Annons

Lättare få lägenhet om du har släkting på bostadsbolaget: ”Korruptionsrisk”

Nyheter Unga vuxna med en släkting hos det kommunala bostadsbolaget har lättare att få lägenhet – trots att det är olagligt att ge förtur till en anhörig. Ett tecken på korruption, säger forskaren Emanuel Wittberg. "Ju närmare släkt desto större är effekten."
Emanuel Wittberg är postdoktor Linköpings Universitet.

Enligt globala studier är Sverige ett av världens fem minst korrupta länder. Men korruption kan ibland vara svårt att upptäcka eller ens definiera.

Hur påverkar det dina chanser att få lägenhetskontrakt om du råkar har en släkting som jobbar på ett bostadsbolag? Det har Emanuel Wittberg, forskare vid Linköpings universitet, tagit reda på tillsammans med kollegan Martin Arvidson.

ANNONSFörsäkringsguiden.se: Din jämförelsetjänst för försäkringar

I sin avhandling har han granskat personer mellan 19 och 29 år i Stockholm, Göteborg och Malmö, som bor hemma hos sina föräldrar.

Resultatet: Unga vuxna som har en släkting på det kommunala bostadsbolaget har märkbart bättre förutsättningar att få en lägenhet inom ett års tid. Släktbanden ökar chansen att flytta in i hyresvärdens bestånd med två till tre procentenheter, berättar Emanuel Wittberg.

Studien fokuserar på unga vuxna i Stockholm, Göteborg och Malmö.

– Ju närmare släkt desto större är effekten. En liknande nätverkseffekt hittas även för privata hyresvärdar samt för andra kontakter än föräldrar, som syskon, mostrar, farbröder och så vidare.

”Förstärker ojämlikheten”

Unga vuxna med kontakter hos bostadsbolag har även tio procents högre sannolikhet att flytta hemifrån rent generellt, då kontakten fungerar som en tillgång och trygghet.

Annons

Trots att kommunala bostadsbolag ska agera opartiskt och utgå från köpoäng och behov spelar släktbanden roll. Detta indikerar en tydlig korruptionsrisk, menar Emanuel Wittberg.

– Dels uppkommer en orättvisa och det finns en risk att det förstärker ojämlikheten i samhället.

Läs ocksåDyra renoveringar plågar allt fler – en av fem hyresgäster tvingas flytta: ”Allt billigt bortrenoverat"

Var går gränsen mellan hjälp och korruption? Det beror kort och gott på vem som äger bostadsbolaget.

– Om jag är en privat hyresvärd och hyr ut min privata egendom till min son eller kusin är inte detta korruption.

Olagligt ge förtur

Kommunala bolag ska dock vara opartiska och behandla alla medborgare lika. Det är olagligt för anställda att ge förtur till en anhörig eller favorisera specifika individer genom att ge exklusiv information utan att annonsera ut dem öppet.

Annons

– Men det är såklart inte fel att tipsa släkt och vänner om tillgängliga hyresrätter eller att påminna sina barn om att ställa sig i bostadskön.

Hur ska vi förhindra korruption inom kommunala bolag?

– Dels är det viktigt att offentligt anställda förstår var gränserna går. Att korruption är mer än bara mutbrott och att favorisering av släkt och vänner är en form av korruption. Dels genom att införa rutiner och system som gör att det blir svårare för medarbetare att kringgå kösystemet.

Läs ocksåNya byggregler kan ge farliga lägenheter: "Barn kommer att dö"
Läs också Efter pandemin – fortfarande få fysiska visningar Familjebostäder om rutiner mot korruption: ”Vi har hög moral” Göteborgs allmännytta i storkontrakt med mutmisstänkt företag

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.