Annons

Åtgärder lyser med sin frånvaro – trots åtgärdsföreläggande

Uppvidinge I hyresnämnden enades Hyresgästföreningen och hyresvärden om flera åtgärder och föreningen drog tillbaka sin ansökan om åtgärdsföreläggande. Men åtgärderna lyser med sin frånvaro.
Foto: Annika Wallsson
Det är dragit och kallt inomhus, och utomhus har staket och grind rasat. Men än har det inte åtgärdats. Hyresgästföreningen har skickat in en ny ansökan om åtgärdsföreläggande. Den här gången med vitesföreläggande.

Förra hösten trodde hyresgästerna i Åseda att deras väntan på ett bättre boende snart skulle vara över. Inte minst som deras hyresvärd i
hyresnämnden gick med på Hyresgästföreningens krav och lovade att åtgärda en rad brister.

Majoriteten av dem skulle, enligt hyresnämndens protokoll på uppgörelsen, vara fixade senast 15 december. Men knappt något har hänt.

ANNONSGuide till hemförsäkringar

Balkongdörren behöver ny tätningslist, golvdraget i köket måste åtgärdas. Staketet och grinden på uteplatsen är fortfarande trasiga, bubblorna i lägenhetens tapeter är kvar.

– Det hyresvärden riskerar nu är att vi skickar in en ansökan om åtgärdsföreläggande på nytt, den här gången förenat med vite, säger Victor Herrera, ärendehandläggare på Hyresgästföreningen.

Annons

Hyresgästen Ann-Cathrine Sundling oroar sig för att vintern blir kall.

Läs ocksåKalla element, inget varmvatten: Yvonne gav upp och flyttade – värden riskerar vite på 50 000 i månadenKvinna som står utanför ett hyreshus. En röd balkong syns i bakgrunden. Det är snö på marken.

– Vi betalar hyra och det är inte meningen att man ska behöva frysa. Det är sådant kalldrag från köksskåpen så det är nästan som att öppna balkongdörren. Det är klart man blir frustrerad. Jag kan inte förstå att han kan vara så nonchalant. Han gör ju sig själv en otjänst om han inte tar hand om sitt hus, säger hon.

Hyresvärden Hannes Jónsson säger att hyresnämnden missuppfattat uppgörelsen.

– Jag har sagt att åtgärder måste rymmas inom min budget för fastigheten. Jag har inte råd att köpa in tjänster så jag måste göra allt själv men jag har samtidigt ett jobb och har inte hunnit. Men jag tar det när jag kan och det viktigaste först. Jag gör så gott jag kan. Det är också så att det här är rekommendationer på åtgärder och det handlar inte om fel, nästan allt är skönhetsfel.

Annons
Läs ocksåAnnika Backlund svarar på kritiken mot AB-hem: "Jag vill vara en bra värd"Annika Backlund, halvkroppsproträtt, i blont hår och blåmönstrad kofta, mot en grå bakgrund med sol som faller in snett ovanför henne. AB-hem får kritik av hyresgäster på flera orter för brister i lägenheterna och i underhållet.

Tiden har fortsatt att gå. Och nu har Hyresgästföreningen lämnat in en ny ansökan om åtgärdsföreläggande. Den här gången med hot om böter, ett så kallat vitesföreläggande, om inte bristerna åtgärdas inom ett visst datum. Hyresgästföreningen föreslår 40 000 kronor som bötesbelopp.

– Det är vad jag bedömmer att det kostar att åtgärda bristerna, säger Victor Herrera.

Fakta: Åtgärdsföreläggande

En ansökan om åtgärdsföreläggande lämnas till hyresnämnden. Om nämnden beslutar om föreläggande måste hyresvärden åtgärda vissa brister inom en viss tid.
Ibland kan ett åtgärdsföreläggande kopplas till böter, vite. Oftast sker det om felen inte blir åtgärdade.

Läs också Här tar hyresgästerna strid mot kalla hem och dålig skötsel: ”Någon kommer ramla och skada sig snart” Johannas kök faller sönder - över 70 lägenheter synas i stor insats mot hyresvärd Hyresvärden vägrar fixa bristerna - tvingas betala 20 000 kr

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.