Annons

Antalet vräkta barn fortsätter att öka

Nyheter Antalet barn som berörs av vräkningar har fortsatt att öka i år, enligt Kronofogdens statistik. Ett bekymmersamt misslyckande, tycker Barnombudsmannen, BO. Nu kallar han tio kommuner till samtal om hur de arbetar mot barnvräkningar.

​Första halvåret i år blev 358 barn i Sverige vräkta. Det är en ökning med nio procent, jämfört med samma period året innan.

– Det är svårt att säga varför. Det kan vara en effekt av att hyresvärdarna har infört bättre rutiner för vad man gör när hyran inte betalas – och då leder fler till vräkningar, säger Alena Koren, verksamhetsanalytiker på Kronofogden.

ANNONSSmarta tips för att hyra ut din bostad enklare

Det kan också vara slumpmässiga faktorer bakom ökningen, säger hon, eller bero på kommunernas ekonomiska situation och prioriteringar.

Kronofogden har sedan 2008 i uppdrag att räkna alla barn som själva vräks, eller vars umgängesföräldrar vräks. Statistiken har kritiserats från kommuner, som menar att det ofta inte handlar om att barnen förlorar sina stadigvarande hem och att familjen i vart fall inte ställts på bar backe.

Annons

Men Alena Koren ser också att uppdraget har fått positiva effekter.

Läs ocksåDömd för upplopp vräks efter svartuthyrning - ville ha kvar bostaden för snabbare frigivningEn polisbil i brand och tre maskerade personer som fotar och bär på stenar.

– När vi började offentliggöra statistiken började fler kommuner anställa hyresrådgivare och andra som arbetar med att förebygga vräkningar. Det är en viktig uppgift för kommunerna. Det ska vara lätt att få kontakt och få råd från  innan problemen har blivit så stora att det blir en vräkning, säger hon.

Barnombudsmannen Fredrik Malmberg försöker nu ingripa  genom att kalla tio kommuner till samtal. Några av dem är goda exempel, i andra har antalet barn som vräks ökat.

Annons

 
– Mitt syfte med att kalla kommunerna till samtal är att förstå vad de här skillnaderna beror på, och att tillsammans identifiera lösningar som kan förhindra avhysningar av barnfamiljer, säger Fredrik Malmberg.

Läs ocksåKvinna hyrde ut rum i villa – trots att hon var vräkt: "Flyttat ut saker på gatan"

Hem & Hyra skrev i juni om en rapport om barnvräkningar som socialdepartementet har beställt, men inte gått ut med. Den finns att läsa här: Varför vräks barn fortfarande?.pdf

Fakta: BO kallar tio kommuner:

(inom parentes antalet barn i kommunen som har vräkts under första halvåret 2011, enligt Kronofogdens statistik)

Borås (2)
Gävle (11)
Kiruna (8)
Landskrona (18)
Luleå (0)
Lund (0)
Nynäshamn (0)
Sundsvall (10)
Västerås (17)
Enskede-Årsta-Vantörs stadsdelsförvaltning i Stockholms stad.

Läs också Granne vaktade i porten – kvinna tvingades hoppa från balkong Hotfull hyresgäst ville spränga värdens kontor – får kontaktförbud och kan vräkas Barnfamilj vräks efter socialtjänstens miss – fyrabarnsmamman: ”Det stressar mig varje dag”

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.