Annons

Atefe köpte hus – värden blev arg och hotade med Migrationsverket

Karlstad Atefe Rezai fick hjälp med bostad av en ideell flyktingförening men skrev inget hyreskontrakt. När hon sa upp lägenheten började en kvinna i föreningen plötsligt kräva henne på pengar och hota med Migrationsverket. Anledningen: Atefe har lyckats köpa ett hus.
En mörkhårig ung kvinna framför ett hus till vänster. Till höger ett collage av meddelanden..
Foto: Anna Rytterbrant
Atefe Rezai fick kontakt med föreningen Vi i Världen förra våren. De hjälpte henne med bostad och hon fick hyresrabatt. Men en företrädare för föreningen blev arg när hon kunnat ta lån och köpt ett hus.

Atefe Rezai, 22, fick kontakt med Värmlandsföreningen Vi i Världen förra våren.

Familjen fick ett erbjudande om en lägenhet i andra hand i ett hus i Karlstad som föreningen i sin tur hyr av en privat fastighetsägare. All kommunikation om lägenheten har skett med en kvinna som har framträdande roll i föreningen, men som enligt uppgift saknar styrelsepost.

ANNONSTips för att njuta fullt ut av din båtsemester

Föreningen brukar enligt flera källor låta många som bott i huset, bo gratis. Men i de skriftliga konversationerna framgår det att Atefe vill och kan betala 4000 kronor. Det fram framgår av meddelanden skrivna både före och efter att konflikten tog fart.

Det skrivs dock inte något kontrakt.

Ung kvinna i svart hår och rosa tröja står mot en grå husvägg.
Atefe har tre jobb och lyckades ta lån för att köpa ett litet hus. Då började problemen.

Kändes inte tryggt

Utan det var först i november förra året, när Migrationsverket ville veta var Atefe är skriven, som ett kontrakt i ett enda exemplar upprättas. Kontraktet i original sänds till Migrationsverket. På det har företrädaren för föreningen skrivit att hyran är 6000 kronor.

– Jag bad henne skriva 4000 för det är det jag betalat sedan vi flyttade in, men hon menade att det skulle få mig att framstå som duktig i Migrationsverkets ögon att jag klarade av en så hög hyra. Jag hade bara tio dagar på mig att sända in kontraktet så jag lät henne skriva som hon ville, berättar Atefe.

En siluett i motljus som pekar mot ett tak där det finns en vatteskada
Atefe visar var det runnit vatten ner i källaren från balkongen ovanför.

Boendet i Karlstad håller låg standard med duschkabin i källaren, fukt och en vattenläcka i taket. I trädgården stod länge en husvagn där det bodde ensamkommande ungdomar. Dessutom har flera män varit skrivna på adressen, trots att de inte bott där.

– Det känns inte tryggt eftersom polisen kan komma hit och söka efter personer som vi inte vet vilka de är. Men de är skrivna här och får sin post hit vilket gör att postlådan ofta är full, berättar Atefe.

Läs ocksåSvårt att behålla lägenheten vid fängelsestraff – Så ökar du chansenDet kan vara svårt att behålla sitt boende när du sitter inne.

Allt detta fick Atefe och hennes familj att känna att de behövde hitta ett annat boende.

Lyckades köpa hus

Atefe har sedan hon kom till Sverige lärt sig flytande svenska, har ett fast heltidsjobb på en skola, ett halvtidsjobb och ett extrajobb. Med hjälp av vänner och en tidigare chef hittade hon ett litet hus i en kommun utanför Karlstad. Med inkomsterna från tre jobb som grund, kunde hon ta lån, slå till och köpa huset på 113 kvadrat.

Då började problemen.

Husköpet sågs inte med blida ögon från företrädaren för föreningen Vi i Världen.

När Atefe kontaktade Hyresgästföreningen fick hon detta meddelande från föreningens företrädare.

I en rad meddelanden som Hem & Hyra tagit del av via Hyresgästföreningen – uttrycker sig företrädaren både hotfullt och nedlåtande mot Atefe. Kvinnan kallar Atefe för idiot och ful och skriver att hon borde lära sig hur saker fungerar i Sverige.

”Svenskar kan inte köpa hus”

Kvinnan som företräder föreningen Vi i Världen skriver att det ”inte är någon mänsklig rättighet att äga ett hus” och att ”många svenskar inte kan köpa hus”.

Annons

I kontraktet som kvinnan skrev till Migrationsverket står 6000 kronor, tre månaders uppsägningstid samt att värme och Wi-Fi ingår i hyran. Nu hänvisar kvinnan till kontraktet och skriver att Atefe borde ha betalat 6000 kronor i månaden i stället för att köpa ett hus.

Hon kräver att Atefe ska betala tillbaka 20 000 kronor och att familjen ska flytta omgående, trots att de sagt upp lägenheten till sista april.

Läs ocksåBostad viktig för att förhindra återfall - exministerns kritik: ”Mycket orolig över Kriminalvårdens utveckling”Bilden är ett montage. Den visar två bilder, ena av förre justitieministern Morgan Johansson, andra av Kalmar fängelse.

Men kontraktet gäller enbart när det kan tolkas till kvinnans fördel, ska det visa sig. För samtidigt som kvinnan hävdar att 6000 kronor är hyran som gäller, skriver hon att värme och Wi-Fi inte ingår. Trots att det alltså står i samma kontrakt.

Familjens internet stängs av och kvinnan hotar med att även stänga av värmen. Dessutom är uppsägningstiden enligt kvinnan nu endast en månad, till skillnad mot kontraktets tre. Kvinnan hotar med polis och Kronofogde om de inte flyttar.

Juristen Tomas Lindblom på Hyresgästföreningen
Juristen Tomas Lindblom på Hyresgästföreningen.

”Smaklöst”

Atefe blir orolig och kontaktar Hyresgästföreningen för att få hjälp.

– Det har hamnat på en nivå där kvinnan i stället för att hålla sig till juridik och fakta skriver okvädningsord och hot på ett sätt som är smaklöst. Framförallt med tanke på vad det är för slags förening hon företräder, säger Hyresgästföreningens jurist Tomas Lindblom som driver ärendet.

Några av sakerna han räknar upp är (Se även faktaruta):
1. Att inget kontrakt skrivits.
2. Muntligt avtal gäller när kontrakt inte skrivits.
3. Enligt lag är uppsägningstiden på tre månader till Atefes fördel.
4. Ett hyresavtal som en part inte är nöjd med, kan inte ändras efter den ena partens tycke och smak.

– Dessutom har hon fått helt felaktig information från juristen som kvinnan vänt sig till. Kvinnan har skrivit att Atefe är uppsagd till 28 februari och att om de inte lämnat då ”kommer handräckning ske med hjälp av polis och kronofogde”. Men det är ju överhuvudtaget inte sant. Utan en sådan sak måste de ansöka om att få prövad. Det är inget som man bara kan bestämma. Antingen är det brist på kunskap eller så försökte de skrämma Atefe. Bägge är beklagligt, säger Tomas Lindblom.

Atefe blir rädd

När konflikten når sin kulmen hänger kvinnan vid två tillfällen ut Atefe på föreningens Facebooksida som har närmare 3000 följare.

Första gången skriver företrädaren ut Atefes namn och adress. Meddelandet är riktat till de asylsökande killar som vid tidpunkten är skrivna på adressen. Kvinnan skriver att Atefe tänkt anmäla dem för folkbokföringsbrott och att de ska kontakta Atefe om de har frågor.

– Jag blev väldigt rädd. Jag fick hatmeddelanden och vågade inte vara hemma eller öppna mina sociala medier på över en vecka, berättar hon.

Skärmdump från Facebook
I ett inlägg i en grupp på Facebook uppmanar kvinnan personer att kontakta Atefe. Atefe får flera hotfulla meddelanden.

Vid ett annat tillfälle valde företrädaren att skriva om Atefes husköp. Företrädaren skriver att en ung kvinna lurat föreningen på 50 000 kronor och köpt ett hus för pengarna som folk samlat in till dem. I de efterföljande kommentarerna nämns först Atefes namn, men de raderas sedan.

Hotar med Migrationsverket

Över 50 personer har gillat inlägget på föreningens sida och 25 har kommenterat. Ingen ifrågasätter informationen eller ber om bakgrunden till historien.

Personerna som gillar inlägget på föreningens sida, vet därför inte att företrädaren exakt samma dag även sänder ett privat meddelande till Atefe där kvinnan hotar med att ”kontakta Migrationsverket och berätta allt jag vet om dig och din familj”.

Annons

Upprepar hotet

Kvinnan upprepar hotet om Migrationsverket även när Hem & Hyra når henne för att ställa frågor.

– Jag blir helt chockad. Jag fattar inte att hon vågar hålla på så här för att hon riskerar ju sitt uppehållstillstånd! Hon har ju ljugit och skickat in papper och ljugit för Migrationsverket. Hon har ljugit om hela sin resa hit till Sverige! Det är jätteallvarligt, säger kvinnan.

Du skriver själv: ”Jag har ljugit för Migrationsverket för din skull”, det är en av de sakerna jag undrar över. Vad menar du med det?

– (Lång tystnad). Du. Vi gör så här: jag ska prata med vår advokat. För det här är ett jätteinfekterat område. Hon har ju alltså lurat vår förening. Vi är en förening som hjälper papperslösa och människor som inte har boenden och mat och grejer.

Ja, jag ser det i konversationen att du anser det men jag får inte ihop det. Det står någonstans att ni samlat in 50 000 kronor och på ett annat ställe att ni vill ha 20 000. Jag förstår inte riktigt?

– Nej, vet du. Initialt vet jag inte om jag har lust att bemöta det där. Jag känner nog att jag behöver ta kontakt med Hyresgästföreningen och fråga vad de håller på med som tipsat dig om det här. Det är ju inte riktigt sunt.

Vi kommer att skriva oavsett, men det blir bättre om vi även får din version på det som hänt.
– Jag vill prata med Hyresgästföreningen först. Jag tror deras jurist är ute och cyklar nämligen. Det här är ju helt utanför hans område vad han ska syssla med. Jag har inget att säga till dig. Jag blir helt chockerad av detta. Atefe riskerar jättemycket med det hon håller på med.

Lägger på luren

Därefter lägger kvinnan på. Hem & Hyra har försökt nå kvinnan ett flertal gånger under flera dagar samt sänt ett e-postmeddelande med frågor för att kvinnan ska få möjlighet att bemöta kritiken. Kvinnan svarar till slut på ett SMS och skriver att hon inte vill uttala sig eftersom hon polisanmält Atefe ”för flera brott” och därför inte kan ”diskutera någonting i hennes ärende förrän de utredningar är klara”.

Kvinna i svart hår och rosa tröja sitter vid ett skrivbord
Atefe hoppas i framtiden bli jurist och har fått sätta sig in i hyreslagstiftningen genom problemen med sin hyresvärd.

Styrelsen hoppar av i protest

Tidigare ordförande Abdullah Tajik säger att han och de andra i Vi i världens styrelse helt tar avstånd från hur Atefe behandlats av kvinnan och att hela styrelsen har hoppa av i protest.

– Styrelsen var enig om att vi inte ska kräva några pengar från Atefe. Men det här drivs av en person som gör som hon vill oavsett vad styrelsen beslutat. Det är en förening med diktatur.

Abdullah Tajik säger att föreningen gjort mycket nytta och ofta låtit de som bor i lägenheterna bo gratis. Men i det här fallet när man kommit överens om 4000 kronor, ansåg styrelsen att hyran gäller oavsett vad någon tjänar och oavsett om det finns ett skrivet kontrakt eller inte.

– Avtal är avtal. Man kan inte höja hyran för att någon fått ta ett lån och köpt ett hus. Vi andra tycker i stället att Atefe är att gratulera som på så kort tid lyckats etablera sig i Sverige att hon kan köpa ett hus. Hon är enligt oss ett föredöme som ska uppmuntras. Om föreningen har varit med och hjälpt henne att lyckas med detta är det något bra som vi ska vara stolta över, säger han och fortsätter:

– Att hon använder hot om Migrationsverket mot en ung kvinna som flytt ensam och att hon har vänt sig till en advokat för att kräva pengarna är enligt mig jätteäckligt. Men det är den enda pistol hon har i det här. Vi i styrelsen står inte bakom det, utan vi såg inget annat sätt än att hoppa av, säger Abdullah Tajik.

Fakta: Föreningen "Vi i världen"

Vi i Världen är en förening som finns i Karlstad och som stöttar flyktingar från framförallt Afghanistan.

De hjälper till med bostäder, ger stöd i asylärenden, upplåter adresser och guidar personer rätt i det svenska samhället.

Föreningen sökte förra året 120 000 kronor i bidrag från Karlstad kommun men fick avslag.

Fakta: Tänk på det här

Skriv hyreskontrakt.

Muntligt avtal gäller också – men då riskerar man hamna i en liknande situation som i artikeln.

Konkludent handlande kan också ses som bindande. Det betyder att avtalet bygger på vad man gjort tidigare. Till exempel som i artikeln ovan att man betalar en hyra i flera månader och värden inte motsätter sig den genom att gång på gång påpeka att det som betalas in är för lite.

Är någon av parterna inte nöjd med hyresavtalet ska man komma överens om ett nytt eller vända sig till hyresnämnden för att få det prövat.

Hyreslagen sätter upp tydliga regler för uppsägningstiden, dessa kan inte avtalas till det sämre för hyresgästen.

Läs också Pensionär med knark i frysen kan bo kvar – vräkningsbeslutet rivs upp Andrahandshyresgäst länsade lägenhet på möbler - därför döms hon inte för stöld Lämnade husdjur och åkte på festival – sägs nu upp: ”Bombnedslag med kattbajs”

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.