Annons

Även skuldsatta medlemmar ska få hjälp

Nyheter Även medlemmar som inte betalat sin medlemsavgift till Hyresgästföreningen har rätt till juridisk rådgivning, enligt ett färskt beslut i ledningsgruppen. Men verksamhetsrådet för juridik motsatte sig beslutet.​
Frågan om hur ärendehandläggarna ska förhålla sig till skuldsatta medlemmar har länge diskuterats inom Hyresgästföreningen och meningarna går isär om vad som är rätt och fel.
Rutinerna ser dessutom olika ut bland Hyresgästföreningens regioner. En del regioner nekar i dag skuldsatta medlemmar hjälp, en del betraktar dem som fullvärdiga medlemmar.
Förbundschefen gav därför tidigare i år i uppdrag till Susanna Skogsberg, förbundsjurist, och Åsa Andersson, ansvarig för medlemsutveckling, att utreda frågan.
Att medlemmar som inte betalar sin medlemsavgift vill utnyttja föreningens tjänster är stötande, enligt utredarna.
De hävdar också att det finns skäl att misstänka att personer på olika sätt försöker utnyttja Hyresgästförenings generösa system för medlemskap.
 
Det krävs nämligen att medlemmen inte betalat sin avgift på sex månader för att den ska straffa ut sig och bli av med medlemskapet.
En del personer hinner därför gå med i föreningen och få hjälp med sitt ärende inom sex månader, utan att betala ett öre till föreningen.
Å andra sidan står det klart och tydligt i stadgarna att man är medlem fram tills den dagen man blir utesluten, det vill säga upp till sex månader efter det att man slutat att betala.
Och det är själva medlemskapet som ska styra huruvida man har rätt till hjälp eller inte, fastslår utredarna. Därmed är det självklart att även skuldsatta medlemmar har rätt till hjälp, skriver de i ett PM som Hem & Hyra har tagit del av.
Antalet medlemmar som smiter från betalningen anses dessutom vara försvinnande få och motiverar inte ett avsteg från stadgarna.
 
Verksamhetsrådet för juridik motsatte sig utredarnas förslag och ansåg att medlemmens skuld ska betalas innan det kan bli aktuellt med juridisk hjälp.
Utredarnas förslag var uppe för diskussion i Hyresgästföreningens ledningsgrupp förra veckan och det slutade i en kompromiss.
Alla medlemmar har rätt till juridisk hjälp. Men i det fall medlemmen ligger efter med betalningen ska handläggaren uppmana han eller hon att betala sin medlemsavgift.
En medlem kan dock aldrig nekas hjälp för att han eller hon inte betalat sin avgift.
– Det är bra att vi nu får ett gemensamt förhållningssätt som säger att man har rätt till hjälp så länge man är medlem. Det har inte funnits tidigare, säger utredaren Susanna Skogsberg.

Annons
Annons
Läs också Guide till hemförsäkringar Hyresgästföreningen hoppar av evenemang runt Eurovision – ”Glädjen borta” Tom bor i möglet - har väntat drygt ett år på hjälp från Hyresgästföreningen Ny lag ska säkra kontraktet för barnfamiljer: "Snävt men ett steg i rätt riktning" Hyrorna klara för 30 000 hyresgäster hos Uppsalahem: ”Hur ska pengarna räcka till?” Efter jättestrandningen – nu rekordhöjs hyrorna i Malmö

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.