HemHyra.se använder sig, precis som flertalet andra webbplatser, av cookies för att förbättra servicen för er besökare. Läs mer om Cookies

Annons

Aranäs kan lämna bostadskön

Kungsbacka Kungsbackas största privata hyresvärd, Aranäs, överväger att lämna den kommunala bostadskön. Bolaget vill ha större inflytande över vilken hyresgäst som får vilken lägenhet.
Foto: AnnaKarin Löwendahl

I dag lämnar Aranäs fastigheter ungefär hälften av sina lediga lägenheter till kommunens bostadskö, enligt gällande avtal som löper året ut. Det handlar om ett drygt hundratal per år. Totalt äger bolaget ungefär 2 000 lägenheter i Kungsbacka, nästan lika många som den kommunala hyresvärden Eksta med dess 2 700 bostäder.

Problemet, enligt Aranäs, är att ett kommunalt kösystem är ”blint”: den som står först i kön tilldelas nästa lediga lägenhet. Men även om den sökande skulle klara inkomstkraven är det inte säkert att matchningen är hållbar på längre sikt, menar vd Jonas Håkansson.

Läs ocksåSå länge måste du köa till de mest populära adresserna – Jeannette väntade i 10 årJeannette René de Vreede köade i tio år för sin drömlägenhet intill Trollhätte Kanal.

– För att den egentligen är fel för dig. Om du skulle få en tvåa i ett väldigt dyrt, nyproducerat område så kanske det är bättre att du får bo i ett annat område, eller i en billigare trea. Men i brist på annat, vad gör du? Och så sitter vi tre månader senare med önskemål om byte, säger han.

Är detta ett mönster som blivit vanligare bland era nya hyresgäster?

– O ja! Det är prio ett att få en bostad, med tanke på hur bostadssituationen ser ut. Sedan tar du inte hänsyn till om detta är bäst för dig. Det är en desperation, säger Jonas Håkansson.

Annons
Läs ocksåLisa ville inte bo granne med vägglöss – blev av med tio års köpoängVägglus och en kvinna som gömmer ansiktet i händerna.

Aranäs har redan i dag ett eget system för intresseanmälan. Enligt vd finns inga planer på att skärpa uthyrningspolicyn när det gäller inkomstkrav eller liknande.

Därmed ser han heller ingen risk för att färre Kungsbackabor i framtiden får tillgång till de lediga lägenheterna, genom att fler gallras bort.

– Vi tror inte själva att det här vore någon nackdel för Kungsbackaborna. Vi kommer att erbjuda lägenheter så som vi gör i dag. Unga, gamla, skilda, änkor, nyinflyttade. Det blir ingen som helst skillnad i vårt synsätt. Drömscenariot är att du som tjugoåring ska kunna ringa till Aranäs och fråga om det finns en etta, och få svaret ja. Max 1,5 års kötid. Eller helst direkt.

Läs ocksåPolitisk färg påverkar varken hyresköerna eller byggandetMartin Grander och partisymboler

Än har Aranäs inte tagit beslut om att säga upp eller förlänga avtalet med kommunens bostadsförmedling. Enligt Jonas Håkansson pågår diskussioner mellan parterna.

Annons

EDIT: I september 2016 meddelade Aranäs att man beslutat lämna den kommunala kön.

LÄS MER HÄR:

Största privatvärden lämnar Kungsbackas bostadskö

Fakta: Bostadskön i Kungsbacka

Kungsbacka har valt att ha kvar en bostadsförmedling helt i kommunal regi. Det är numera ovanligt i Sverige.
Hem & Hyra har tidigare berättat om förändringar i kön som gjort det betydligt dyrare för den som letar lägenhet.
Att registrera sig kostar 500 kronor. Därefter kostar det 300 kronor om året att stå kvar i kön. När du väl får en lägenhet måste du betala 800 kronor i så kallad förmedlingsavgift.
Kommunägda Eksta förmedlar lägenheter till bostadsförmedlingen, liksom privatägda Trollängen bostads. Största privatvärden Aranäs ställde sig till hälften utanför redan 2014, och meddelade i september 2016 att bolaget kommer att lämna kön helt vid nyåret.
Från starten 2014 fram till den 15 september 2016 hade 456 lägenheter förmedlats. Samtidigt stod 5 388 personer i kö.
Den genomsnittliga väntetiden på en lägenhet är flera år.
Läs mer om kön här.

Läs också Nyseparerade Piotr nekades lägenhet – så svarar Einar Mattssons vd Nyseparerade Piotr nekas bostad av värden Einar Mattsson – för att han har barn

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.