Annons

Annelund höjer hyran utan förhandling

Ljungby ​Annelund fastigheter i Ljungby, med 253 lägenheter, har frånträtt hyresförhandlingarna med Hyresgästföreningen. Samtidigt har företaget satt upp anslag om att de höjer hyran med 3,5 procent från första oktober. Hyresgästföreningen rekommenderar hyresgästerna att fortsätta betala den gamla hyran.
I somras yrkade Annelund fastigheter, genom sitt ombud Kanslihuset, på en extra hyreshöjning. Detta utöver den höjning som gjordes vid årsskiftet på 2,03 procent, vilket följer den generella höjningen på orten.
 
Men förhandlingarna har gått trögt.  Parterna kunde inte komma överens och Kanslihuset har frånträtt förhandlingarna. I trapphusen har de i stället aviserat att hyran höjs med 3,5 procent från första oktober.
 
– Eftersom det saknas förhandlingsöverenskommelse så har hyresgästerna ingen skyldighet att betala höjningen. Och värden har heller inte rätt att kräva höjningen, säger Dennis Nilsson, hyresförhandlare för Hyresgästföreningen Sydost, och fortsätter:
– Lägenheterna är dessutom bruksvärderade och eftersom detta är en omotiverad höjning så finns ingen skyldighet för hyresgästerna att betala. Hyresgästerna kommer i kläm och vi ska gå ut i veckan med en uppmaning till hyresgästerna att betala samma belopp sin tidigare.
 
Orvar Espert är Kanslihusets förhandlare och lutar sig mot den nya lagen som ger rätt att använda även privatägda lägenheter som jämförelse när hyran ska sättas, och inte som tidigare enbart de kommunala bostadsbolagens hyror.
 
– De här fastigheterna har följt den generella hyresutvecklingen under en tid och det har inte varit en översyn av hyrorna på väldigt länge. Nu har fastighetsägaren bett att någon annan, det vill säga vi, ska titta på om hyrorna följer bruksvärdet och vi har kommit fram till att hyrorna ligger lågt i förhållande till andra lägenheter på orten. Men Hyresgästföreningen tycker att hyrorna ligger rätt och vi har olika uppfattningar och därför har vi frångått förhandlingen, säger Orvar Espert.
 
Avsikten är att pröva hyrorna i hyresnämnden, om hyresgästerna inte går med på höjningen.
 
– I stället för att ta 250 ärenden till hyresnämnden har vi valt att avisera höjningen till hyresgästerna. Det innebär att de som inte betalar den nya hyran går till hyresnämnden, på så sätt minimerar vi antalet ärenden, säger Orvar Espert.
 
Dennis Nilsson har ingenting emot att hyrorna prövas av hyresnämnden.
 
–  Vi välkomnar att hyrorna tas till nämnden, han kommer sannolikt förlora. Vi har haft en översyn av hyrorna 2009 så det finns en nylig bruksvärdering, säger han.
 
Fotnot: Om hyresvärden höjer hyrorna utan förhandling och hyresgästen betalar in den nya hyran är det som att acceptera höjningen.

Annons
Läs också Hyresgästen Anne-Li om Uppsalahems hyreskrav: ”Det är bedrövligt” Ilska när risig skötsel inte längre sänker hyran: ”Vill inte betala mer när inget funkar” Värden som tröttnade på Fastighetsägarna – "Krav som hyresgästerna inte har råd med" Rekordhöga hyreskrav i Stockholm och på Gotland – privatvärdar vill höja hyran med upp till 15,4 procent Så mycket höjs hyran i Stockholm 2024 – se hela listan

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.