HemHyra.se använder sig, precis som flertalet andra webbplatser, av cookies för att förbättra servicen för er besökare. Läs mer om Cookies

Annons

Rekordmånga inbrott i förråd – så skyddar du dig: ”Tänk som en tjuv”

Nyheter 20 437 förrådsinbrott anmäldes förra året, visar färsk statistik. Rekord. Orsaken tros vara ett nytt beteende hos landets kriminella.
"Tänk som en tjuv, så får du en rätt bra bild av hur du kan stoppa inbrottet", säger Lina Nilsson på Stöldskyddsföreningen.
Foto: Getty images/Stöldskyddsföreningen
"Tänk som en tjuv, så får du en rätt bra bild av hur du kan stoppa inbrottet", säger Lina Nilsson på Stöldskyddsföreningen.

Antalet anmälda inbrott i förråd och källare har gått kraftigt uppåt, visar statistik från Brottsförebyggande rådet. 2015 anmäldes knappt 14 000 inbrott. Men under pandemiåren 2020 och 2021 gick siffrorna upp till runt 20 000 källar- och förrådsinbrott per år. Färska siffror visar att antalet ökade ytterligare något under förra året och 20 437 anmälda inbrott är det högsta antalet under 2000-talet.

Lina Nilsson, rådgivningsexpert på Stöldskyddsföreningen, har svårt att förklara de många inbrotten i förråd.

Läs ocksåStal övervakningskameran – sedan fotade tjuvarna sig självaOve Fafeeng och Andreas sitter vid en bänk. I bakgrunden ses bilar på en parkering.

– Under pandemin sjönk inbrotten i villor och lägenheter, samtidigt som förrådsinbrotten blev fler. Vi och andra aktörer trodde att det berodde på att fler jobbade hemifrån och att det därför blev svårare att bryta sig in i bostäder, vilket ledde till att tjuvarna stal ur förråd istället.

Men trenden har fortsatt efter pandemin.

– Ja, även om vi inte sitter hemma konstant så har vi ju ett helt annat arbetsmönster idag. Många sitter mer hemma och jobbar och det är fler i hemmiljö, oavsett om det är flerbostadshus eller villor. Det kan vara förklaringen till siffrorna.

Läs ocksåVar femte har haft inbrott i förrådet – här är dina rättigheterTjuv gör inbrott i förråd

Anmälda inbrott i källare och förråd

Källa: Brottsförebyggande rådet

Annons

Lina Nilsson säger att förrådsinbrott sällan ger några stora pengar för tjuvarna, som hellre vill komma åt lätta men värdefulla föremål som smycken och pass. Men det kan trots allt finnas saker som intresserar tjuvarna i förråden.

Läs ocksåJätteminskning av inbrott under pandemiåret

– Det finns det alltid folk som förvarar värdefulla saker där, som golfutrustning, skidutrustning eller andra fritidsprylar. Vissa hänger dyra vinterjackor i förrådet under sommaren.

Ligorna har försvunnit

Lina Nilsson påpekar att de internationella stöldligor som härjade för några år sedan till stor del har försvunnit på grund av pandemin.

– I dag är det mest lokala brottslingar som gör inbrotten, säger hon.

Det viktigaste för att stoppa förrådstjuvar i hyreshus är att fastigheten är skyddad. Ståldörrar med brytskydd ner till källaren, ordentliga lås som inte går att hamra sönder eller bryta upp är en bra grund. De elektroniska larmsystemen måste uppdateras kontinuerligt.

– Tekniken går framåt och fastighetsägaren att man måste följa utvecklingen, så att de inte står stilla mot inbrottstjuvarna, säger Lina Nilsson.

Men även om skyddet i huset är fläckfritt spelar det ingen roll om tjuvarna kan ta sig igenom porten.

Annons

– Allt börjar vid ytterdörren. Kommer tjuven in där kan den sedan åka med någon i hissen till förrådet. Ingen ska in i porten och det är viktigt att se att den går igen när man gått in, särskilt när det har snöat eller kanske hamnat grus i dörröppningen. Jag skulle gärna se att de som gått in i porten väntar kvar tills dörren har gått igen bakom dem.

Grannarna hittade tjuvarna

Hem & Hyra har tidigare berättat den här historien om hur grannar fick nog av inbrotten i förråden och med listiga fällor och en övervakningskamera till slut kunde hjälpa polisen att få fast tjuvarna.

Så vad kan man som hyresgäst mer göra för att stoppa förrådstjuven? Enligt Lina Nilsson bör man undvika att ha de mest betydelsefulla och värdefulla sakerna i sitt förråd. Ett certifierat hänglås, som inte går att klippa upp, kan också stoppa vissa inbrott. Att titta på förrådet med en annan blick kan ge en ledtråd om vad som bör skyddas.

– Tänk som en tjuv, så får du en rätt bra bild av hur du kan stoppa inbrottet. Vad är det första du ser när du tittar in i förrådet och vilket förråd i källaren ser mest attraktivt ut?

Fakta: Så skyddar du ditt förråd – fyra bra tips
  1. Inga dyrgripar: Det är inte roligt att ha alla prylar i lägenheten eller i villan. Men är det något som är betydelsefullt för dig och som är dyrt och svårt att ersätta, så ha det inte i förrådet. Stöldrisken är för stor.
  2. Bra lås: Hänglåset till gympaskåpet räcker inte. Skaffa ett ordentligt och certifierat hänglås, som inte går att klippa upp med bultsax.
  3. Skylta inte: Har du en dyr skidutrustning i skåpet kanske du inte behöver ställa den fullt synlig längst fram i förrådet. Täck gärna över värdefulla prylar om du måste ha dem i förrådet.
  4. Tänk som en tjuv: Tjuvarna gör ett urval och att se förrådsutrymmet med en brottslings ögon kan hjälpa dig att förstå riskerna. Vad är det första du ser när du tittar in i förrådet? Vilket förråd i källaren ser mest attraktivt ut?

Källa: Lina Nilsson, rådgivningsexpert på Stöldskyddsföreningen


Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.