltid folk i rörelse runt om. Egentligen skulle du kunna ha en kupa på en balkong. Hemma har vi sex kupor mindre än tio meter från altanen. Bina sprids ut så fort att du inte märker att de är många. Bin stör ingen, de är ganska osynliga.

Annons

Hur reagerar hyresgästerna som bor intill?

Läs ocksåOfrivilligt isolerad av dålig snöröjning: "Jag hamnade i en husarrest"Nora Eklöv och Siv Johansson, som båda två påverkats av dålig snöröjning.

– Några har undrat varför. Men när vi har pratat och de har fått titta så har vi omvänt varenda en. Många kommer fram och fascineras. Småbarnsföräldrar kan ha frågor, men när man förklarar är de helt med på att nyttan överväger. Barnen är orädda och väldigt positiva. Intresset är stort.

Arbetsbin jobbar hårt under högsäsongen och lever därför bara några veckor på sommaren. Varje bikupa ger mellan 20 och 30 kilo honung på ett år.

Är det befogat att vara rädd för bistick?

– Bin förknippas ofta med getingar. Men getingar är rovdjur, bin är bara intresserade av blommor. Om du trampar på dem eller klämmer dem kan du få ett stick. Men de vill helst inte sticka, för då tappar de gadden och dör. Har du stark parfym kan de bli lite närgångna. Men rör du dig lugnt, utan att vifta, så brukar de ge sig. Och barn ska ha skor när de springer på gräsmattor där det blommar.

Om man blir stucken, vad gör man då?

– Får du ett stick sitter gadden och den lilla giftblåsan kvar. Dem ska du ta bort så fort som möjligt. Sedan kan det vara skönt att ha något svalt på. Jag brukar ta lite aloe vera. Många tror på att hålla en sockerbit mot sticket, men det fungerar inte.

Annons
Anna Jakobsson Olsson.

Vad gör bina så här års?

– I augusti kommer den stora drönarslakten. Då behöver drottningarna inte para sig längre, och då kör arbetsbina ut killbina ur kupan. Där svälter de ihjäl. Nu föds också vinterbina, som lever ända till våren. På sommaren lever arbetsbin bara 3–6 veckor. De arbetar ihjäl sig, helt enkelt. Man skördar honungen två gånger om året, en gång efter midsommar och en gång på hösten. Det brukar bli mellan 20 och 30 kilo på en kupa per år.

Hur fastnade du själv för just bin?

– Min man tycker om honung, så han var lite intresserad av bin. Så vi gick en nybörjarkurs. Det var sex år sedan, och en fantastisk upplevelse. De är ju så fascinerande, de här små liven. Nu har jag hållit på med företaget i tre år. Det har rullat på oförskämt bra.

Fakta: Bikupor i halländska hyreskvarter
  • Den kommunala hyresvärden Varbergs Bostad har just nu åtta bikupor utplacerade i sina bostadsområden, två på varje ställe: Håsten, Brunnsberg, Tvååker och Bua.
  • I Kungsbacka har bostadsbolaget Eksta två bikupor i Fjärås och två i Åsa. Läs mer om kuporna på Humlevägen i Fjärås här.
Fakta: Bin

Honungsbin, alltså tambin, lever i stora kolonier i bikupor. Det finns också ungefär 300 sorters vildbin i Sverige, till exempel humlor. Ungefär en tredjedel av dessa vildbin är så sällsynta att de riskerar att dö ut. Därför finns de med på den svenska rödlistan över hotade arter.

Du som har balkong eller uteplats kan hjälpa bina genom att odla blommor som bin tycker om, och att inte klippa gräset så ofta.

Läs också Kvinna hade nio hundar i lägenheten: ”Lukten går inte att beskriva” Höjda hyror hos Eksta i Kungsbacka "Stötande om skolbråk leder till vräkning" – så upprör lagförslaget om vräkning

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.