HemHyra.se använder sig, precis som flertalet andra webbplatser, av cookies för att förbättra servicen för er besökare. Läs mer om Cookies

Är Råslätt farligare än city?

Jönköping Polisen klassar Råslått som ett utsatt område med hög risk för brottslighet. Trots det har miljonprogrammet färre anmälda brott än i Jönköpings centrum. Vad döljer sig egentligen bakom brottsstatistiken?

Bilbränder, bangers-krig och droghandel. Under många år har medierna skildrat Råslätt med svarta rubriker. Av Polisens Nationella operativa avdelning, Noa, utpekas Råslätt som ett av 53 utsatta områden i landet.

Men när Hem&Hyra granskar den anmälda brottsligheten i Jönköping, visar det sig att Råslätt har betydligt färre anmälda brott än centrum och Jönköpings postort. I Råslätt anmäldes 2016 tio procent andel brott per hundra invånare. I centrum anmäldes samma år 58 procent andel brott per hundra invånare. Enligt statistiken är centrum alltså betydligt farligare än Råslätt. Samma år visade en kundundersökning hos Vätterhems alla boende, att den upplevda tryggheten var lika hög i Råslätt som i centrum. 

Läs ocksåFörsta kooperativa trygghetsboendet i Nässjö

Hur kan Råslätt klassas som utsatt när de anmälda brotten är få och de boende känner sig trygga och välmående? Svaret är komplext, menar Kristoffer Axell, chef över närpoliserna i Jönköpings kommun.

– Brottsstatistiken gör inte verkligheten rättvisa. Man anmäler inte brott i samma utsträckning i Råslätt som i andra delar av Jönköping. Det finns en misstro mot samhället och polisväsendet. Det leder till att man föredrar att reda upp saker på egen hand i Råslätt, säger Kristoffer Axell.

I det socioekonomiskt utsatta Råslätt bor kriminella individer som främst sysslar med narkotika. De är tongivande personer för området och tjänar som dåliga förebilder för områdets ungdomar. 

Läs ocksåDomstol jagar Blötbergets Fastigheter för vite på 50 000

– Flera av de här individerna väljer att utföra sina brott i andra delar av Jönköping, vilket gör att deras brott inte syns i anmälda brott i Råslätt, säger Kristoffer Axell.

Han menar att den anmälda brottsligheten är individbunden snarare än knuten till ett område. Kriminella i Råslätt dyker ofta upp i kriminella sammanhang i andra områden som Öxnehaga och Österängen.

Men utvecklingen går trots all i rätt riktning, enligt Kristoffer Axell. Sedan några år tillbaka samverkar polisen aktivt med socialtjänst, skola och olika ideella föreningar. 

Läs ocksåAnklagades för vanvård - får bo kvar

– Det finns en tradition av samhörighet och stolthet bland Råslättsborna, vilket är positivt. 

De socioekonomiska faktorerna som trångboddhet, socialbidragstagande och arbetslöshet består dock. Det, menar Kristoffer Axell, bidrar till att Råslätt kommer fortsätta att utpekas som ett utsatt område de närmaste åren.

 

Läs också Norrlands jurister ger eleverna lektion i Hemkunskap Ny metod ska minska antalet vräkningar i Kalmar

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.