Annons

Barn vräks trots nollvision

Jämtland Ingen av Norrlands kommuner ställer krav på sina allmännyttor för att motverka barnavhysningar. Obetalda räkningar och störningar går före i vräkningsärenden.

Trots regeringens nollvision har kronofogden inte barnens bästa för ögonen när han knackar på. Obetalda räkningar och störningar går före i vräkningsärenden.

I fjol tvingades 41 barn från sina hem i Norrland. Årets siffror tyder inte heller på att antalet kommer att minska.

ANNONSTänk rätt när du står inför en ny fastighetsaffär

Hyresgästföreningen Norrland har granskat hur kommunerna i våra fyra nordligaste län förebygger vräkning av barn.

– Det är inte värdigt ett välfärdssamhälle att barnen drabbas av vräkning, här måste kommunerna föredömligt bejaka sitt samhällsansvar och tydliggöra allmännyttans roll, säger Ali Qadiri, utredare på Hyresgästföreningen Norrland.

En genomgång av 22 kommunala bostadsaktiebolags ägardirektiv avslöjar att inget av dem uppmärksammar vräkning av barn.

Annons
Läs ocksåEnköpingsbo kunde inte vistas i sin lägenhet på grund av kedjerökande granne

2007 införde regeringen en nollvision gällande barnavhysningar. 2010 godkände riksdagen en nationell strategi för att stärka barnets rättigheter. Trots det har inte barn mycket att sätta emot när kronofogden ringer på dörren.

– Kommunerna behöver vara mer proaktiva och iaktta sitt sociala samhällsansvar för att förebygga vräkning av barn. Den rådande bostadsbristen underlättar knappast situationen som leder till allt tuffare villkor för barnfamiljer, säger Qadiri.

Sundsvall är den kommun i Norrland som vräker flest barn. Elva i fjol och åtta under det första halvåret 2015. I kommunens ägardirektiv gentemot allmännyttan Mitthem finns ändå höga krav på samhällsansvar. Men inte ett ord om vräkningsförebyggande arbete.

Läs ocksåHyresgästen stal el från tvättstugan – nu riskerar han att bli vräkt

Varför inte då, Peder Björk, kommunalråd och ordförande i Sundsvalls kommunstyrelse?

Annons

– Det är en prioriterad fråga för Sundsvalls kommun. Därför har vi i kommunens budget för åren 2015-2016 fattat beslut om nolltolerans mot vräkning av barn. Detta beslut i kommunfullmäktige omfattar även de kommunala bolagen och därför har detta inte särskilt införts i ägardirektiven.

Det är en prioriterad fråga säger du, och handlar om allmännyttans roll, bör det inte stå i ägardirektiven då?

– De vräkningar av barn som skett i Sundsvall har inte skett inom Mitthem och därför ser jag ingen anledning att införa det särskilt i ägardirektiven.

Fakta: Varför vräks barn?

Barn kan inte vräkas som hyresgäst eftersom de inte kan ingå hyresavtal. De kan däremot vräkas i sin roll som tredje man. Enligt Barnkonventionen, som antogs av staten 1990, ska barnets bästa alltid komma i första hand. Så säger även socialtjänstlagen, utom vid avhysning där barnets bästa ska beaktas men inte vara avgörande i ett ärende. Därför kan en vräkning av barn verkställas.

Läs också Gör succé hos turister men stör grannarna - nu vill värden vräka mannen Kompisen förstörde övervakningskamera – nu vräks hyresgästen Klanfamilj vräkt från sin lägenhet i Göteborg

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.