HemHyra.se använder sig, precis som flertalet andra webbplatser, av cookies för att förbättra servicen för er besökare. Läs mer om Cookies

Balder: ”Ingen lyxrenovering”

Göteborg Balder vill inte prata exakta hyreshöjningsnivåer innan förhandlingarna med Hyresgästföreningen är klara. Men att bara göra minsta möjliga renovering är inte aktuellt.

– Nej. Vi har vridit och vänt på det och det är det här greppet vi vill göra, säger Magnus Andersson, regionchef på Balder.

Att det är totalrenovering av husen som krävs både utvändigt och invändigt baserar bolaget på flera saker, enligt honom.

Läs ocksåChockhöjd hyra stred mot lagen – nu får Håkan och Tinnas värd betala skadestånd

– Sedan vi köpte området 2012 har vi arbetat i en projektgrupp. Där har vi dels lyssnat på önskemål från de boende, dels tittat på de tekniska förutsättningarna. Dessutom har vi erfarenhet från att renovera flera tusen lägenheter på andra håll i landet. Slutligen har vi också tittat på vad marknaden vill ha, säger Magnus Andersson.

Det ska finnas olika nivåer för hyresgästerna att välja på, men exakt vad de nivåerna blir vill Magnus Andersson inte heller uttala sig om.

– Spekulationer är inget vi tycker är bra, vi går ut med besked när det blir färdigt, säger han.

Läs ocksåHyresgästen Erik: "Rikshem ville ha 700 spänn för en 20 år gammal toasits"Erik Lindgren vid sitt tidigare lägenhetshus i Gottsunda i Uppsala. Erik bestred sin flytträkning som han tyckte var märklig och inte ville betala.

Han bekräftar att det presenterats ”ett spann” för möjliga hyreshöjningar på mötet för boende i hus 20. Däremot håller han inte alls med om påståendet att det Balder vill genomföra är en lyxrenovering.

– Vi vill renovera långsiktigt, lägenheten ska vara bra även efter 10-15 år. Det är det som styr materialval och design. Det är absolut inga lyxdelar i det här, det kommer vi aldrig att välja.

Många boende är oroliga för hur de ska ha råd att bo kvar ifall hyrorna höjs kraftigt. Hur ser ni på det?

Läs ocksåHär är kraven du kan ställa på din värd inför renoveringen: ”Ingen rätt till evakueringslägenhet”Stamrenoveringar av kök och badrum brukar upplevas som särskilt påfrestande för hyresgäster.

– Det är vår absoluta ambition att alla ska kunna bo kvar hos Balder. Men det är ett pussel. Som hyresgäst kanske man får se över sin situation. Hur stor lägenhet behöver jag egentligen? En etta eller en fyra? Dessutom kan vi erbjuda lägenheter i andra hus. Renoveringen av hela området beräknas ta åtta år, det är rätt lång tid. Vi har också flera andra områden på Hisingen som inte är berörda av renovering alls.

Den lokala hyresgästföreningen menar att mycket av renoveringsbehoven beror på att underhållet varit eftersatt i många år. Vad säger du om den kritiken?

– Vi köpte som sagt området 2012 och har kunnat konstatera att det finns stora renoveringsbehov. Vad tidigare ägare gjort vill jag inte uttala mig om. Vi vill göra det bästa utifrån nuläget. Det som har varit har varit.

Balder är noga med att poängtera boendeinflytandet och att det finns en referensgrupp med hyresgästrepresentanter. Men enligt de boende har den gruppen inte haft några möten sedan förra sommaren. Stämmer det?

– Det stämmer att vi inte träffats på länge. Men allt det som har sagts i gruppen tidigare har vi ju med oss. Vi har ägnat det senaste året åt tekniska utredningar. Dessutom har vi haft flera möten med Hyresgästföreningen på central nivå under tiden. Vi kommer att ta upp kontakten med referensgruppen inom kort för att åter involvera dem nu när vi kommer framåt i frågan.

För Stena har renoveringen av Pennygången blivit en surdeg med långvariga boendeprotester. Är ni inte oroliga för en liknande utveckling?

– Nej, vi vill göra det här tillsammans med hyresgästerna. De boende på Långströmsgatan har varit väldigt aktiva i boendedialogen och det är bra, det gör vårt jobb enklare när vi vet vad de vill.

LÄS MER:
Nu rustar Långströmsgatan för kamp mot chockhöjda hyror

Läs också Värden rev ut Tinna och Håkans specialbyggda kök – chockhöjde hyran Välkommen på nostalgitripp – här är lägenheten där allt är 1970-tal

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.