HemHyra.se använder sig, precis som flertalet andra webbplatser, av cookies för att förbättra servicen för er besökare. Läs mer om Cookies

Babyboomsbarnen kan få bospara

Nyheter Rekordmånga unga vuxna är på väg ut på bostadsmarknaden. De hittar inget att hyra och har inte råd att köpa. Nu vill bostadsminister Peter Eriksson "titta på" bosparande för unga.
Foto: Eva Jacobsson
Peter Eriksson vill undersöka bosparlån, men även underlätta uthyrning av del av bostad.

Hur vill 90-talisterna bo – och kan deras drömmar bli verklighet?

Det var ämnet för ett seminarium arrangerat av byggföretaget Boklok i Stockholm på fredagen. Maria Pleiborn, som är demograf och bostadsmarknadsexpert på konsultföretaget WSP, presenterade en undersökning om bostadssituation, värderingar och drömmar hos 90-talister i hela landet.

Läs ocksåAllt större brist på bostäder för äldre

Det är en generation som ofta beskylls för att vara bortskämd, men på bostadsmarknaden har de ett tufft utgångsläge: antalet unga vuxna är fler än någonsin i Sverige, samtidigt som det har byggts för lite i över 20 år.

Men de har ungefär samma drömmar som tidigare generationer. 

– När vi frågar var de vill bo om fem år, så passar hyresrätt bäst. Om 15 år vill 70 procent bo i småhus eller villa. Det viktigaste för dem är att bo i en trygg och lugn omgivning. Närhet till storstad och nöjen hamnar längst ner på skalan, sade Maria Pleiborn.

Läs ocksåLjusglimt: Lite lättare för bostadssökande studenter

Men de inser att de kanske inte kommer att få sitt drömboende.

– Främst för att det inte finns bostäder som man har råd med på den plats man vill bo, där man kanske kan få jobb. Man ser en ganska mörk framtid, hur curlad man än är.

Maria Pleiborn förespråkar en modell som hjälper unga att spara så att de får lättare att köpa bostadsrätter eller småhus.

Läs ocksåHyran i nybyggt för hög för många i Dalarna

– Att så många utestängs från hyresmarknaden i dag kan innebära att man måste köpa sitt boende i stället. Men det krävs ett stort kapital, både på grund av priserna och på grund av de regleringar som har införts nu. Jag tycker det var hål i huvudet av regeringen att införa ett bolånetak utan att samtidigt stimulera unga att bospara.

Bostadsminister Peter Eriksson (MP), som också deltog i seminariet, sade att bosparlån för unga är en jätteintressant fråga.

– Många andra länder har det och vi ska titta på det, så får vi se vad som händer. Eventuellt kan jag få in det i den utredning som planeras om kreditmarknaden. Då hoppas jag att den kan komma fram till beslut under nästa år.

I övrigt pratade han om industriellt byggande, serietillverkade och typgodkända hus, om att minska regelkrånglet och om det investeringsstöd för billiga hyresrätter som budgeterats. Men det räcker inte att bygga nytt. För att klara problemen snabbt måste man utnyttja de befintliga bostäderna bättre, sade han.

– Till exempel 40-talisterna, som är ensamstående, har över 100 kvadratmeter boyta per person. Kortsiktigt är det en viktig möjlighet att fler hyr ut en del av sin bostad – en våning i villan eller ett rum i lägenheten. I Norge finns den traditionen, så varför går det inte här? Till exempel kan kommunerna starta lokala förmedlingar för att underlätta uthyrning av del av bostad. Vi kan också titta på möjligheten att ytterligare höja chablonavdraget för uthyrning

Likaså bör man stimulera äldre att flytta ifrån sina stora villor, enligt Peter Eriksson, men att tvinga bort dem genom att återinföra fastighetsskatten är inte ett alternativ.

– Nu har Socialdemokraterna redan förlorat ett val på fastighetsskatten och det tänker de inte göra igen. Så en stor höjning av fastighetsskatten? Glöm det! Det kommer inte att hända.

Läs också En tredjedel i Värmland klarar inte hyran i nybyggt Många i Sörmland klarar inte hyran i nybyggt

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.