Annons

Kommunalrådet Sedat Arif (S): ”Det här är helt galet”

Malmö Malmö stad betalar dyr dygnstaxa för vanliga hyreslägenheter. Affärerna har kostat skattebetalarna upp till 45 000 kronor i månaden per bostad. Uppgifterna i vår granskning är en nyhet för högsta ansvarige politikern.
Foto: Kristina Wahlgren

Det är dyrt och en dålig lösning. Men bostadsbristen och mängden hemlösa har tvingat Malmö stad till upplägget med hyresrätter för över 40 000 kronor i månaden. Det menar Sedat Arif (S), ansvarigt kommunalråd och ordförande i arbetsmarknad- och socialnämnden.
– Vi borde egentligen inte använda de här lösningarna alls, säger han.

De upptrissade priserna för dygnsboende i vanliga hyreslägenheter kan även delvis vara Malmö stads eget fel, anser Sedat Arif. Det tidigare indelningen av staden i olika stadsdelar och sedan i stadsområden har bäddat för ett system med allt högre kostnader för hemlösheten.
– Socialtjänsterna i de olika stadsdelarna har konkurrerat med varandra om samma boenden. De kan till och med ha bjudit över varandra och på så vis trissat upp priserna, säger han.

ANNONSGuide till hemförsäkringar

Hem & Hyras granskning avslöjar ett parallellt system på bostadsmarknaden, där lägenhetsjägare kan hyra ut till högstbjudande – i det här fallet Malmö stad – och göra stora vinster på vanliga hyreslägenheter. Det normala systemet där hyrorna bestäms efter förhandlingar sätts ur spel och marknaden avgör priset.

Det handlar om mångdubblade hyror på mellan 30 000 kronor och 40 000 kronor, per månad och lägenhet. Malmö stad betalar för antal personer i varje lägenhet och per dygn, trots att det ofta rör längre tidsperioder: veckor, månader, år. Men Sedat Arif har inte en aning om att Malmö stad betalar dygnspriser för lägenheter månadsvis.
– Det här är inget som jag har vetat om. Det är galet att det fungerar så här, säger han.

Annons
Läs ocksåFemdubblade hyror när Malmö stad betalar akutboende till hemlösa
Rikard Vroland, avdelningschef på socialtjänsten i Malmö stad.

Systemet med höga hyreskostnader och mellanhänder som kammar hem vinster bekräftas av ansvarig förvaltning på Malmö stad. Även Rikard Vroland, avdelningschef på arbetsmarknads- och socialförvaltningen i Malmö stad, menar att den tidigare indelningen i stadsdelar och stadsområden har lett till att kommunen saknat kontroll, både över vilka akutboenden man köpt in och kostnaderna i sig.
– Det är väldigt mycket pengar i det här som man skulle kunna hyra många lägenheter för. Om ett företag som säljer den här tjänsten sätter ett pris så följer andra efter och i dagsläget tvingas vi köpa in de lösningar som finns att tillgå av de aktörer som finns. Det öppnas en marknad för de personer som hyr ut de här lägenheterna. Det är den verkligheten vi lever med i Malmö. Ekonomiskt sett är det inte alls bra, säger Rikard Vroland.

Hur ser du på att ni betalar marknadshyror för vanliga hyreslägenheter?
– Jag tycker det är synnerligen olyckligt att vi har hamnat i den här situationen. Jag tror inte att någon inom socialtjänsten tycker det här är bra. Samtidigt, som socialarbetare, måste och vill vi hjälpa dem som behöver det, säger Rikard Vroland.

Läs också400 dagar i "tillfälligt boende"

Enligt kommunalrådet Sedat Arif (S) går socialtjänsten på knäna i en desperat jakt på tak över huvudet för barnfamiljer och andra hemlösa. Han berättar om när han själv nattvandrade på Rosengård och det dök upp en kvinna med fyra barn som inte hade någonstans att sova för natten.
– När man ställs inför det handlar det om att hitta snabba lösningar. Det är inte optimalt och ibland blir det inte bra men det är vårt att ansvar att lösa situationen för natten, säger han.

Annons
Malmö stad köpte hotell och liknande boende för 161 miljoner kronor i fjor. En ökning med 200 procent på bara fyra år.

Men det handlar inte om enstaka nätter. Vi har flera exempel med familjer som bott så här i över ett år.
– Jag tycker inte rimligt att betala så mycket för enskilda lägenheter. Det är galet, säger Sedat Arif.

Socialdemokraterna har styrt Malmö i många år, ni är emot marknadshyror och har ändå skapat det här systemet.
– Folk utnyttjar systemet och det är galet. Vi måste hitta mer hållbara och egna lösningar. Jag har varit kommunalråd sedan maj 2017 och kan inte svara för hur det har fungerat innan dess. Nu har vi en ny organisation och när ni presenterar de här uppgifterna ska vi givetvis titta på även det här, så här ska det inte fungera.

I hans ögon är lösningen egna boenden, upphandlingar och den nya organisationen där en central bokningsenhet tar över det som tidigare låg på enskilda socialsekreterares bord att lösa.
– Jag kan inte sitta här och nu och lova att det är slut om en månad men vi förändrar vårt arbetssätt nu och vi kommer att sköta de här bokningarna på ett annat sätt. Det är förvaltningens uppgift att lösa det och jag litar på att de gör det, säger han.


Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.