Annons

Är du länge i källaren – då kan larmet gå

Helsingborg Mörka och stökiga källare som någon knappt vågar gå ner till. Rikshem i Helsingborg tror att de kan ha hittat ett botemedel: Ett larm som går om någon rör sig "onormalt".
Foto: Petra Martinsson
Sonja Ståhl och Melinda Trabjerg från Rikshem i en av källarna som har rensats, målats om och fått ett så kallat multilarm.

Fredriksdal i Helsingborg är ett område byggt under miljonprogramsåren. Här äger Rikshem 20 flervåningshus. Under varje hus ligger källare med tvättstuga och massor av förråd. Sedan början av året finns här speciella larm som nu testas för första gången i Sverige.

Rikshem anlitar bevakningsföretaget Security Assistance och de har granskat hur vi rör oss i källare och hur länge.

ANNONSGuide till hemförsäkringar

– Källare upplevs som otrygga och vi vill göra något åt det. Vi diskuterade med väktarbolaget och de hade ett larm som de ville göra en pilot av, säger Sonja Ståhl, fastighetshetschef på Rikshem i Helsingborg.

I en nyligen genomförd kundundersökning svarade 52 procent att de vill se en ökad trygghet i källare och på vindar. På Fredriksdal önskade också 40 procent större säkerhet mot inbrott i förråd och källargångar. Det som framför allt skapar otrygghet är risken för inbrott, folk som sover i utrymmena och obehöriga som rör sig i gångarna.

Läs ocksåTvå personer omkom i lägenhetsbrand i Östersund: "Fruktansvärt tragiskt"Ett eldhärjat hus och en dam.

Larm i alla fastigheter

Nu har larmet varit i gång i flera källargångar sedan i början av året och enligt bostadsbolaget har det fungerat precis som de hoppats på. Tanken är att alla fastigheter får larmet under året.

Annons

Också hyresgästen Gun-Britt Hallström märker en skillnad. Hon har bott i området länge och är också engagerad i Hyresgästföreningen.

– Nu känner man att man kan vara i källarna. Det är också bra om man skulle gå och ramla – då vet man att det kommer hjälp, säger hon.

Läs ocksåHyresvärden gick in i kvinnans rum och sniffade på trosor – fångades på filmBilden visar en hand som rotar runt bland underkläder. Bilden ärarrangerad.
Fredriksdal byggdes under miljonprogramsåren.

Rikshem nappade på idén av flera skäl.

– Ofta bevakas källare med övervakningskameror men vi vill tänka på ett annat sätt. Vi vill skapa trygghet men behålla de boendes integritet – identifiera problemen som finns i stället för att bevaka alla hela tiden, säger Sonja Ståhl.

Åker ut direkt

Larmet har sensorer som registrerar hur personer rör sig i källarna och hur länge. Avviker mönstret av så pass mycket att det kan betraktas som onormalt går ett larm till Rikshems personal som direkt åker ut och kontrollerar vilka som finns på platsen. Under kvällar och nätter går larmet till bevakningsbolaget. På så vis hoppas man snabbt komma år problem med inbrottsförsök, obehöriga och folk som sover i utrymmena.
Hittills ser man flera fördelar med att kunna ingripa direkt – bland annat minskar risken för att någon ska hinna vandalisera till exempel genom att klottra.

Sonja Ståhl och Melinda Trabjerg från Rikshem i Helsingborg.

– Enda risken är att vi åker ut i onödan – när någon till exempel håller på och flyttar, säger Sonja Ståhl.

Annons

Hon betonar att larmet inte är hela lösningen på tryggare hus. Det är enbart en del av ett större arbete som pågår i området.

Ett annat larm – obehagligt ljud

Otrygga källare och också trappuppgångar är ett välkänt problem för hyresvärdar. Ibland är kameraövervakning ett alternativ och en ny typ har larm har spridit sig. En apparat som avger ett obehaglig skärande ljud. Här lyssnar larmet efter särskilda frekvenser av mänskliga aktiviteter såsom prat, fotsteg, harklingar och rörelser och aktiveras om ljuden pågår en längre tid under en viss tid på dygnet.

Enligt Sonja Ståhl var ett liknande larm inte aktuellt på Fredriksdal – för att det blir som en kollektiv bestraffning.

Rikshem har satt in fönster i dörrar – här i tvättstugan.

Bostadsbolaget har börjat med att måla om och rensa förråd och källarutrymmen. För att öka tryggheten har också satt in fönster i dörrar och varje dag ronderar personal i fastigheterna.
Nästa steg är att ta ett större grepp om soprummen, att förbättra kommunikationen med hyresgästerna och man planerar även att bygga nytt.
– Om vi har problem på ett ställe kan vi inte tro att om vi sätter dit ett larm så är det löst. Som fastighetsägare måste vi ta ett övergripande ansvar, säger Sonja Ståhl.

Fakta: Rekord i förrådsinbrott
  • På 20 år har det inte varit så många förrådsinbrott i källare och vindar som just nu.
  • Varje dag anmäls 60 stycken i Sverige, enligt If Skadeförsäkring.
  • Under pandemin sjönk inbrotten i villor och lägenheter, samtidigt som förrådsinbrotten blev fler, enligt Stöldskyddsföreningen.
Läs också Elena klagade på mögel i fem år – nu vill Rikshem höja hyran för att fixa hennes badrum Eva har haft sin blomstrande uteplats i över 30 år – nu riskerar hon att bli av med den Så mycket får värden snoka för att upptäcka svartuthyrning – och här går gränsen

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.