Är Råslätt farligare än city?
Bilbränder, bangers-krig och droghandel. Under många år har medierna skildrat Råslätt med svarta rubriker. Av Polisens Nationella operativa avdelning, Noa, utpekas Råslätt som ett av 53 utsatta områden i landet.
Men när Hem&Hyra granskar den anmälda brottsligheten i Jönköping, visar det sig att Råslätt har betydligt färre anmälda brott än centrum och Jönköpings postort. I Råslätt anmäldes 2016 tio procent andel brott per hundra invånare. I centrum anmäldes samma år 58 procent andel brott per hundra invånare. Enligt statistiken är centrum alltså betydligt farligare än Råslätt. Samma år visade en kundundersökning hos Vätterhems alla boende, att den upplevda tryggheten var lika hög i Råslätt som i centrum.
Hur kan Råslätt klassas som utsatt när de anmälda brotten är få och de boende känner sig trygga och välmående? Svaret är komplext, menar Kristoffer Axell, chef över närpoliserna i Jönköpings kommun.
– Brottsstatistiken gör inte verkligheten rättvisa. Man anmäler inte brott i samma utsträckning i Råslätt som i andra delar av Jönköping. Det finns en misstro mot samhället och polisväsendet. Det leder till att man föredrar att reda upp saker på egen hand i Råslätt, säger Kristoffer Axell.
I det socioekonomiskt utsatta Råslätt bor kriminella individer som främst sysslar med narkotika. De är tongivande personer för området och tjänar som dåliga förebilder för områdets ungdomar.
– Flera av de här individerna väljer att utföra sina brott i andra delar av Jönköping, vilket gör att deras brott inte syns i anmälda brott i Råslätt, säger Kristoffer Axell.
Han menar att den anmälda brottsligheten är individbunden snarare än knuten till ett område. Kriminella i Råslätt dyker ofta upp i kriminella sammanhang i andra områden som Öxnehaga och Österängen.
Men utvecklingen går trots all i rätt riktning, enligt Kristoffer Axell. Sedan några år tillbaka samverkar polisen aktivt med socialtjänst, skola och olika ideella föreningar.
– Det finns en tradition av samhörighet och stolthet bland Råslättsborna, vilket är positivt.
De socioekonomiska faktorerna som trångboddhet, socialbidragstagande och arbetslöshet består dock. Det, menar Kristoffer Axell, bidrar till att Råslätt kommer fortsätta att utpekas som ett utsatt område de närmaste åren.