Annons

Ansökningar om lägre hyra minskar kraftigt

Nyheter Allt färre av de som hyr i andra hand anmäler ockerhyror. Det beror på ett missförstånd kring en lagändring, enligt Susanna Skogsberg, jurist på Hyresgästföreningen.

Den 1 februari förra året ändrades lagen om andrahandsuthyrning. Tidigare har man kunnat få tillbaka pengar retroaktivt om hyresnämnden bedömt att man betalat för hög hyra för en andrahandslägenhet. I och med lagändringen stoppades möjligheten till retroaktiv återbetalning – men bara för bostadsrätter. Ändå har antalet ansökningar om återbetalning av hyra minskat kraftigt hos de som hyrt hyreslägenheter i andra hand (se lista nedan).

– Hyresrätten har inte påverkats alls av den här lagändringen. Det innebär att om hyran är oskälig kan andrahandshyresgästen vända sig till hyresnämnden för att få tillbaka pengar retroaktivt ett år tillbaka från ansökningstiden, säger Susanna Skogsberg, förbundsjurist på Hyresgästföreningen.

ANNONSFörsäkringsguiden.se: Din jämförelsetjänst för försäkringar

På hyresnämnden i Stockholm har ansökningarna om återbetalning av hyran minskat kraftigt sedan lagändringen infördes. Fram till den 1 oktober i år har 57 personer skickat in ansökningar om återbetalning, under samma period förra året kom 134 stycken, mer än dubbelt så många ansökningar, in till hyresnämnden i Stockholm.

Annons

Susanna Skogsberg tror att många människor har missförstått vad lagändringen innebär och tror att det inte längre går att få tillbaka pengar på hyran när man hyr en hyresrätt i andra hand. Anne Bratt Norrevik, chef på hyresnämnden i Stockholm håller med.

– Det här är en betydande minskning vi kan se. Jag tror att många människor har fått uppfattningen att lagändringen innebär att hyressättningen vid andrahandsuthyrning har blivit helt fri. Så är det inte, inte heller om du hyr en bostadsrätt i andra hand, säger Anne Bratt Norrevik.

Annons
Läs ocksåHans saker slängdes i förtid - stämmer kommunen på 94 000 kronor
Hyresnämnd Ansökningar 2013 Ansökningar 2014
Göteborg 29 23
Jönköping 2 0
Linköping 6 3
Malmö 31 5
Stockholm 134 57
Sundsvall 3 0
Västerås 15 4

Siffrorna avser antalet ansökningar om återbetalning av hyra från hyresgäster som hyrt hyresrätter i andra hand som kommit in mellan den 1 januari och den 1 oktober för respektive år. Hyresnämnden i Umeå saknas i sammanställningen. Källa: Hyresnämnderna

Fakta: Det säger lagen

Om du hyr en hyresrätt i andra hand kan du ansöka om återbetalning av hyra retroaktivt upp till ett år tillbaka i tiden från ansökningsdagen. Den som hyr ut en hyresrätt får lägga på högst 15 procent av hyran om lägenheten är möblerad plus extra kostnader som till exempel bredband. Den som hyr en bostadsrätt i andra hand kan inte begära tillbaka hyrespengar retroaktivt sedan lagändringen den 1 februari 2013.

Läs också Kvinna i sexrummare vräks - har 90 000 kronor i hyresskuld Hyresgäster dras till domstol när värdar strandar hyresförhandlingar Hur mycket lukt ska du tåla? Juristen reder ut Tog 7 000 kronor i hyra för ett rum – nu krävs värden på 59 000 kronor

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.